ODUNPAZARI BELEDİYESİ’NDEN ‘BU TABELALAR PASLANMIŞ’ DİYEN VATANDAŞLARA YANIT GELDİ

Odunpazarı Belediyesi, Hamamyolu Projesi'nde kullanılan tabelalar hakkında 'Paslanmış' yorumu yapan vatandaşlara açıklamada bulundu.

ODUNPAZARI  BELEDİYESİ’NDEN ‘BU TABELALAR PASLANMIŞ’ DİYEN VATANDAŞLARA YANIT GELDİ
05 Nisan 2018 Perşembe 11:57

Belediyeden yapılan açıklamada, tabelalar için özel bir mimari tekniğin uygulandığı belirtildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Bu tabelalar paslanmış" diyen hemşehrilerimizin dikkatine. Dünyada birçok mimari proje ve heykel yapımında uygulanan Korten (Cor-Ten) çelik, Odunpazarı Belediyesi'nin yenilikçi Hamamyolu Projesi'nde de kullanıldı. Korten, mevsime göre rengi değişen, hava koşullarına yüksek mukavemet gösteren, uzun ömürlü, yağmurda ve karda pas akıtmayan bir malzemedir. Korozyon önleme ihtiyacının azalmasıyla birlikte boya ve çözücü madde kullanımını da azaltan Korten, çevre dostu bir çelik seçimidir."

COR-TEN NEDİR?
Belirli bir sınıf karbon çeliktir bahsi geçen cor-ten çelik. Bu çelik aslında hava koşullarına yüksek mukavemet gösterir. Kısaca ifade edilecek olursa “paslı” ya da “paslandırılmış” çelik de denebilir. Bu çeliklerin en yaygın olarak bilinen COR-TEN ® Amerikan USX Corporation tarafından geliştirilen, ancak bazı alanlarda CORTEN çelik gibi tire olmadan bilinen özel üretilmiş çelik metalidir.

Avustralya ve Yeni Zelanda da XLERPLATE (AS / NZ 3678-WR350) olarak bilinir. Diğer adıyla “Eskitme Çelik” de denebilir. Birkaç yıl boyunca hava şartlarına maruz kaldıysa doğal olarak paslanır, pas patine gibi özel bir tabaka oluşturur ve yıpranmış görünüm özel inşaatlarda, çelik imalatlar ile çalışan sanatçı ve tasarımcı mimarlar için özel ilgi alanına dönüşür.
CORTEN öncelikle, karbon, silisyum, manganez, fosfor, kükürt, krom, nikel ve bakır eklemelerle alaşımlı karbon çelik grubu içinde yer alır ve CORTEN çelik bu duruma geldikten sonra hava şartlarına mukavim durumda kendisini muhafaza eder.
COR-TEN çelik sonunda kullanıcıların isteği ile oluşturulan rulo malzeme ile daha popüler hale gelmektedir. Eşsiz bir görünüm ve doğal kaplama oksitlenmiş tabii görünümüyle birçok mimari projede cazip hale gelir.
Bu ürün boyamaya gerek bırakmayacak çelik alaşımları grubudur ve istikrarlı bir pas görünüm formunu yıllarca devam ettirir. Yöntem olarak kor-on derin penetrasyon inhibe eder, oksidasyon doğal bir kaplama oluşturur ve boya ya da aşırı pahalı pas önleyici bakıma bir daha ihtiyaç duyulmaz. Oksidasyon kaplama, yağmur, kar, buz, sis, ve diğer meteorolojik şartlar korozif etkilerine karşı direnir.

A 606 Tip 4 NEDİR?
Orijinal Cor-Ten ASTM Uluslararası standartlar grubuna göre üretilir ve standart belirleme A 242 (“Cor-Ten A”) ismindedir. A 588 (“Cor-Ten B”) ve ince levhalar için 606 yeni bir kullanım için elverişli, mimari projelerde yüzey kaplamaya uygun levha elemanlardır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.