Büyükerşen: O manzarayı görünce içim sızlıyor…

Topkaya Köylüleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği gecede konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, köylere yaptığı ziyaretlerde karşılaştığı manzaraları salondakilerle paylaştı. 

Büyükerşen: O manzarayı görünce içim sızlıyor…
09 Aralık 2018 Pazar 13:27

-İçim sızlıyor-

Büyükerşen, kırsalda genç nüfusun giderek azaldığına, köylerde yaşayanların nüfus ortalamasının ise 65 olduğuna dikkat çekti. Gittiği birçok köyde gördüğü manzaranın içini sızlattığını anlatan Büyükerşen, “Eskiden köylerde, köy okulu vardı. Her birinde en az bir öğretmen bulunur, o bir öğretmen beş sınıfı birden okuturdu. Şimdi gittiğim köylerin çoğunda gördüğüm manzara içimi sızlatıyor. Köy okullarının camları, kapıları kırılmış bir ağıl görünümünde. Köy okulları kapatılmış, taşımalı eğitim diye bir eğitim modeli icat edilmiş. Sabahın kör karanlığında çocuklar bir ağacın ya da bir damın altında otobüsün gelmesini bekliyor” dedi. 

-Köylerde tarım bitti-

Köylerde tarımın neredeyse tamamen bittiğini söyleyen Büyükerşen, “Bir milletin beslenebilmesi için ana üretim kaynağı tarımdır. Bugün Türkiye sarımsağı Çin’den, fasulyeyi Hindistan’dan ithal eder duruma geldi. Türkiye halkının beslenebilmesi için maalesef bugün ithalata mecbur hale geldik” ifadelerini kullandı.

-İşadamlarına kırsal çağrısı-

Köylerin yeniden kalkınabilmesi için köyden kentte göç eden, hali vakti yerinde olan işadamlarına seslenen Büyükerşen, “Gelin köylerde tarım ve hayvancılığı elbirliği ile birlikte canlandıralım” dedi.  Büyükşehir Belediyesi olarak, kırsala yönelik çalışmaları olduğunu anlatan Büyükerşen, hayvancılığın yeniden canlanması için damızlık, tarım içinse yerli tohum desteğinde bulunarak üreticiye destek olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.