KİMSE ENDİŞE ETMESİN, SUYUMUZ SAĞLIKLI

Büyükerşen, Sağlık Bakanı Akdağ’ın Eskişehir’in içme ve kullanma suyunun kimyasallardan arıtılmaya ihtiyacı olduğu yönündeki açıklamalarına yanıt verdi. Büyükerşen, Şehir merkezindeki şebeke suyunun kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan uygunluğunun Halk Sağlığı Müdürlüğü ve ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından sürekli ve düzenli olarak takip edildiğini söyledi.

KİMSE ENDİŞE ETMESİN, SUYUMUZ SAĞLIKLI
10 Temmuz 2017 Pazartesi 16:54


Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Eskişehir’e gerçekleştirdiği ziyarette, şehrimizin içme ve kullanma suyu ile ilgili yaptığı açıklamalarına cevap verdi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri M. Engin Çakmak ve ESKİ Genel Müdürü Suat Balci ile birlikte basının karşısına çıkan Büyükerşen, Bakan Akdağ’ın içme ve kullanma suyu konusunda yaptığı açıklamanın kendisine verilen yanlış, eksik ya da kasıtlı bilgiden kaynaklandığını söyledi.
 
YILDA 10 DEFA SUDAN NUMUNE ALINIYOR

Şehir merkezindeki şebeke suyunun kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan uygunluğunun Halk Sağlığı Müdürlüğü ve ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından sürekli ve düzenli olarak takip edildiğini anlatan Büyükerşen, “Halk Sağlığı Müdürlüğü kimyasal açıdan, yılda 10 kez 28 parametrenin denetimi için sudan numuneler alarak Afyon Akratide Halk Sağlığı Laboratuvarı’na göndermektedir.  Gönderilen numunelerin analizleri yapıldıktan sonra rapor hazırlanarak ESKİ Genel Müdürlüğü’ne bildirilmektedir.  Bu raporlar elimizde bulunmaktadır. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından her ay içerisinde en az 20 noktadan numuneler alınarak 9 adet kimyasal ve 3 adet mikrobiyolojik parametre analizleri yapılmaktadır” dedi.
 
İÇME VE KULLANMA SUYUNDA HERHANGİ BİR SORUN TESPİT EDİLMEDİ

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından bugüne kadar içme ve kullanma suyunda yapılan denetimlerde herhangi bir sorunun tespit edilemediğini aktaran Büyükerşen, “Şehir merkezinde bulunan Orhangazi Mahallesi Ömür Mevki Arıtma Tesisi ve Sarısungur Göleti Arıtma Tesisleri, yaklaşık olarak 750.000 nüfusa hizmet etmekte olup Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan denetim izleme ve kontrollerde içme ve kullanma sularımızda bugüne kadar herhangi bir sorun tespit edilmemiştir. Bu periyodik bilimsel incelemelerden başka, bazen vatandaş şikâyetleri üzerine Halk Sağlığı Müdürlüğü söz konusu şikayet noktalarından da numuneler alıp aynı kontrolleri yapmaktadır. Bu noktalardan alınan numune incelemelerinden de bugüne kadar herhangi bir olumsuz sorun tespit edilmemiştir” ifadelerini kullandı.   
 
ESKİ’DEN 2 MİLYON LİRALIK LABORATUVAR

ESKİ Genel Müdürlüğü’nce kurulan Merkez Laboratuvarı’nda arıtılmış sulardan saatlik, günlük, haftalık numuneler alınarak gerekli analizlerin yapıldığını ifade eden Büyükerşen, şunları ifade etti: “Şehrimize daha iyi hizmet verebilmek için 2017 yılı Ocak ayı itibariyle ESKİ Genel Müdürlüğümüzce yaklaşık 2.200.0000 TL yatırım yapılarak modern bir merkez laboratuvarı daha kurulmuş olup kimyasal ve mikrobiyolojik olarak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından takip edilen bütün parametreler ile pestisit parametreleri Genel Müdürlüğümüz tarafından da ayrıca takip edilmektedir.   
 
 
SAATLİK, GÜNLÜK, HAFTALIK ANALİZLER YAPILIYOR


Merkez laboratuvarımız arıtılmış sulardan saatlik, günlük, haftalık numuneler alıp gerekli analizleri muntazam yapmaktadır. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik gereğince istenilen prarametrelerin günlük olarak takip edildiğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır. Şehir merkezindeki depolar, terfi merkezleri ve şehrin farklı noktalarından da numuneler alınarak sürekli analizleri yapılmaktadır. Bütün bunlardan başka belli periyotlar da Porsuk Barajı ve barajı besleyen yan derelerden (17 faklı noktadan) numune alınarak kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabir tutulmaktadır. 
 
“SCADA SİSTEMİ” SAYESİNDE DEPOLAR TEK BİR MERKEZDEN TAKİP EDİLİYOR

İsveç modeli dikkate alınarak Avrupa Yatırım Bankası ile Kuzey Ülkeleri Yatırım Bankası kredileri ile yaptırdığımız Scada Sistemi sayesinde Eskişehir il merkezinde bulunan içme suyu depoları ve terfi istasyonlarının tamam bir merkezden otomatik olarak ayrıca takip edilmektedir.
 
İLÇELER DAHA SAĞLIKLI SUYA KAVUŞUYOR

İl Özel İdaresi’nin görevlerinin Büyükşehir Belediyemize devrinden sonra, şehir merkezi dışındaki ilçelerde uzun yıllardan beri süregelen su sorunlarının çözümleri için çalışmalar halen yapılmaktadır. Çifteler merkez, Alpu merkez, Alpu-Bozan, Günyüzü merkez ve Atlas Mahallesi, Seyitgazi Beşsaray-Üçsaray-Göknebi Mahalleleri, Seyitgazi Akin-Gemiş ve Kırka Mahallelerine yapılacak olan arıtma tesislerinin ihaleleri tamamlanmış olup yapımlarına başlanmıştır. 2017 yılı içerisinde yapımları tamamlanacak olan arıtma tesislerinden sonra daha güvenilir su bu noktalardan verilebilecektir.”
 
 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.