CHP İl Başkanı Taşel’den bloke tepkisi: “Bu yanlıştan bir an önce dönün”

CHP İl Başkanı Recep Taşel, İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla belediye yardımlarına gelen bloke uygulamasına sert tepki gösterdi.

CHP İl Başkanı Taşel’den bloke tepkisi: “Bu yanlıştan bir an önce dönün”
02 Nisan 2020 Perşembe 16:09

CHP İl Başkanı Recep Taşel, İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla belediye yardımlarına gelen bloke uygulamasına sert tepki gösterdi. Belediyelerin hesaplarına bloke gelmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Taşel, “Yerel yönetimlerimiz aslında uzun yıllardır uyguladığı; sosyal demokrat, halkçı belediyecilik ilkesiyle örtüşen dayanışma ruhuna uygun olarak, aşevleri vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek ve kuru erzak paketi yardımı hizmetlerini, yeni talepleri de karşılamak üzere genişleterek çalışmalarına devam ediyordu. Ancak, yerel yönetimlerin tüm ülkede bağış yapılan belediyelerin banka hesaplarına, İçişleri Bakanlığı tarafından bloke koyduruldu. Şeffaf ve denetlenebilir bir sosyal yardımlaşmanın nasıl bir zararı olacağını anlamak mümkün değildir. Yanlıştan bir an önce dönülmesini ve hiçbir yurttaşımızın mağdur olmamasını istiyoruz. Hukuki alt yapısı olmayan bu uygulamayı protesto ediyoruz. Bu çerçevede 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun ilgili maddeleri 15, 59, 38, 14, 18 ve 23 olup, Belediye Meclisi ve Sayıştay denetimine açıktır” dedi.

“Sağlıkta şiddet yasası acilen çıkarılmalı”

Önümüzdeki günler ve aylarda Covid-19 mücadelesi ile ilgili sağlık çalışanı ihtiyacı olacağı gerçeğinden hareketle, sağlık çalışanlarının hiçbir ayrım yapmadan, sayısal ve ekonomik bakımdan güçlendirilmesi gerektiğini belirten Taşel, “Sağlık çalışanlarının önümüzdeki süreçte yüklerinin daha da artacağının bilinciyle Sağlıkta Şiddet Yasası’nın ivedilikle TBMM’den çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Desteklerin kapsamı genişletilmelidir”

“Alınan önlemler, kesinlikle tümünü onayladığımız hatta eksik yönleri olduğunu düşündüğümüz önlemlerdir. Ancak toplu olarak bir arada olan işletmelerin kapatılması, toplu olarak bulunabilecek park, bahçe, piknik alanı, seyahat kısıtlılığı gibi önlemler sonucunda; maddi manevi birçok mağduriyet ortaya çıkmıştır” diyen Taşel, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sosyal önlemlerin yanında, açıklanan ekonomik önlemler paketi yeterli olmasa da onayladığımız desteklerdir. Destek için açıklanan 100 Milyar TL, miktar olarak yeterli olmamakla birlikte, yararlanacak kesimler için fayda sağlayacaktır. Ekonomik destek paketi içinde özellikle iş dünyası için istihdamı korumak amacı ile ilgili kısa çalışma ödeneği önemlidir. Onun dışında kalan destekler, işletmelerin kredilerini ve vergilerini bir süre ötelemekten ibarettir. KOBİ ve Sanayiciler için çıkarılan KGF garantili kredilerin miktarı sınırlıdır ve kullanmak isteyen işletmeler kısıtlı kaynak nedeniyle bu krediye ulaşamamaktadır. Tarım ve hayvancılığa kredi, ekim ve dikim desteği yoktur. Gelecek aylarda ve 2021’de işlenmeyen toprağımız ve hayvancılık nedeniyle ciddi gıda sıkıntısı yaşayabiliriz. En zor durumda olan kesimler; iş güvencesi olmayanlar (SGK’sız, kayıt altında olmayan, gizli işsiz), işsizler ve günlükçü olarak yevmiye ile çalışan hizmet sektörü çalışanı ağırlıklı kesimdir. Eskişehir’de bu oran yüzde 50’lere yakın bir orandır. Ayrıca berber, taksici, simitçi, küçük esnaf vb. çok zor durumdadır.”

  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.