CHP İL DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI

CHP İl Danışma Kurulu toplantısı Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıya katılımın az olması dikkatlerde kaçmadı. CHP İl Başkanı Rabia Akman, toplantıda yaptığı konuşmada 24 Haziran seçim sonuçlarını değerlendirdi.

CHP İL DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI
14 Temmuz 2018 Cumartesi 14:40

Sandıklara sahip çıktık

Seçim günü sandıklarda 2082 asil, 1811 yedek, 588 okul, 470 mahalle sorumlusunun görev aldığını anlatan Akman,  “Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm Eskişehir’de seçim tarihi açıklandıktan sonra kurulacak 2082 sandık için sandık örgütlenmesi ve sandık güvenliği eğitimleri konusunda ciddi bir gayret gösterdik. Merkez ve kırsal ilçelerde sandık güvenliği eğitimlerini tamamladık. 2082 asil sorumlumuz, 1811 yedek sorumlumuz, 588 okul sorumlumuz, 470 mahalle sorumlumuz, 94 avukatımız ve sivil inisiyatiflerle beraber 4000’e yakın müşahitle birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’nin örgütlü kadrolarıyla birlikte seçim gününü tamamladık” diye konuştu.

Etkili bir seçim çalışması yürüttük

24 Haziran seçimleri için Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm kadrolarıyla etkili bir seçim çalışması yapmaya gayret gösterdiklerini aktaran Akman,” 24 Haziran seçimlerinden 3,5 ay önce kurmuş olduğumuz İl Seçim Koordinasyonumuzla birlikte cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine çalışmak üzere Cumhuriyet Halk Partisi’nin Eskişehir’deki tüm örgütlü kadrolarını harekete geçirerek merkez dahil 14 ilçede sandık çalışma gruplarımızla, belediye başkanlarından belediye meclis üyelerine, milletvekili adaylarımızla birlikte eski dönem parti yöneticilerimizden tüm kadrolarımızı bu koordinasyona entegre ederek etkili bir seçim çalışması yapmaya gayret gösterdik” dedi. 

Kırsalın oyları dengeleri değiştirdi

24 Haziran seçimlerine ilişkin sonuçları partililerle paylaşan Akman, “Eskişehir geneline baktığımız zaman yüzde 89 oranında bir seçime katılım gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki adayımız Muharrem İnce, seçimde oy veren seçmenin toplamda 231 bin 691 oyunu alarak yüzde 41,07’lik bir oran elde etti. Milletvekilliği seçimlerinde ise ‘millet ittifakı’ olarak 270 bin 787 oy alarak yüzde 46,57’lik oran elde ettik.  Alınan bu oylar Muharrem İnce’yi cumhurbaşkanlığına taşıyamadığı gibi Cumhuriyet Halk Partisi’nin Meclis’teki temsil gücüne de ne yazık ki yeterli katkıyı sağlayamadı. Bu sonuçlara göre AKP oylarının yüzde 84’ünü Eskişehir’de merkezden, yüzde 15,7’sini de çevre ilçelerden almış görünüyor.  Cumhuriyet Halk Partisi ise oylarının yüzde 90,7’sini merkezden, 9,21’ini ise çevre ilçelerden almaktadır. Cumhur İttifakı, aldığı toplam oyun 42 bin 869’unu 12 tane çevre ilçeden almış. Millet İttifakı ise aldığı toplam oyun 26 bin 603’ünü 12 tane çevre ilçeden almıştır. Buradan çıkan oyun etkisine değinecek olursak merkezde milli ittifakı olarak 10 bin 288 oyla birinci olurken, cumhur ittifakı 12 kırsal ilçeden gelen 16 bin 226 fark oyla merkezdeki farkı kapatarak bir milletvekili daha ittifak lehine kazandırmıştır” diye konuştu. 

Eski sisteme göre üç vekil çıkarırdık

Akman, Eskişehir’de CHP seçmeninden yaklaşık 6 bininin HDP’ye, 11 bine yakının ise İyi Parti’ye oy verdiğine dikkat çekti. “Eğer bunlar Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy vermiş olsalardı, bizler üçüncü milletvekilimizi çıkarmış olacaktık” diyen Akman, “71 bin civarında kullanılmayan bir oy var. Bu oyun yaklaşık yarıya yakını ise seçmen kütüklerinde dahi yer almayan kadrolar. Dolayısıyla bunları da eklersek kayba bir neden daha eklemiş oluruz.  Eski sistem uygulanmış olsaydı Cumhuriyet Halk Partisi mutlaka temsil anlamında Eskişehir’de 3 milletvekili kazanırdı. Ancak oyun üçe bölünmesiyle birlikte Cumhuriyet Halk Partisi üç vekil çıkaramazken, MHP’de mevcut oyuyla bir milletvekili çıkarmıştır. Farklı nedenlerle HDP’ye oy veren bir kitle var. İyi Parti’ye oy veren bir kitle var. 6 bine yakın bir seçmen HDP’ye oy vermişken, 11 bine yakın bir seçmen İyi Parti’ye oy verdi.  Eğer bunlar Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy vermiş olsalardı, bizler üçüncü milletvekilimizi çıkarmış olacaktık. Cumhuriyet Halk Partisi 14 ilçenin tamamında, kırsal ağırlık olmak üzere farklı oy oranlarıyla oy kaybına uğramıştır” ifadelerini kullandı.

Adaylar önceden belirlenmeli

Yerel seçimleri kazanmak için Cumhuriyet Halk Partisi’nin halkın güvenini artırmak için çok ciddi bir çalışma yapması gerektiğine işaret eden Akman, “Önümüzde yerel seçimler var. Mevcut belediyelerimizi güçlendirip, kırsaldaki diğer belediyeleri kazanmamız için Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurumsal bir marka haline dönüşmesi ve halkımızın güvenini artırmak için çok ciddi bir çalışma yapılması şart.  Bunun öncellikli olarak Genel Merkez nezdinde bir parti stratejisi ile başlaması gerekiyor. Adayların erken belirlenmesi, seçime girecek diğer partilerle nasıl bir strateji izleneceği, nasıl bir yol haritası oluşturulacağı konusu oldukça önem taşıyor” dedi.

Önemli olan lider değil siyasi kadrolardır

Kurultay tartışmalarına da değinen Akman, şunları kaydetti: “Yeterli imza toplanması durumunda kurultay gerçekleşir. Önemli olan liderlerden ziyade siyasi kadrolardır. Çünkü siyasi kadrolar ne kadar nitelikli olursa o kadar kalıcı ve uzun vadeli başarılar elde edileceğini düşünüyorum.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.