Çakırözer: Asgari ücretin vergi yükü kaldırılsın

– TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, asgari ücretliden vergi yükünün kaldırılması çağrısı yaparak, silinen primler ve kesilen maaşlar nedeniyle gazilerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi ve gazilere on beş yıl çalışma ile 3900 gün prim üzerinden emeklilik hakkı getirilmesini istedi. Çakırözer, “Diyanet, ramazan ayında yoksullarımıza verilecek fitre fiyatlarını açıkladı. Bir ailenin aylık fitresi 3 bin 240 lira. 2 bin 324 lira olarak belirlediğiniz asgari ücret fitrenin bile altında kalıyor” dedi.

Çakırözer: Asgari ücretin vergi yükü kaldırılsın
13 Mart 2020 Cuma 14:30

İDDİANAMELER HAZIRLANARAK ÖZGÜRLÜK YOLU AÇILMALI

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Torba Kanun Teklifi üzerine söz alan Çakırözer, Barış Terkoğlu ve Hülya Kılınç’ın tutuklamalarına tepki gösterirken bir haftada aynı haberden tutuklu gazeteci sayısının altıya çıktığını söyledi. Demokrasinin geriye gittiğini belirten Çakırözer, “Silivri Cezaevi’nde ziyaret ettiğim gazetecilerin tecrit haline son verilmelidir. Bir an önce iddianemeleri hazırlanarak hakim önüne çıkarılmalı. Suçsuzluklarını ortaya koyarak serbest kalmalarinin önü açılmalıdır. Gazetecilerin, Osman Kavala’nın, Selahattin Demirtaş’ın ve tüm siyasi tutukluların özgürlüğü hepimizin özgürlüğü demektir” ifadeleriyle gazeteci ve siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısını yineledi.

“Bildirim zorunluluğu açık seçik fişlemedir”

Demokrasi eksiğinin görüşmeleri devam eden Torba Kanun Teklifi ile daha da derinleştiğini vurgulayan Çakırözer, İçişleri Bakanlığı’na bildirim zorunluluğu hakkında “açık seçik fişleme” nitelemesi yaptı. Çakırözer, “Dernekler, sivil toplumun temelidir, bu uygulama Anayasa’ya aykırıdır” dedi.

“Gazi Meclis, gazilerine sahip çıkmalı”

Primleri silinen, maaşları kesilen yüzlerce gazinin mağduriyetlerine değinen Çakırözer, “Kahraman gazilerimiz ulusumuzun onurudur. Onları en iyi koşullarda yaşatmak Gazi Meclis’in birinci önceliği olmalıdır. Bu torbada, binlerce gazimizin emeklilikleri için getirilen yirmi yıl çalışma, 5 bin gün prim şartları çok ağırdır, kabul edilemez. Kahraman gazilerimize geçmişte olduğu gibi, aynı engelli yurttaşlarımız gibi on beş yıl çalışma ve 3900 gün prim üzerinden emeklilik hakkı yeniden getirilmelidir” dedi.

Asgari ücret fitrenin bile altında”

Torba Kanun Teklifi’nde işsizin, emekçinin, asgari ücretlinin derdine hiçbir çare olmadığını belirten Çakırözer, asgari ücretten vergi yükünün kaldırılması çağrısı yaptı. Çakırözer, “Diyanet, ramazan ayında yoksullarımıza verilecek fitre fiyatlarını açıkladı. Günlük 27 lira. Bir ailenin aylık fitresi 3 bin 240 lira. Yani 2 bin 324 lira olarak belirlediğiniz asgari ücret fitrenin bile altında kalıyor ama bu torbada yine asgari ücretlinin vergi yükünün kaldırılması yok” ifadelerini kullandı.

“Saray savurganlığının güvencesi”

Teklifte, yurt dışında yaşayanların beklentilerine de çare olmadığını vurgulayan Çakırözer, dövizli BES uygulamasını da eleştirdi. Çakırözer,  Mesele gurbetçinin emekliliği, gelecek güvencesi değil, ekonomik krizin önlenmesi, sarayın savurganlığının güvencesi. Biz daha ülkemizdeki emekçilerin bireysel emeklilik sistemine güvenini sağlayamamışken gurbetçilerimize, ‘Olsun, sen euroları gönder’ diyoruz. Oysa, Türkiye'de fonların durumu ortada, işçilerin İşsizlik Fonu'nda biriken milyarlarca liralık kara gün akçelerini işsizler dışında herkes kullanıyor. Biz işsizimizin birikimini bile kendisine ulaştıramazken gurbetçimizin döviz fonunun garantisini kim verecek” diye sordu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.