GAZİ VE ENGELLİLERİMİZİ ÇARESİZLİĞE MAHKUM ETMEYİN

CHP’li Çakırözer, Meclis’te görüşülmeye başlanan 130 maddelik yeni torba yasada yer alan gaziler ve engellilerin haklarına ilişkin getirilen kısıtlamaya karşı çıktı. Çakırözer, “ Gazi ve engelli yurttaşlarımıza getirilecek olan kısıtlamalar asla kabul edilemez” diye konuştu.

GAZİ VE ENGELLİLERİMİZİ ÇARESİZLİĞE MAHKUM ETMEYİN
08 Ekim 2017 Pazar 14:23

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanan 130 maddelik torba yasa içerisinde yer alan gaziler ve engellilerin haklarına ilişkin getirilmek istenen kısıtlamaya tepki gösterdi. Çakırözer, “Gazilerimiz ve engelli yurttaşlarımızın ÖTV muafiyetli araç alımına getirilen sınırlama asla kabul edilemez. Yurttaşlarımızın kazanılmış hakları gasp edilmemeli, gazi ve engellilerimiz çaresizliğe mahkum edilmemelidir” dedi.

ASLA KABUL EDİLEMEZ

Mecliste görüşülmeye başlanan yeni torba yasanın 78’inci maddesinde gazi ve engellilerin alacakları otomobiller için 1600 cc motor hacmi sınırlaması öngörülerek, gazi ve engellilerin otomobil alımlarında ÖTV muafiyetinden yararlanabilmeleri için aracın vergisiz değerinin 70 bin TL’nin altında olması şartı aranması getirilmek istenmektedir. Görüşmeler sırasında söz alan Çakırözer, düzenlemeye karşı çıkarak, “Gazi ve engellilerimizin kendi özel ihtiyaç durumlarına göre araçlarını alma seçeneklerinin kısıtlandırılması kabul edilemez.  Gazilerimiz ve engelli yurttaşlarımız arasında infial yaratacak bu düzenlemeden görüşmeler sırasında vazgeçilmelidir” diye konuştu.

SOSYAL DEVLET İLKESİ ÇİĞNENECEKTİR

Düzenlemenin Meclisten geçtiği ve yürürlüğe girdiği takdirde, engellilerin ÖTV muafiyetli araç alım haklarının iyice sınırlanmış olacağını vurgulayan Çakırözer, “ Araç fiyatlarının hızla arttığı düşünüldüğünde en fazla 70 bin TL’ye alınabilecek bir aracın birçok engelli yurttaşımızın gereksinimini karşılamayacaktır. 1.600 cc’nin altındaki bir kısım aracın lüks sayılarak engellilerin bu araçlardan yoksun bırakılması sosyal devlet ilkelerinin açıkça çiğnenmesi ve kazanılmış hakların gaspı demektir. Hükümete, bakanlıklara istenildiği takdirde yüzbinlerce lüks araç temini sağlanırken tasarrufun gazi ve engelli yurttaşlarımızın günlük zorunlu hareketi için gerekli aracından başlatılmasının anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

DEVLETE OLAN GÜVEN YIPRATILIYOR

Çakırözer şunları söyledi, “ Şehit aileleri ve gazilerimiz ÖTV muafiyetli araç alımına malul gaziler ve tüm engelli yurttaşlarımızın da dahil edilmesini beklerken bu torba tasarıyla şehit ailelerimiz, gaziler ve engelliler sadece düşük bedelli taşıtlara mahkum edilmektedir. Bu asla kabul edilemez. Engelli aracı kullanan malul gazilerimiz, dernekler, sivil toplum örgütleri  yapılan bu düzenlemenin mağduriyet yaratacağını bizlere aktarmışlardır. Bizi arayan yurttaşlarımız bu ayrımcılığı üzüntü ile karşıladığını sizlerin de bilmesini istemektedir.  Gazilerimiz ve engellilerimiz bu durumu bugüne kadar verilen hakları geri alacağı ve sınırlandıracağı şeklinde değerlendirmektedir. Gün geçtikçe özlük haklarında yapılan kısıtlamalar şehit aileleri ve gazilerin devlete olan güvenini yıpratmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.