Emek Partisi: Kriz ekonomik politikalardan bağımsız değil

Emek Partisi İl Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Akgün, Dolar ve EURO’daki artışı işaret ederek, “Dolar ve Avro neden her gün yeni bir rekor kırıyor? İktidar ‘ekonomik savaş’ dese de 16 yıldır sürdürülen ekonomik politikalardan bağımsız olmadığını biliyoruz” dedi.

Emek Partisi: Kriz ekonomik politikalardan bağımsız değil
12 Ağustos 2018 Pazar 14:13

“ABD ile yaşanan ‘Rahip Brunson krizi’nin çözülememesinin de etkisiyle TL’deki güçlü değer kaybı arttı. Dolar/TL kuru 6,46’yı, avro/TL kuru 7,20’yi görerek rekor kırdı. Gram altın 250 lira ile tüm zamanların rekorunu kırdı” diyerek sözlerine başlayan Akgün “Yaşanılan krizi bir borç krizi olarak değerlendirildiğinde Türkiye’nin 2001 krizindeki borçlarının yaklaşık 60 katı borcu vardır. Özel sektör, banka ve kamunun borçludur. Türkiye tarihinin en çok borçlu olduğu dönemi yaşıyor. Dolayısıyla bir borç krizi yaşıyoruz. Bu borçların milli gelire oranı bugün yüzde 140 civarında. TL olarak baktığınız zaman Türkiye’deki bütün mal ve hizmetleri satsanız bunun parasal karşılığı şu an ki toplam borçları karşılayamıyor. Sonuç olarak Türkiye’nin 466.7 milyar dolar dış borcu vardır. “Bu borç ABD krizi ile mi ortaya çıktı? Geçmişte uygulanan politikalar yüzünden oldu bunlar. ‘Bunları dış güçler yapıyor’ diyerek, kendi sorumluluklarını kamuoyunu gözü önünde saklamak çabasına girmekle bu sorun çözülmez. Yapmak istedikler şey, ‘İşte ben ekonomiyi düzeltecektim ama dış güçler düğmeye bastı’ algısını oluşturmak. Daha önceki ekonomi alanına uyguladıkları yanlış politikaları Brunson krizi üzerinden gizlemek istiyorlar.

Hükümetin önünde sonunda başvuracağı yöntem IMF ile masaya oturmak olacaktır. IMF geldiği zaman bu ülkeye söyleyeceği şeyler değişmez, ücretlerin düşürülmesi, kamu harcamalarının kısılması yani genel olarak aslında çalışan kesimlerin ücretli kesimlerin aleyhine olan düzenlemelerle aşılır. Ama çözümü olamaz çünkü bu kriz gündelik siyasi gerilimlerle beslenen bir kriz değil, ekonominin daha yapısal sorunlarıyla ilgilidir” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.