OHAL’DE REFERANDUM YAPILAMAZ

Emek Partisi İl Başkanı Hüseyin Öge, yeni anayasa teklifini eleştirerek, OHAL koşullarında referanduma gidilemeyeceğini söyledi.

OHAL’DE REFERANDUM YAPILAMAZ
15 Ocak 2017 Pazar 14:15

 
Cumhurbaşkanının, kendisini ve iktidarını güvence altına alabilmek için anayasayı değiştirmek istediğini iddia eden Öge, konuşmanın, yazmanın, söz söylemenin, toplantı ve gösteri yapmanın yasak olduğu bir ortamda anayasanın değiştirilmek istendiğini söyledi.  Ekonominin her geçen gün dibe vurduğu aktaran Öge, “Halkın geçim derdinde, birilerinin ise kendilerini güvenceye alma ve yeni rantlar elde etme derdinde olduğu bir dönemde anayasa değiştirilmek isteniyor” dedi.
Öge, yeni anayasa değişikliği ile ilgili nelerin değişeceğini ise şöyle özetledi: 
NELER DEĞİŞECEK?
1-Yürütme yetkisi tamamen Cumhurbaşkanına veriliyor.
2-Cumhurbaşkanı bakanları tek taraflı atıyor veya görevden alabiliyor.
3-Meclisin bakanlar kurulunu denetleme görevi kaldırılıyor.
4-Meclis bakanlar hakkında gensoru veremiyor, yasama denetimi sınırlanıyor. Suç işleyen Cumhurbaşkanı veya bakanların ‘Yüce Divan’a gitmesi nerede ise imkansız hale getiriliyor.
5-Cumhurbaşkanı parti üyesi ve parti genel başkanı olabiliyor.
6-Cumhurbaşkanı kendi partisinden milletvekili olacakları belirliyor.
7-HSYK(Hakimler-Savcılar Yüksek Kurulu)’nun yarısını Cumhurbaşkanı diğer yarısını da TBMM atıyor.
8-Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinin 12’sini Cumhurbaşkanı atıyor.( Suç işlemesi halinde bu mahkeme Cumhurbaşkanını veya bakanları yargılayacak olan mahkemedir)
9-Yasama, yürütme ve yargı tek elde yani Cumhurbaşkanında toplanıyor.
10-Denge ve denetleme sistemi tamamen ortadan kaldırılıyor.
11-Cumhurbaşkanına ülkeyi KHK(Kanun Hükmünde Kararname) ile yönetme yetkisi veriliyor.
12-Cumhurbaşkanına isterse meclisi fesh etme yetkisi veriliyor.
13-Tüm güç, tüm kuvvet sorgusuz-sualsiz tek kişiye veriliyor. ‘Her şeyi ben bilirim’, ‘her şeyi ben yaparım’, ‘Ben ne dersem o olur’ dönemi getirmek isteniyor.
14-Milletvekili sayısı 600’e çıkarılarak halkın üzerine 300 milyon TL’lik yeni bir borç yükü de getiriliyor. ‘Türk tipi başkanlık’ denilen bu sistemde yasamadan-yürütmeye, yargıdan-üniversitelere ve tüm bürokratik kurumlara tek adam hükmedecektir. Onun iki dudağı arasından çıkacak söz kanun olacaktır.
 
 
 
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.