USLUER: DEVLET OKULLARININ YÜKÜ YİNE VELİLERİN SIRTINA YÜKLENDİ

Mecliste bütçe görüşmeleri MEB bütçesi ile devam etti. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu CHP sözcüsü olan Prof. Dr. Gaye Usluer MEB’in bütçesinin geçen yıla oranla düştüğünü ve devlet okullarının yükünün yine velilerin sırtına yüklendiğini ifade etti.

USLUER: DEVLET OKULLARININ YÜKÜ YİNE VELİLERİN SIRTINA YÜKLENDİ
08 Kasım 2017 Çarşamba 12:58

Usluer MEB Bakanı İsmet Yılmaz’a öğretmenlerin, atanamadıkları için, güvencesiz çalıştırıldıkları için, geçim sıkıntısı çektikleri için ve son olarak da performans sistemine kurban edilecekleri için mutsuz olduklarını söyledi. Usluer, “Böyle dertli öğretmen iyi öğretemez. Öncelikle öğretmeni huzura kavuşturmalıyız ki verim alabilelim. Bana atanamayan öğretmenler sürekli mesaj yolluyor, verilen sözler neden tutulmadı sesimizi duyun diyorlar” diyerek öğretmenlerin sorunlarını dile getirdi.

YARIŞ DA KAYGI DA BÜYÜDÜ

Usluer velilerin gözünden de değerlendirmeler yaptı, velilerin evlatları için endişeli olduğunu dile getiren Usluer, “ Beyin göçü ortaokul seviyesine düştü. Pazar günü yeni sistemi açıkladınız ama velilerin kafası karmakarışık. En iyi okul en yakın okuldur diyorsunuz ama veliler iyi okulların çevresinde ev aramaya başlamışlar bile. Bu taşınma telaşları hemen emlak piyasasına yansıdı, haberlerde gördük hepimiz. Bakın bu sene 1 milyon 8 yüz bin öğrenci nitelikli diye tarif ettiğiniz yüzde onluk orandaki okullara gitmek için daha büyük bir yarışın içine sürükleniyor ve bu da kaygıyı arttırıyor” dedi.  

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM MEB DENETİMİNDE PARASIZ OLMALI

Vakıflarla yapılan protokollerin kaygı verici olduğunu söyleyen Usluer, “Daha önce FETÖ’ye teslim edilen MEB’in anahtarı daha tam olarak geri alınamadan başka vakıflara ve cemaatlere teslim edildi. Sıbyan mekteplerini geçen yıl da ondan önceki yılda sormuştum ve demiştim ki okul öncesi eğitim Diyanet İşleri Başkanlığa teslim edilemeyecek kadar önemli olmalıydı MEB için. Ama sıbyan mekteplerinin sayısının arttırılmasıyla gördük ki bunu da ciddiye almadınız. Oysa okul öncesi eğitim MEB denetiminde parasız olmalı” dedi.

DEVLET OKULLARI YİNE VELİLERE MUHTAÇ

MEB bütçesinin geçen yıla oranla düştüğünü ifade eden Usluer, “2017 MEB bütçesi yüzde 13.18 iken 2018 bütçesi yüzde 12.13’e düşmüş. Hadi bu rakamları bir kenara bırakalım. Eğitim bütçesinin milli gelir içindeki oranını OECD ülkeleri ile karşılaştıralım. Bu oran OECD ülkelerinde yüzde 6 bizim ülkemizde 2017’de yüzde 3.54, 2018’de oran 2.69. Ben buradan şunu sormak istiyorum; Bu bütçe ile ihtiyaçları karşılayabilecek miyiz? Mevcut ihtiyaçları bile karşılanamayacağız! Devlet okulları yine velilere muhtaç, yine okul aile birliklerine muhtaç, taşeron ile okulları temizletmeye devam edecekler. Bu bütçe okulun temizliğine bile yetmiyor demek ki.” şeklinde konuştu.

TEK KURTULUŞ ORTAK AKIL

Usluer, MEB’in içinde bulunduğu durumdan kurtulması için ortak akıl ile hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Usluer, MEB’i bir hastaya benzeterek şunları söyledi: “Bir hastayı iyileştirebilmek için elimizde bir maddi güç gerekli değil mi? Ben diyorum ki yoğun bakımda olan eğitim sistemimizi iyileştirmek için bu bütçe yeterli mi? Yatırım bütçesini arttırmadıkça bu mümkün görünmüyor maalesef. MEB’i içine düştüğü durumdan ancak ortak akılla kurtarabiliriz. Bu sürecin uzun olacağı belli fakat bu sorunu ancak ortak akılla çözebiliriz. Bu süreçte işin içine ideolojiyi, siyaseti karıştırmadan, siyaset üstü olan bir meseleyi, geleceğimizi, çocuklarımızı düşünerek hareket etmeliyiz” ​

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.