Kurt, afet riskli alanlar için AK Partililerden destek istedi

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, meclis toplantısında yaptığı konuşmasında, ülkede meydana gelen depremlere dikkat çekti. Kurt, Odunpazarı’nda afet riskli alan ilan edilen Gündoğdu, Sanayi Çarşısı ve Porsuk’taki dönüşüm için AK Partililerden destek istedi.

Kurt, afet riskli alanlar için AK Partililerden destek istedi
03 Şubat 2020 Pazartesi 19:17

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, meclis toplantısında yaptığı konuşmasında, ülkede meydana gelen depremlere dikkat çekti. Kurt, Odunpazarı’nda afet riskli alan ilan edilen Gündoğdu, Sanayi Çarşısı ve Porsuk’taki dönüşüm için AK Partililerden destek istedi.

-Yıkım göz göre göre geldi-

Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremle ilgili konuşan Kurt, “Elazığ ve Malatya depremi bize bir kez daha ders olsun.  Elazığ depremi yaşanmadan önce çok somut iddialar ortaya konulmuş, nokta atışlar yapılmış ve sonuç olarak orada deprem olmuş. Deprem öncesi alınması gereken tedbirleri bile bile almayanların hesap vermesi gerekiyor” dedi. 

-Felaketin üzerinden siyaset yapılmaz-

Kurt, HDP’li Ergani Belediyesi’nin Elazığ’a gönderdiği deprem yardımının geri çevrilmesine tepki göstererek, “Bütün Türkiye bir dayanışma duygusu içerisinde hareket ederek depremde zarar gören yurttaşlarımıza yardım elini uzattılar. Eskişehir’den, belediyelerimizin denetiminde iki tır yardım malzemesi bölgeye ulaştırıldı. HDP’li belediyelerin gönderdikleri yardımların o bölgeye sokulmaması, o anda yapılmaması gereken bir siyasi durum olduğunu da vurgulamak isterim. Belediye HDP’li olabilir ama oradaki insanlarımız içinden gelen duyguyla depremzedelere yardım etmek istemiş ancak engellenmiş. CHP’li belediyeler açısından da bazı engellemelerin olduğunu ama bunun AFAD üzerinden gerçekleştirmek suretiyle biraz tolere edildiğini vurgulamak isteriz. Felaketin üzerinden siyaset yapmak istemeyiz. Hiç kimse buradan siyasi menfaat elde etmeye çalışmasın” ifadelerini kullandı.

-Bitişik nizam inşaatlar felakettir-

Eskişehir olarak depreme hazırlıklı olmak gerektiğine dikkat çeken Kurt, “Eskişehir olarak meydana gelebilecek herhangi bir felakete hazırlıklı olmak durumundayız. Grup toplantımızda ‘Eskişehir olarak biz ne yapabiliriz’, ‘Odunpazarı Belediyesi olarak biz ne yapabiliriz’ sorularının cevaplarını tartıştık.  Kolaylıkla geçiştirilebilecek bir şey değil. Şunu gördüm; Bitişik nizam inşaatlar felakettir. Bunu engellemenin yolunu bulmak bu meclisin görevidir” dedi.

-Destek verin, çözelim-

Kentsel dönüşüm konusunda devletin desteğine ihtiyaç olduğunu belirten Kurt, “Odunpazarı ilçemiz sınırları içerisinde afet riskli alan ilan edildiği resmi gazete duyurulan 3 bölgemiz var. Gündoğdu, Sanayi Çarşısı ve Porsuk’un bizim tarafımızdaki bölgeleri. Her ne kadar mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişse de o bölgelerin afet riskli olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz. Dolayısıyla bu üç alanda afet riskini sonlandıracak önlemleri almak yasal olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevidir. Bakanlığımız yetkililerinin bu işe bir an önce el atmasını sağlamamız lazım. Eskişehirliler, Cumhuriyet Halk Partisine oy vermiş olabilir ancak bu orada deprem olabilir riskini ortadan kaldırmıyor. Göz göre göre meydana gelebilecek bir depremde insanların ölmesine izin vermemeliyiz. Bu konuda özellikle ben grup başkanvekili olarak sizden rica ediyorum. Biz zaman zaman Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yapıyoruz ama sizde bu konuda bize yardımcı olacak adımları atın. Ya bakanlık bu işleri yapsın ya da yetkisini bize devretsin, biz yapmaya çalışalım. Ortada kalmasın. Bu bize çok büyük sıkıntı verecektir” ifadelerini kullandı. 

-Odunpazarı planları iptal edildi-

Kurt, TOKİ Karapınar 2’inci etap projesine ilişkin Meclis’ten geçen yıl geçen 1000’lik ve 5000’lik planların açılan dava sonucu iptal edildiğine vurgu yaparak, “Geçen hafta elimize ulaşan mahkeme kararı bizi bir kez daha haklı çıkardı.  Keşke haklı olmasaydık. Karapınar 2’inci etap TOKİ uygulamasında ben ısrarla; ‘Yetki bizde değil, TOKİ’dedir. TOKİ yapmalı’ dedikçe siz ‘yapmıyorsun, kaçıyorsun’ dediniz. Biz de geçen yıl Aralık ayında burada planlama yetkimizi kullanarak 5000’lik ve 1000’lik planları yaparak, oybirliği ile geçirmiştik.  Ret edilen itiraz üzerine TOKİ, İdare Mahkemesine dava açtı. İdare Mahkemesi dedi ki; ‘Odunpazarı Belediyesi’nin planlama yetkisi yoktur. Bütün yetki TOKİ’dedir. TOKİ böyle bir yetkiyi devredemez.’ Dolayısıyla Karapınar 2.etap projenin de sorumluluğu TOKİ’dedir. Bunun da bir an önce gerçekleşmesi için hangi adımı atmanız gerekiyorsa atmalısınız. Biz ısrarla bu işleri yapalım diye elimizi taşın altına soktukça çıkarılan engeller bizim haklı olduğumuzu bir kez daha ortaya çıkardı. Bu konuda da sizlerin desteğini bekliyorum” dedi. 

-Geri dönüşüm uygulaması 15 Şubat’ta başlıyor-

Kurt, AK Partili Murat Özcan’ın “geri dönüşümle ilgili bir gelişme var mı” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Geri dönüşüm ile ilgili çalışmalara başladık. AKKA şirketi ve Odunpazarı A.Ş. birlikte bu işi yapmaya başladı. Çarşı merkezinde bulunan alışveriş merkezlerimde, kamu kuruluşlarında uygulamayı başlattık. Pilot olarak seçtiğimiz mahallelerde de 15 Şubat itibariyle başlıyoruz. Bölge bölge ilerleyeceğiz.  Evden, kaynağından ayrıştırarak toplamayı tercih ediyoruz. Sokaklara aparat bırakmayacağız. Zamanında geri dönüşüm atık malzemesi çıkarımını sağlayacağız.  Kent Konseylerimiz, mahalle meclislerimiz ve muhtarlarımızla gerekli toplantıları yaptık. Araçlarımızı getirdik. Personeli de organize etmeye başladık.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.