İYİ PARTİ’Lİ TOPTAŞ: PANCAR ÜRETİCİSİ GÖZDEN ÇIKARILDI!

İYİ Parti İlçe Başkanı Recep Toptaş açıklanan şeker pancarı fiyatlarına tepki göstererek, “Pancar üreticisi gözden çıkarıldı” dedi.

İYİ PARTİ’Lİ TOPTAŞ:  PANCAR ÜRETİCİSİ GÖZDEN ÇIKARILDI!
05 Kasım 2020 Perşembe 11:40

Pancar üreticisi aylardır pancar alım fiyatlarının açıklanmasını beklerken, Türk şeker konuyla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklama da 16 polar şeker için baz alım fiyatı 336 TL olarak belirlendiği kaydedildi. Açıklanan bu fiyata tepki gösteren İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş, açıklanan fiyatın beklentilerin çok altında kalan bu fiyata çiftçiler feryat ettiğini söyledi. Toptaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Açıklanan fiyat, ton başına en az 400 TL talep eden çiftçimizin beklentisinin çok altında kalmıştır.

  Yaklaşık bir aydır pancar hasadı ile uğraşan ve emeğinin karşılığını almayı bekleyen çiftçimiz hayal kırıklığı yaşamıştır. Ton başına açıklanan 336 TL fiyat çiftçimizin emeğinin karşılığı değildir. Geçen yıl 300 TL olarak açıklanan şeker pancarı için ton başına 36 TL artış yapılmıştır.

 Son bir yıldır, mazot, gübre, tohum, elektirik, sulama ve işçilik giderlerine %30-50 arasında zam gelirken, şeker pancarı alımını sadece %12 artırılması üreticiye ekmeyin ben ithal ederimin bir ifadesidir.

   Pancar üreticisi özelleştirmeden dolayı mağdur olurken, bu yıl alım fiyatlarının da maliyetinin çok altında açıklanması çiftçiyi kara kara düşündürmeye başladı. Çiftçi pancar firesi başta olmak üzere birçok sorun yaşarken bu durum üretimi olumsuz etkilemeye başlamıştır. Buna bir de düşük fiyat eklenmesi önümüzdeki yıl pancar üretim alanlarının daralmasına neden olacaktır. Bu fiyatlarla üretim yapılmasının mümkün olamayacağı bu nedenle zor şartlarda üretim yapan pancar üreticisinin sorunlarına çözüm bulunması ve üreticinin ayakta kalabilmesi için, buğday arpa ve diğer ürünlere verilen desteğin verilmesi ayrıca üretim maliyetlerinin üzerinde insanca yaşayabilecekleri bir fiyat açıklanmasını pancar üreticileri adına talep ediyoruz.  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.