Çalkırözer: Cumhuriyetle yaşıt fabrikalarımız satılırsa tüm Türkiye kaybeder

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararına tepi göstererek, “Cumhuriyetle yaşıt fabrikalarımız satılırsa tüm Türkiye kaybeder. Şeker fabrikaları halkın fabrikalarıdır” dedi.

Çalkırözer: Cumhuriyetle yaşıt fabrikalarımız satılırsa tüm Türkiye kaybeder
23 Şubat 2018 Cuma 14:57

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Türkiye genelinde şeker fabrikalarının satışa sunulmasına tepki gösteren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, hükümete çağrıda bulunarak “Şeker fabrikalarımızdan yüzbinlerce emekçimiz, çiftçimiz, esnafımız iş, aş sağlıyor. Şeker Fabrikalarımız en milli, en yerli üretim kaynaklarımızdır. Halkın fabrikalarıdır. Şeker fabrikalarımız satılırsa tüm Türkiye kaybeder. Sadece araziler değerlensin diye Cumhuriyetle satış bu fabrikaların satılmasından, çiftçinin, emekçinin gelir kaynaklarının kesilmesinden bir an önce vazgeçilmelidir” dedi.

Çakırözer, açıklamasında Eskişehir’e yapılması planlanan ‘termik santrala hayır’ mitinginin valilik tarafından yasaklanmasını da eleştirerek, Eskişehir’de sivil toplum örgütlerinin yaptığı basın açıklamasını kamuoyu ile paylaştı, termik santrale karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

CHP’li Çakırözer Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın açıklamasında şeker fabrikalarının özelleştirilecek olmasına tepki gösterdi.

Hükümetin Sümerbanktan, Et ve Süt Kurumlarına birçok kurumu özelleştirerek yok ettiğini belirten Çakırözer, “  Gelinen son aşamada görülüyor ki sıra şeker fabrikalarımıza geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan ilanla Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat olmak üzere 14 şeker fabrikasının satışı ihaleye çıktı.  Eskişehir şu anda bunların içinde değil ama ikinci aşamada satılması planlanıyor. Şeker Fabrikalarımız en milli, en yerli üretim kaynaklarımızdır. Çok önemli gelir kaynağıdır. Alınan bu karardan bir an önce vazgeçilmelidir” dedi.

ŞEKER FABRİKALARINA SAHİP ÇIKMAK TÜRKİYE’YE SAHİP ÇIKMAKTIR

Şeker fabrikalarının yüz binlerce emekçiye, çiftçiye esnafa gelir kaynağı olduğunu belirten Çakırözer şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sadece Eskişehir’imizde Kazım Taşkent Şeker Fabrikamızda yüzlerce emekçimiz iş, aş imkanına sahip. Eskişehir şu anda bunların içinde değil ama ikinci aşamada satılması planlanıyor. Şehirde insanların iş, aş kaynağı Şeker Fabrikaları. Şeker fabrikaları satılırsa şeker pancarı satıp, parasıyla alışveriş yapan Anadolu çiftçimiz artık esnafa para kazandıramayacak. Çiftçi eskisi kadar şeker pancarı ekemeyecek. Fabrikalarda çalışan işçilerimiz başka fabrikalara gönderilecek birçoğu işsiz kalacak. Halk işsizlikten göç etmiş olacak. Dışa bağımlılık artacak. Hiçbirimiz doğal şeker tüketemeyeceğiz sağlığımız bozulacak. Şekerden daha milli şekerden daha yerli bir ürün yok. Hep birlikte ekmeğimize, aşımıza, şekerimize sahip çıkacağız.  Şeker fabrikalarına sahip çıkmak Türkiye ye sahip çıkmaktır.”

EMEKÇİNİN, ÇİFTÇİNİN, ESNAFIN GELİR KAYNAKLARINI YOK ETMEYİN

Şeker fabrikalarının özelleştirme kararının AKP’nin ekonomide Türkiye’nin geldiği noktayı da gözler önüne serdiğini söyleyen Çakırözer, “Tüm bunlar ülkenin Milli kaynakları, üreten fabrikaları Şeker fabrikalarını satma noktasına gelinmesi ekonominin ne hale geldiğini de göstermekte. Ekonomideki kötü gidişattan çıkış kaynağı emekçilerin, çiftçinin, esnafın gelir kaynağı olan şeker fabrikalarının satışı değildir. Özelleştirme çözüm değildir. Bu fabrikalar ekonomimize üretimimize faydalı hale getirilmelidir. Sadece araziler değerlensin diye Cumhuriyetle satış bu fabrikaların satılmasından, çiftçinin, emekçinin gelir kaynaklarının kesilmesinden bir an önce vazgeçilmelidir” dedi

‘TERMİK SANTRALE HAYIR’ MİTİNGİNİN İPTAL EDİLMESİNİ ELEŞTİRDİ

Çakırözer, Eskişehir’de yapılması planlanan termik santrala karşı bu hafta sonu düzenlenecek olan mitingin Valilik tarafından izin verilmemesini de eleştirerek, 114 sivil toplum örgütünün yaptığı basın açıklamasını Meclis’te okudu.

Çakırözer,  “Meselenin siyaset meselesi olmadığını,  Eskişehirimizin, yavrularımızın geleceği meselesi olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Kömürlü santrale sadece biz CHP değil, Saadet, MHP, ÖDP, HDP  karşı. Gelin Eskişehir için, geleceğimiz için termik santral kararından vazgeçelim. Kömürlü santral yerine teknoloji geliştikçe maliyeti iyice düşen rüzgar ve güneş enerjisinden faydalanalım. Havamızı, suyumuzu toprağımızı zehirleyecek kömür yerine yenilenebilir enerjiden faydalanalım” dedi.

CUMHURHURBAŞKANI BİLE ‘ESKİŞEHİR TARIM ŞEHRİDİR’ DİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’nin Eskişehir il kongresinde yaptığı konuşmayı da hatırlatan Çakırözer, “ Sayın Erdoğan konuşmasında ‘Eskişehir aynı zamanda bir tarım şehridir’ diyor. Cumhurbaşkanı bile Eskişehir’in bir tarım kenti olduğunu altını çizerek belirtirken, zehir santrali konusunda yapılan bu ısrar nedir? Bu karardan bir an önce vazgeçilmelidir. Bizler Eskişehir’in geleceği için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.