Çakırözer: Üretici alın terinin karşılığını alamıyor

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde çiftçilerle bir araya gelerek, sıkıntı ve talepleri dinledi.

Çakırözer: Üretici alın terinin karşılığını alamıyor
16 Ocak 2018 Salı 13:42

Çiftçilerle birlikte hükümete çağrıda bulunan Çakırözer, “ Ülke genelinde taze soğan, roka, yeşil sebze üretiminde önde gelen bölgelerimizden biri olan Sarıcakaya’da üreticinin hali perişan durumda. Üretici alın terinin karşılığını alamıyor. Kendi kederine terk edilmiş, ürünler tarlada kalıyor. Çiftçimizin sesine kulak verin” dedi.

Çakırözer hafta sonu gerçekleştirdiği ilçe ziyaretleri kapsamında Sarıcakaya’da taze soğan, roka ve diğer yeşil sebze üreticilerini tarlada ziyaret ederek sıkıntı ve taleplerini dinledi. Çakırözer’e Seyitgazi İlçe Başkanı Hüseyin Çoban ve ilçe yöneticileri de eşlik etti.

ÜRETİYORUZ AMA KAZANAMIYORUZ

Girdi fiyatlarının yüksek olmasından dert yanan çiftçiler, emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getirerek, “Bizler burada onca zorluğa rağmen ekiyoruz, üretiyoruz ama kazanamıyoruz. Zararına üretim yapıyoruz” dedi.

ÜRETİCİ ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR

Türkiye’de Sarıcakaya’nın taze soğan, roka üretiminde önde gelen bölgelerden biri olduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Sarıcakaya taze soğan üretiminde, roka üretiminde başı çeken bölgelerimizden biri. Ülke üretim yapamazken, borç batağındaki çiftçilerimiz bin bir zorluk içinde üretmeye çalışıyor. Çiftçilerimiz üretiyor ama alın terinin karşılığını alamıyor. Bakın soğanın bir kilosu tarladan hale 1 liraya, 1,5 liraya gidiyor. Nakli düştüğünde üreticiye kalan 70, 80 kuruş. Aynı soğanın evlerimize girişi 2, 2,5 lira. Üretici bu parayla gübresini mi alacak, mazotunu mu alacak yoksa evini mi geçindirecek. Bunların hepsi hükümetin yanlış tarım politikalarından kaynaklı” dedi.

İTHALATA DEĞİL, ÇİFTÇİYE HARCAMA YAPIN

Ülkede tarım ve hayvancılığın bitme noktasına getirildiğine dikkat çeken Çakırözer, “Bugün Sarıcakaya’da bir kez daha gördük. Ülkede bir tarımsal planlama olmadığından üretici kendi kaderine terk edilmiş durumda” dedi. Son yıllarda ortaya konan tarım politikalarının çiftçi dostu olmadığını dile getiren Çakırözer, tarımın iflas etmek üzere olduğunu bu politikasızlıkla devam edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Hükümete çağrıda bulunan Çakırözer, “Kalkınmanın temeli tarımdan geçmektedir. Ülkede tarım ve hayvancılık bitiyor. Dışa bağımlı bir ülke haline geldik. Arpa, saman, buğday ithal ediyoruz. Hükümet artık çiftçinin sesine kulak vermeli. Yarın çok geç olmadan tarımsal planlamalar yapılmalı, ithalata ayrılan kaynaklar ülke içerisinde çeşitli desteklemelerle üreticilere aktarılmalı ve en önemlisi ihracat açısından yanlış dış politikadan hızla dönülmelidir” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.