Çakırözer’den ‘Şeker Fabrikaları’nı özelleştirmeyin’ çağrısı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kazım Taşkent Şeker Fabrikası yeni dönem kampanya açılış törenine katıldı. Yeni kampanya döneminin fabrika, fabrika çalışanları, çiftçi ve nakliyeciler için hayırlı olmasını dileyen Çakırözer, şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi çağrısını yeniledi.

Çakırözer’den ‘Şeker Fabrikaları’nı özelleştirmeyin’ çağrısı
18 Eylül 2018 Salı 15:40

Şeker fabrikalarının akıbeti SEKA’ya benzemesin, fabrikalar satılmasın

Konuşmasına Türkiye’de özelleştirilen 15 şeker fabrikasını hatırlatarak başlayan Çakırözer, gazete ve kitap üretimi için yaşanan kağıt krizine değinerek, “Bugün yaşanan kağıt krizinin kökeninde Türkiye’de gazete kağıdı ve kitap kağıdının üreten SEKA’nın özelleştirilmesi yatıyor. Şu anda Türkiye’de gazete kağıdı alacak, kitap basmak için kağıt alacak fabrika bulunamıyor. Çünkü yok. Üretimi dışarıda, ithal ediyoruz. Artık kötü örneklerden ders almalıyız. ‘Şeker vatandır, şeker Milli varlığımızdır, satılamaz’ dedik.  Bundan sonra da satılmasın diyoruz. Özelleştirilen 15 şeker fabrikasının akıbeti SEKA’ya benzemesin. Bundan 5, 10 yıl sonra bizler şeker bulamaz, şeker üretemez hale gelmeyelim” dedi.

Alım fiyatları çiftçiyi borçtan kurtarmıyor

Törende fabrikada çalışan mevsimlik işçiler ile taşeron işçilerin kadroya alınması çağrısında da yenileyen Çakırözer, pancar alım fiyatlarının çiftçinin borçlarını ödemek için yetersiz olduğunu vurguladı. Çakırözer, “Pancar üreten çiftçimiz için alım fiyatı 235 kuruş olarak açıklandı. Bu rakam geçen yıl 210 kuruştu. Baktığınızda yüzde 10’un biraz üzerinde. Peki çiftçinin maliyeti yüzde 10 mu arttı? Mazot, gübre ne kadar arttı? Yüzde 50 arttı, yüzde yüz arttı. Bu alım fiyatı düşüktür, bu alım fiyatı çiftçiyi borçtan kurtarmaz” diye konuştu.

Taşeron ve mevsimlik işçiler kadroya alınsın

Kazım Taşkent Şeker Fabrikası’nda 16, 17 yıldır çalışan taşeron işçiler olduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Şeker Fabrikasında çalışan mevsimlik işçilerimizin süreleri uzatıldı, evet ama neden 12 ay değil, neden tam kadro verilmedi. 16, 17 yıldır fabrikamızda çalışan taşeron işçilerimiz var. Yıllardır fabrikanın öz evladı gibi çalışıyorlar. Madem taşeronu kaldırdık diyoruz, şeker fabrikalarında çalışan emekçilerimiz de kadroya alalım. İktidar, muhalefet yoktur, ‘şeker vatandır, vatan bir bütündür’ diyorsak vatana sahip çıkmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Çiftçimize, işçimize, nakliyecimize hep birlikte sahip çıkacağız. Şeker yaşasın, şeker fabrikaları yaşasın” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.