ODUNPAZARI MECLİSİNDE ALTIN TARTIŞMASI

Odunpazarı Belediyesi Meclis toplantısında Kaz Dağları, Murat Dağı ve Eskişehir'deki maden arama çalışmaları gündeme taşındı.

ODUNPAZARI MECLİSİNDE ALTIN TARTIŞMASI
03 Eylül 2019 Salı 18:25

Kaz Dağları ve Murat Dağı’nda siyanürle altın aranmasına ilişkin CHP Grubundan gelen eleştirele yanıt veren AK Parti Grup Başkanı Murat Özcan, “Siyanüre karşıysanız arabaya da binmeyeceksiniz” dedi. 

Doğayı bozan her şeye karşı çıktıklarını ancak doğal zenginliklerden faydalanılması gerektiğini ifade eden Özcan, “21. yüzyıldayız. İnsanların toprağa, suya ve doğaya ihtiyaç olacağı kadar başka hiçbir şeye  ihtiyacı olmayacağı aşikardır. Gerek Odunpazarı gerekse Büyükşehir Belediyesi’nin doğaya karşı korumacı kültürünün bir parçası olmak isterim. Ama; bir eleştiri getirirken arkasından bir çözüm de getirmek gerekiyor.  Peki, biz bu ülkede maden aramayacak mıyız? Maden kaynaklarımızı çıkarmayacak mıyız? Bu zenginliklerimizinden faydalanmayacak mıyız? Özellikle bir algı var siyanürle altın arama mevzusu. Kaymaz’da bir altın madeni var ve yıllardan beri işliyor. Bir gün çay içmeye gidelim oraya. Dünya farklı bir teknikle maden çıkarıyor da biz mi farkında değiliz. 8 milyar dolar parayı her yıl altın ithalatına ödeyen bir ülkeyiz.   Altın madenini çıkaralım mı çıkarmayalım mı? Soru bu. Doğayı koruyarak çıkaralı, hemfikirim. Siyanürün doğaya salınımı diye bir şey söz konusu değildir. Türkiye’de 300 bin ton siyanür kullanılıyor. Çok ciddi rakamdır. Yüzde 15’i maden aramasında kullanıyor. 285 bin ton siyanür maden arama dışında kullanılıyor. Endüstri üretimde kullanılıyor. Siyanüre karşıysanız arabaya da binmeyeceksiniz”  diye konuştu. 

KARAKAYA'NIN DAĞLARI YOK OLMAKTA

Daha sonra söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise, “Kaymaz’da Karakaya’nın dağları yok olmakta. Siyanür tehlikeli değildir. Teknik olarak itirazım yok. Bir çözümü bulunmalıdır. Oraya yığılan toprak dağı kapatmak üzere. Avrupalı ya dünyalı bunu yapıyor ama kendi ülkelerinde yapmıyor. Bu tür tehlikeli işleri yapmıyor. Kendi madenini çocuğu gibi korurken, bizimkileri hoyratça kullanmakta. Çan termik santrali,  örnek bir termik santral diye Eskişehir Valiliği burada vatandaşlarımızı götürdü. 2 yıl sonra patlama oldu. Çökme oldu. Örnek olamayacağı anlaşıldı. Doğa olaylarıyla dalga geçmeden çalışmak lazım. Ülke olarak akıllı olmalıyız.  Bu sadece sizin ya da bizim değil, geleceğimizin zenginlikleri.  Bu madenleri keşke bir çıkarsak. Kanadalı değil biz çıkaralım” ifadelerinde bulundu. 


 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.