Eskişehir termik santrale direniyor: İmza kampanyası başlatıldı

Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu, Eskişehir’e yapılması planlanan termik santrale karşı imza kampanyası başlattı.

Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu üyeleri, Haller Gençlik Merkezi’nde kampanyanın duyurusunu yaptı. Kampanya kapsamında Cuma ve Cumartesi günü kenttin değişik noktalarına stantlar kurularak imza toplanacak. Toplanan imzalar Kent Konseyleri’ne, Kent Konseyleri de Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığına,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi Genel Müdürlüğü, Eskişehir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne, Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğüne ulaştıracak. 

Hazırlanan imza dilekçesinde şu başlıklar yer aldı:

Geçtiğimiz yıl Bakanlar Kurulu kararıyla büyük ova statüsüne alınan Alpu Ovasıyla ilgili Haziran 2017 yılında Yüksek Planlama Kurulu tarafından ‘enerji üretim depolama alanı ile maden işletme ve sahası kömürlü termik santral yapımı ve işletilmesi’ amacıyla özelleştirme kararı çıkartıldı.

Bakanlık tarafından proje hakkında ÇED süreci başlatıldı ancak bu süreç şeffaf ve katılımcı olmayan yöntemler ile sürdürülmektedir.

Termik santrale neden itiraz ediliyor?

Dilekçede itiraz gerekçeleri şöyle belirtildi;

Eskişehir’in en verimli sulu tarım, hayvancılık yapılan arazilerini barındırmaktadır.

Bu tesis ile oluşacak uçucu küllerin asit yağmurlarına dönüşmesi sonucu insan, hayvan ve bitki yaşamı tümüyle olumsuz etkilenecektir.

Ovada bulunan gölet, sulama tesisleri, bakım yolları, yer altı sulama suyu ve tesisleri gibi tüm su kaynaklarının bozulmasına sebep olacaktır.

Bu bölgede bulunan tarımsal sit alanları büyük zarar görecektir.

Santralde kullanacakları soğutma suyu, atık su nedeniyle su kaynakları ve suya bağlı tüm yaşam olumsuz etkilenecektir.

Eskişehir’e kurulması planlanan kömürlü termik santrallerin yaratacağı hava, toprak, su ve gıda kirliliği nedeniyle bölgede önemli halk sağlığı sorunları meydana gelecektir.

 Mevcut durumda, Eskişehir’de hava kirliliği yoğun olup, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği ve Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında düzenlenen hava kirleticilere ilişkin yıl içinde limit aşmaları gerçekleşmektedir. Dolayısıyla ile bölgede kurulacak bir termik santral, mevcut hava kirliliğinin iyileştirilmesi çalışmalarına karşı olumsuz etki oluşturulacak ve hava kirliliğini daha ciddi bir seviyeye taşıyacaktır.

Kültür Turizm Bakanlığı tarafından ‘somut olmayan kültürel miras’, Ulusal Envanteri Onur Listesinde ter alan önemli bir geçim ve gelir kaynağı alan lületaşı ocakları kül deposu altında kalacaktır.

Santral, Eskişehir ve çevre köylerdeki doğal güzelliğin bozulması, turizm faaliyetlerindeki canlılığın azalması, konutların ve arazilerin değerinin düşmesi işsizlik ve göçlerin artması dolayısıyla ekonomik yapıda bozulmalara sebep olacaktır.

Haberler