Günay, bütçe görüşmelerinden seslendi

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, TBMM’deki Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisine dikkat çekti.

Günay, bütçe görüşmelerinden seslendi
18 Aralık 2018 Salı 15:41

-Ekonomik büyümeyi baskılıyor-

AK Parti Eskişehir MilletvekiliGünay, Avrupa ekonomisindeki ivme kaybının, sıkılaşan finansal koşulların, BREXIT sürecine ilişkin belirsizliklerin, dış ticarette artan korumacılığın, Amerika-Çin arasındaki ticari gerilimin ve hatta ticaret savaşlarının, jeopolitik risklerin ve artan belirsizliklerin ihracatı ve yatırımları olumsuz etkileyerek, ekonomik büyümeyi tüm dünyada baskıladığını ifade etti.   

-Büyümede gerileme yaşanıyor-

Ekonomik büyüme ve küresel ticarette gerileme yaşandığını belirten Günay, “2017 yılında yüzde 3.7 olan küresel büyümenin 2018 ve 2019 yılında da yine aynı düzeyde kalması beklenmektedir. Dünya ticaretinin büyüme hızının 2017'de yüzde 5.2'den 2018 de yüzde 4'e düştükten sonra bu eğilimi koruyarak, 2019'da yüzde 3,4'e gerilemesini bekleniyor” diye konuştu. 

-İhracatta tarihi rekora doğru-

Küresel ticaretteki risklere rağmen Türkiye’nin ihracatta cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmaya hazırlandığını ifade eden Günay, “Küresel ticaret daralırken, Türkiye'nin 2018 yılı ihracat başarısında en etkili faktörlerden biri hükümetimizin destekleridir” dedi. 

-Kamu borç stoku-

Türkiye'nin kamu borç stokunun milli gelire ve bütçe açığının milli gelire oranının hem AB ve gelişmiş ülkeler hem de Maastricht kriterinin çok altında olduğuna dikkat çeken Günay, “2002 yılında yüzde 72 olan ülkemizin Avrupa Birliği Tanımlı Genel Yönetim Borç Stoku'nun GSYH'ye oranı 2018 yılı ilk çeyrek sonu itibarıyla yüzde 28.4 seviyesine gerilemiştir. Bu oran, AB ortalaması için yüzde 81.5’dur.  Genel devlet açığının GSYH’ye oranının 2018 yılında yüzde 2,4 olması beklenmekte, 2019 yılında ise yüzde 1,6 olmasını hedeflenmektedir.  Bu oranlar yüzde 3 olan Maastricht Kriterinin altında, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bütçe açıklarına kıyasla oldukça düşük düzeydedir” ifadelerini kullandı. 

-Takdirle karşılanan tedbirler olmasaydı…-

Günay, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bu coğrafyada başka hangi ülke, hem içeride hem de dışarıda çok boyutlu ve eşzamanlı bir mücadele veriyor. Askeri, ekonomik, sosyal ve kültürel mücadele... Hiç düşündünüz mü?  Eğer AK Parti iktidarlarının son 16 senede ekonomik ve finansal yapılanma üzerine aldığı, tüm dünya tarafından takdirle karşılanan tedbirler olmasaydı bugün, şu anda biz nasıl bir Türkiye’yi konuşacaktık? Bunu vicdanlarınıza ve takdirlerinize bırakıyorum...”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nuran Gezer - 5 yıl önce
Samanini, şekerini,etini,fasulye mercimeğini ithal eden bir ülke..