YENİ BELEDİYE BİNASI AK PARTİLİLER TARAFINDAN ENGELLENİYOR

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Grubu, tartışmalara yol açan Yeni Belediye Binası konusunda açıklama yaptı.

YENİ BELEDİYE BİNASI AK PARTİLİLER TARAFINDAN ENGELLENİYOR
20 Eylül 2017 Çarşamba 14:54

Aralık ayında gündeme gelen ve aylardır bir karar bağlanamayan belediye kampus alanı için yeni bir kriz daha çıktı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, belediye kampus yapımı için komisyondan oybirliği ile karar alındı. Komisyon, Büyükşehir’in yeni kampus alanı için önerdiği Seyitgazi Yolu üzerindeki eski itfaiye binasının bulunduğu alanı uygun görmeyerek, Çevre Yolu’na yapılması konusunda oyçokluğuyla karar aldı. Alınan karar Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Belediye binasının nereye yapılacağı konusunda Meclis’in karar alma yetkisinin olmadığını’ belirtilerek veto edildi ve komisyona gönderildi. Komisyon yer belirtme konusunda yetkisinin olmadığını kabul ederek, projenin çizimi için İstanbul Teknik Üniversitesi ile yapılması planlanan protokolün Osmangazi Üniversitesi ile yapılması yönünde yeni bir karar aldı. Yeni binanın etüt çalışmaları konusunda, İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak hizmet projesi protokolü imzalanması talebi AK Partililerin oylarıyla ret edildi. CHP’li Aydın Ünlüce, belediye meclisinin, belediye binasının nereye yapılacağı ve projenin kime çizdirileceği konusunda yetkisi bulunmadığı ifade etti.
Konuyla ilgili Eskişehir Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Grubu yazılı bir basın açıklaması yaptı. Yeni belediye binasının AK Parti'liler tarafından engellendiği ifade edilen açıklamada şöyle devam etti:

"Büyükşehir Belediyesi hizmet birimlerinin tek binada toplanması gereksinimi, artan şehir nüfusu ve belediye hizmet alanının genişlemesi nedeniyle, mevcut belediye binası yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle,  önce Büyükşehir Belediye binasının arkasındaki yıkılan Vergi dairelerinin arsasının Büyükşehir Belediyesine tahsis edilerek, buraya ek hizmet binası yapılması için görüşmeler yapılmıştır.  Ancak bu konuda ilgili Bakanlıktan Büyükşehir Belediyesine destek verilmediği için, buraya ek hizmet binası yapılamayacağı ortaya çıkmıştır.

Bunun üzerine, Büyükşehir Belediyesine yeni bir bina yapılması için Başkanlık tarafından çalışmalara başlanmıştır. Yapılacak binaya ilişkin plan, proje, şartnameler ve ihaleye esas dokümanların hazırlanması konusunda, İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak hizmet projesi yürütülmesi için protokol yapmak üzere,  Meclisten Belediye Kanunu 75. Maddeye göre Başkana yetki verilmesi istenmiştir.

Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediye Kampüs projesinin yaptırılması konusunda 14 Mart 2017 tarihli kararıyla, Başkana protokol yapma yetkisini oybirliğiyle vermiş. Başkanlık Büyükşehir Belediye binasının Yıldıztepe Mahallesindeki arsaya yapılmasına karar vermiştir. Fakat AKP grubu Büyükşehir Belediye binasının yerine itiraz ederek, oy çokluğuyla Büyükşehir Belediye binasının Çevre Yoluna yapılması yönünde karar vermiştir.

Meclisin, Büyükşehir Belediye binasının yapılacağı yere karar verme yetkisi olmadığı için konu tekrar Büyükşehir belediye Meclisine havale edildi. Meclisin 15 Haziran 2017 tarihli kararında, Büyükşehir Belediye Binasının yapılacağı yer konusunda hiçbir açıklama ve görüşe yer verilmemiş ve ancak ortak hizmet projesinin İTÜ ile değil Osmangazi Üniversitesi ile birlikte yapılmasına AKP grubunun oylarıyla oy çokluğuyla karar verilmiştir. Bu karar yeni bir karar olduğu için, Başkanlık tarafından tekrar meclise gönderildi. 19 Eylül 2017 tarihli Büyükşehir Meclis toplantısında, Büyükşehir Belediye binasının yapılacağı yer konusunda meclisin bağlayıcı bir karar veremeyeceği, önceki kararın tavsiye niteliğinde olduğu belirtilerek önceki kararda ısrar edilmiştir. Karar, meclisteki AKP çoğunluğunun oylarıyla alınmıştır.

Büyükşehir Belediye Meclisinin,  Başkanlık tarafından yürütülecek ortak hizmet projelerinin hangi üniversite ile hangi kurumla yapılacağına karar verme yetkisi yoktur. Sadece protokol yapma yetkisi talebini kabul ya da reddetmeye ilişkin görev ve yetkisi vardır. Aynı şekilde, Büyükşehir Belediye Meclisinin, Başkanlıkça yapılması düşünülen Büyükşehir Belediye binasının nerede yapılacağına karar verme yetkisi de yoktur. Büyükşehir Belediye binasının nerede yapılacağına da,  bununla ilgili ortak hizmet projelerinin hangi üniversite ile yapılacağına da başkanlık karar verebilir. Meclis sadece, protokol yapma yetkisi talebini kabul ya da reddedebilir.

AKP grubu, önce Büyükşehir Belediye binasının yapılacağı yer konusunda karar vererek yetki aşımında bulunmuş, bunun yanlış olduğu ortaya çıkınca bu sefer hangi üniversite ile ortak hizmet projesi yapılacağına karar vererek, ikinci kez yetki aşımında bulunmuştur. Büyükşehir Belediye Başkanına ait yetkilerin Büyükşehir Belediyesi Meclisince sahiplenilmesi, Büyükşehir Belediye Başkanını çalıştırmamak, Eskişehir’e yapılacak hizmetleri engellemek anlamına gelir.

Büyükşehir Belediye Meclisinde AKP çoğunluğunun oylarıyla alınan bu karar, Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin ve Eskişehir halkının ihtiyacı olan yeni hizmet binasının yapımını engellemektedir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.