USLUER’DEN ‘MÜFTÜLERE NİKAH YETKİSİ’ NE SERT TEPKİ

CHP’li Usluer: "Kadınlar çok kaygılılar. Türkiye çocuk yaşta evliliklerde ilk 10’un içerisinde olan bir ülke. Her 3 evlilikten birinin çocuk yaşta olduğu bir ülkeden bahsediyoruz. Çocuk yaşta olan evliliklerde hep imam nikâhı söz konusu” dedi.

USLUER’DEN ‘MÜFTÜLERE NİKAH YETKİSİ’ NE SERT TEPKİ
18 Ekim 2017 Çarşamba 10:49

CHP Parti Meclis Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, CNN Türk’te Ahu Özyurt’un sunduğu ‘Türkiye’nin Gündemi’ programına konuk oldu. Usluer, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesine ilişkin sorulara yanıt verdi.

CHP’li Usluer’in konuşmasından satır başları:

Düzenlemede diyor ki; “Vatandaşlarımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak, daha kolay ve daha seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak amacıyla il ve ilçe müftülüklerine evlendirme yetkisi verilmektedir.” Hükümet sözcüleri ve başbakan yardımcılarının konuşmaları ise çok daha farklı. Bu gerekçenin dışında konuşuyorlar ve diyorlar ki; “Bu toplumun yüzde 99’u Müslüman. Müslüman bir toplum zaten imam nikâhı kıyıyor. Resmi nikâhta burada kıyılsın.” Gerekçe ile sonraki tartışmalar birbiriyle uyumlu değil.

“Bu kanunun özü eşitlik ilkesine aykırı”

AKP’nin söylediğine göre; Türkiye’de yaşayan vatandaşların yüzde 99’u Müslüman. Yüzde 99’un içerisinde 20 milyonluk alevi vatandaşımızın olduğunu da biliyoruz. Burada yapılan düzenleme bir dinin, bir mezhebine yönelik düzenlemedir. Bu ülkede yaşayan inançlı, inançsız, farklı inançlardan insanları hep birlikte düşündüğümüzde bu kanunun özü eşitlik ilkesine de aykırı. Medeni Kanun’unun koruma yelpazesinden çıkan kadının güvenliği kaybolacaktır.


 

“Çocuk yaşta olan evliliklerde hep imam nikâhı söz konusu”

Kadınlar çok kaygılılar bu konuda. AKP her şeyi İslami referansla yapıyor. Dini, yaşamın her alanına eğitime, sağlığa şimdi de Medeni Kanunun içine yerleştiriyorlar. Burada samimiyetten, laiklikten, batılı ülkelerde ne olduğundan bahsetmemiz olası değil.  Türkiye çocuk yaşta evliliklerde ilk 10’un içerisinde olan bir ülke. Her 3 evlilikten birinin çocuk yaşta olduğu, evlendirilen kız çocuklarının üçte birinden fazlasının kuma olduğu, her yıl 300 bin evlilik yapıldığı ve bunun 100 binini çocukların oluşturduğu, evlilik yaşının kız çocuklarında 12’ye kadar düştüğü bir ülkeden bahsediyoruz. Çocuk yaşta olan evliliklerde hep imam nikâhı söz konusu.


 

“Hükümet neden korkuyor?”

İçişleri Bakanlığı’na soruyoruz; ‘Çocuk yaşta dini nikâhı kıyan müftü sayısı nedir?’ Müftü sayısını veremiyor. ‘Ceza alan müftü sayısı kaçtır?’ Bunun sayısını veremiyor. Bu yasa tasarısı Türkiye’nin de içinde olduğu, onayladığı uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Bütün kadın örgütleri ayakta. Bu, bu kadar masumsa, rahatsızlık duyulmayacak bir şeyse bugün kadın örgütleri neden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sokulmadı. Kadın örgütlerine neden gaz sıkıldı? 11 kişi neden gözaltına alındı?  Neden korkuyor hükümet?

‘İsteseniz de, istemeseniz de biz bunu geçireceğiz’ demek, kimsenin haddi değildir

Sayın Cumhurbaşkanı televizyona çıkıp ‘İsteseniz de, istemeseniz de bu yasa geçecek’ dedi. Böyle yasa yapılmaz. Yasalar yapılırken bu konuyla ilgisi olan kişilerin, kurumlarım görüşleri alınır. AKP’den hiçbir kadın milletvekili çıkıp konuyla ilgili açıklama yapmadı.  Bu bir toplumsal sorundur. Öncelikle kadınların, o kadınların kız çocuklarının sorunudur. ‘İsteseniz de, istemeseniz de biz bunu geçireceğiz’ demek, kimsenin haddi değildir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ukab UKABE - 6 yıl önce
Eeee müftülük makamının bunda suçu nedir peki.Demekki küçük yaştaki evliliklerin sebebi müftülük,hadi biz söyleyelim din değildir.Yetersiz eğitimdir.Lutfen daha akılcı ve tutarlı bilgilerle eleştiri yapın.