CHP’li Çakırözer: “Bu karar Türkiye’deki tüm verimli ovaları koruyacak”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Danıştay’ın tarım alanlarının yağmalanmasının önünü açan yönetmeliği durdurması kararını değerlendirerek, hükümete verimli topraklar üzerine kömürlü termik santraller yapılması kararlarından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

CHP’li Çakırözer: “Bu karar Türkiye’deki tüm verimli ovaları koruyacak”
31 Temmuz 2018 Salı 13:24

Danıştay kararının Alpu Ovası başta olmak üzere tüm tarım alanları için çok önemli bir karar olduğunu vurgulayan Çakırözer, şu değerlendirmelerde bulundu:

Tüm Eskişehirlilere teşekkür etti

 “Tarım Bakanlığı’nın verimli tarım arazilerini yok edecek kararına, tarım alanlarımızın yağmalanmasına yargı ‘dur’ dedi. Bu karar sadece Eskişehirimiz, Alpu Ovamız için değil, Türkiye’nin dört bir yanındaki verimli tarım alanlarımız için çok önemli bir karar. Bu kararın ortaya çıkmasında ve tarım arazilerimizin korunmasında Ziraat Mühendisleri Odamız başta olmak üzere, Eskişehir Baromuz, Eskişehir’deki belediyelerimiz, sivil toplum örgütlerimizin, Kent Koseyi ve Çevre Platformu’nun verdiği olağanüstü mücadele çok önemli. Hepsine tekrar teşekkür ediyoruz. Verimli topraklarımızı koruyacak bu örnek karar bir an önce uygulanmalı, tarım alanlarımız, havamız, suyumuz ve geleceğimiz yok olmamalı. Alpu Ovamız ve verimli topraklarımızın korunması için kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Tarım Bakanlığı’nın sorumsuzluğuna yargı ‘dur’ dedi

Alpu Ovası ve tarım arazilerinin korunması yönünde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı hem de Tarım ve Orman Bakanı’na defalarca çağrıda bulunduklarını dile getiren Çakırözer, “Bir ülkenin Tarım Bakanı verimli toprakların tarım dışı kullanımının yolunu açmak için yönetmelik değişikliğine gider mi? Defalarca söyledik, ‘Bu yönetmelik değişikliğiyle toprak korunmaz, yağmalanır. Keşke kurulun ismini de değiştirip Toprak Yağmalama ve Talan Kurulu yapsaydınız! Alpu Ovamıza, verimli topraklarımıza kıymayın’ dedik. Ama dinletemedik. Şimdi Danıştay’ın kararı da ortada. Bu karar bizim doğru söylediğimizi, haklılığımızı ortaya koydu. Verimli topraklarımızdan elinizi çekin, havamızı, suyumuzu ve geleceğimizi karartmayın. Biz kendilerini ve yavrularının geleceğini düşünen her görüşten yurttaşımızla birlikte bu talana, bu yağmaya sonuna kadar direneceğiz” ifadelerini kullandı.

Sağlımızı ve çevremizi düşünen hakimler var

Kararın Türkiye’de doğaya, çevreye ve insan sağlığa duyarlı hakimlerin var olduğunu da gösterdiğini belirten Çakırözer, “Meseleyi Alpu santrali ile sınırlandırmayarak, her alanda bütün yurttaşlar ve hukuk devleti temelinde ele alan hakimlerimize de teşekkür ederiz. Bu karar Türkiye’nin dört bir yanındaki verimli topraklarımız için emsal teşkil etmeli” dedi.

Zehir santrallerinden vazgeçin

Türkiye’de verimli tarım arazilerinin 2000’li yıllarda 26.4 milyon hektar iken 2017 yılında 23.4 milyon hektara düştüğünü hatırlatan Çakırözer, “Bu rakamlara rağmen ve alternatifleri bulunmasına karşılık gıda kaynağımız olan tarım arazilerinin termik santraller gibi zehir santralleri kurarak amaç dışı kullanımının önüne hep birlikte geçmeliyiz. Verimli tarım arazilerimizi kirleterek bozulmasına neden olan bu yatırımlar havamızı, suyumuzu, toprağımızı da geri dönülmez bir şekilde kirletecektir. Bizler artık verimli ovalarımızı, havamızı yok edecek zehir santrallerinden vazgeçmeli, bunun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.