Sosyal demokrat bir partide grup başkanvekillerinden biri kadın olmalıydı

CHP Parti Meclis Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Perşembe günü gerçekleşen grup başkanvekilliği seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal demokrat bir partide grup başkanvekillerinden biri kadın olmalıydı
28 Ekim 2017 Cumartesi 15:28

CHP Grup Başkanvekilleri Perşembe günü yapılan seçimle belli oldu. CHP Eskişehir Milletvekili Usluer, üçüncü turda adaylıktan çekilme kararı aldı. Usluer, seçimi ve seçim sonrasını esgündem26.com’a değerlendirdi.

“OLACAĞINI BİLDİĞİMİZ SONUÇLAR ÇIKTI”

CHP gibi sosyal demokrat bir partide grup başkanvekillerinden birinin kadın olması gerektiğini söyleyen Usluer, “Siyasetin ana öğesini erkekler oluşturuyor. Siyasetin oluşmasında esas aktör erkek olduğu için oyunu kuranlar da, oyunu bitirenler de erkekler oluyor. Çok fazla aday olduğu için başlangıçta çok dağılım oldu. Sonrasında ise öncesinde duyduğumuz, olacağını bildiğimiz sonuçlar çıktı” dedi.

“KADIN KİMLİĞİMLE ADAY OLDUM”

Seçim sonrası Eskişehir basınında yapılan yorumları da değerlendiren Usluer, “Eskişehir medyası olayı iki türlü ya da bir türlü değerlendiriyor. Ben iki türlü bakıyorum. Bir kere benim oradaki adaylığımın temel çıkış noktası mutlaka bir grup başkanvekilinin, Cumhuriyet Halk Partisi gibi sosyal demokrat bir partide kadın olmasıydı. Kadın kimliğimle aday oldum. Birden fazla kadının da aday olmasını son derece olumlu ve güzel karşıladım. Çünkü bizler birer bireyiz aynı zamanda. 9,10 erkek aday oluyor da, kadın olunca ‘ya keşke iki kadın aday olmasaydı’ gibi söylemlerin yine erkek söylemleri olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizler öncelikle aday olma cesaretini hem kadın,  hem de birey olarak kendimizde bulmalıyız. Ama sonuçta parti iki kadını da seçmedi” ifadelerini kullandı.

“SÖYLEDİĞİMİZ SÖYLEMLERİ GÜÇLENDİRİRDİ”

Diğer partilerin en az bir grup başkanvekilinin kadın olduğuna dikkat çeken Usluer, “Bir yeni parti kuruldu. Kurulan partinin kurucusu bir kadın. ‘Kadın ve gençlik’ söylemiyle yola çıkan bir partiye karşın,  AKP’de ve HDP’de grup başkanvekilleri, meclis başkan vekilleri kadınken, CHP’ye de yakışan tavrın böyle olması gerektiği düşünüyorum. Ben veya bir başkası… Yaptığımız siyaseti, söylediğimiz söylemleri de bu tür siyaset güçlendirirdi. Olmadı. Bunun sonuçları tabi ki parti üzerinden olacak, kişisel olarak olmayacak” diye konuştu.

“KİMSE KİMSENİN ÖZGÜR İRADESİNE KARIŞAMAZ

Grup Başkanvekilliğine aday olan diğer Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel ile neden birleşmedikleri yönündeki eleştirilere de yanıt veren Usluer, “Bugün Eskişehir yerel basınına baktım. ‘Bir şehirden iki vekil…’ Bu söylem doğru bir söylem değil.  Ben ikinci turda çekildim. Ben çekildikten birkaç dakika sonra da Cemal çekildi. Öyle bir şey olsaydı Cemal dururdu, benim oylarım Cemal’e giderdi. Burada birleşme olmaz. Bu bireysel bir hareket. Onun özgür iradesi, benim özgür iradem. Burada ‘şehirden bir meclis grup başkanvekili çıksın’ teması doğru değildir. Partinin bir kadın grup başkanvekili olması teması doğrudur. Ne benim, ne de Cemal’in böyle bir beklentisi ya da talebi olmadı. Olduğunu da düşünmüyorum. Yanlış bir düşüncedir. Kimse kimsenin özgür iradesine karışamaz” dedi.

“SİYASETTE ABLALIK, KARDEŞLİK BÖYLE BİR ANLAYIŞ YOK"

Usluer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eskişehir’deki analizler yanlış analizler. Siyasette ablalık, kardeşlik böyle bir anlayış yok. Siyasette herkes, önce kendi siyasetini yapıyor. Sonuçta ben orada Cemal’e karşı aday değilim. Orada 10 tane aday var. 10 adaydan birisiyim. Benim çekilmem aslında diğer kadın aday lehine çekilmeydi. Ben isterdim ki, benim oylarımın tamamı diğer kadın aday arkadaşıma gitsin. Benim çekilmem ile ona giden oy sayısı 4 oldu. Kimsenin oyu da kimseye dağılmaz.  Bana Eskişehirliler oy vermiyor ki Cemal’e gitsin. Siyasetin kurgulayıcıları erkekler. CHP içinde kadınlar olarak siyasete devam etmemiz, birleşerek, birbirimizi destekleyerek güçlenmemiz lazım. ‘Parti olarak kadınlara değer veriyoruz…’ gibi söylemlerin gerçek olduğunun göstergesi bu süreçlerdir aslında.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.