ÇED YÖNETMELİĞİNE AYKIRI BAŞVURU

Usluer, Tepebaşı’nda yapılması planlanan Alpu Termik Santralinin ÇED başvuru dosyasında verimli bir alana termik santral yapamayacaklarını bildikleri için Alpu Ovasını “verimsiz” diye göstermeye çalıştıklarını söyledi. ÇED yönetmeliğine aykırı bu başvurunun derhal iade edilmesi gerektiğini ifade etti.

ÇED YÖNETMELİĞİNE AYKIRI BAŞVURU
07 Ocak 2018 Pazar 13:26

Mevzuat açısından uygunsuz

CHP Milletvekili Usluer, çevre mühendisleri ile yaptığı toplantıdan sonra elde ettikleri bilgileri kamuoyu ile paylaştı.  Usluer, ÇED sürecini ve yapılan hataları şöyle anlattı: “Çevre mühendisi arkadaşlara yaptığımız çalışmada gördük ki bu termik santral daha ilk adımından itibaren hatalı. Mühendis arkadaşlarımızdan eksiksiz ve sorunsuz bir ÇED sürecinin yaklaşık 10 adımda işlendiğini öğrendim. Sürecin ilk adımı ÇED başvuru dosyasında; ÇED genel formatı doğrultusunda projenin tanımı, genel özellikleri ve duyarlı yöreler dikkate alınarak projenin yerine ilişkin bilgiler verilmesi gerekli. Eskişehir’imizde planlanan, Alpu Termik Santrali projesinin daha ilk adımında mevzuat açısından uygunsuzluklar olduğunu gördük.”

ÇED yönetmeliğine uyulmuyor

Usluer, ÇED yönetmeliğine uyulmadığını, formata aykırı dosya hazırlandığını ifade ederek, “Söz konusu ÇED başvuru dosyasında; ‘Proje kapsamında; yapımı planlanan termik santralin kavramsal tasarımı ve buna bağlı olarak da ön fizibilite raporu hazırlık çalışmaları halen devam etmekte olduğundan santral teknolojisi henüz belirlenmemiştir. Nihai karar ÇED aşamasında netlik kazanmış olacaktır’ denilmiştir. ÇED Başvuru Dosyası aşamasında uygulanacak teknoloji belirlenmeden projenin genel özellikleri; yani yakılacak kömür, kullanılacak kireç taşı, soğutma sistemi, kullanılacak su miktarı, oluşacak kül miktarı, gerekli depolama alanları vs. hakkında bilgi verilmesi mümkün değildir ki dosyada da ‘santral teknolojisine göre ÇED aşamasında verilecektir’ diyerek geçilmiştir” dedi.

Kasten karartma yapılmış

Dosyada proje yerine ilişkin; Bakanlar Kurulu Kararı ile koruma altına alınan Alpu Ovası içerisinde kaldığının belirtilmediğine dikkat çeken Usluer, “Eskişehir iline ait yürürlükte bir Çevre Düzeni Planı olmasına rağmen, proje yeri bu planda yine korunması gereken ‘orman alanları’, ‘tarımsal niteliği korunacak alanlar’ ve ‘mera alanları’nda yer aldığı için kasten karartma amacıyla değerlendirilmemiştir. ÇED Genel Formatı gereği değerlendirilmesi gereken bu bölümlerde, “bulunmamaktadır” ifadesi yer almaktadır” ifadelerine yer verdi.

ÇED genel formatına uygun değildir

ÇED Yönetmeliğinin 8.maddesi 3.fıkrasında; ‘ÇED Genel Formatına uygun hazırlanmadığı anlaşılan ÇED Başvuru Dosyası tamamlanmak üzere iade edilir’ hükmünü hatırlatan Usluer, “Bu proje hem koruma alanlarında planlanmaktadır, hem de projeye ilişkin hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası ÇED Genel Formatına uygun değildir. Bakanlığın Enerji Yatırımları Şubesi tarafından 2 kez mevzuata aykırı işlem yapılmıştır. Proje sahibinin Elektrik Üretim A.Ş. olması mevzuata aykırı da olsa sürecin devam etmesini sağlamıştır. Projenin özel formatına ilişkin verilen DSİ Genel Müdürlüğü ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görüşlerinde de Alpu Ovası’nın uygun olmadığı açıkça belirtilmiştir. Lakin proje sahibinin EÜAŞ olması dolayısıyla talimatlarla bu görüşlerin de değiştirildiği Valilikte yapılan İl Toprak Koruma Kurulu toplantısında verilen oylarla gün yüzüne çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Alpu Ovası verimlidir ve öyle kalacak

Alpu Ovası’nın tarım ve hayvancılık için önemine dikkat çeken Usluer, “Sahip olduğu yeraltı suyu potansiyeli ile bu ülkenin ender sağlıklı kalplerinden biri olarak gösterebileceğimiz ova ve orman yapısındaki bir arazinin, ‘verimsizdir’ diye gösterilmeye çalışılıp, yetkili organlarca da mevcut mevzuata aykırı olmasına rağmen göz yumulması ile yerinden sökülüp atılması isteniyor. Alpu Ovası verimlidir ve öyle kalacak”  dedi. 

İhaleye katılacaklara seslendi

Usluer, santral ihalesine katılacak yatırımcılara seslenerek şunları kaydetti: “1080 Megavatlık termik santral kurma şartı ile son başvuru tarihi 26 Ocak 2018 olan, kömür sahalarının özelleştirme ihalesine katılmayı düşünen tüzel kişiler ve ortak girişim gruplarına sesleniyorum;  Olağandan çok yüksek yatırım, kamulaştırma ve işletme maliyetlerini geçelim, vicdan ve ahlak sahibi bizler, plansız, aceleci ve mevzuata aykırılığı en başından belli olan bu projenin gerçekleşmesine asla izin vermeyeceğiz. Teminatlarınızı ve diğer tüm harcamalarınızı bu ülkenin hayrına olabilecek projelere ayırın.”C

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.