BU SİSTEM SORUNLARA GEBE

Eskişehir AK Parti Milletvekili Harun Karacan mevcut anayasanın sorunlar çıkaracağını belirterek değişikliğin ülke geleceği için oldukça önemli olduğunu belirtti.

BU SİSTEM SORUNLARA GEBE
22 Mart 2017 Çarşamba 00:20

Cumhurbaşkanına sorumluluk veriyoruz

AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan gazeteciler Cihan Yıldırım ve Murat Taşkın’ın sorularını yanıtladı. ESTV’de yayınlanan “Soruyoruz” programına katılan Karacan, referandum ile ilgili olarak çok fazla bilgi kirliliğin olduğunu belirterek, “ Vatandaşlarımıza Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini anlatıyoruz. Çok büyük bilgi kirliliği var. Bunla ilgili mümkün olduğu kadar halkımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet Sistemi oylaması bir rejim değil sistem değişikliğidir. Rejim değişmesi diye bir şey yok. Bu sistem değişikliğidir.” Dedi. Cumhurbaşkanının şuanda zaten çok fazla yetkili olduğunu belirten Karacan, “Biz bu anayasayı niçin değiştirmek istiyoruz? Cumhurbaşkanımız halk oylamasıyla seçildi.  Bu seçim sonrasında zaten anayasa işlememeye başladı. Şimdiye kadar parlamento seçiyordu. 2015’ten itibaren halk seçti. Bu nedenle anayasanın bazı maddeleri değişmesi gerekiyordu. Bu anayasaya göre yürütme yetkisinin başı cumhurbaşkanı. Mevcut Anayasa İsveç, Belçika ve Hollanda ülkelerinden alınmış kes kopyala yapıştır bir anayasa. Bu anayasaya cumhurbaşkanımız tam yetkili, istese kararname de çıkarır. Bu anayasaya göre cumhurbaşkanı tam yetkili ama sorumsuz. Yeni anayasada  cumhurbaşkanına sorumluluk yüklüyoruz. Cumhurbaşkanı kendi yetkilerini sınırlandırıyor aslında. Başbakan ve cumhurbaşkanlığı olan sistemlerde sorun çıkıyor. Bizde de sorun çıktı aynı partiden olmasına rağmen.
 
Koalisyon belirsizlik demektir
 
Mevcut sistemin er ya da geç koalisyona kapı açacağını belirten Karacan, “Koalisyon demek belirsizlik demektir. Yarın sabah kalktığın zaman koalisyon paydaşları arasında ne olacağı belirsiz. Bu yüzden iş adamı yatırım yapmaz, borçlanmaz, şirketini büyütmek için riske girmez. Dış yatırımcı kesinlikle koalisyon olan ülkeye gitmez. Çünkü belirsizlik hat safhadadır. Koalisyonla bundan sonra bu ülke yürüyemez. Bu durumda iş adamı kaybediyor, vatandaş kaybediyor, kaynaklar boşa gidiyor. Bu anayasa devam ile edilmesi halinde eninde sonunda koalisyon dönemleri başlar. Kesintili demokrasi oluyor. 15 Temmuz’da neredeyse yaşıyorduk. 28 Şubatta yaşadık. 27 Nisan e muhtırasını yaşadık 80’de yaşadık 61’de yaşadık.” dedi.
 
Eğer seçiyorsa seçilebilir
 
Vatandaşın en çok 18 yaş değişikliği hakkında sorular sorduğunu belirten Karacan,
“  Geleceğimiz teminatı gençler diyoruz. Peki; bugün 18 yaşına giren bir evladımız devlet cezai sorumluluk veriyor mu? Bu gencimiz ehliyet alıyor mu? Alıyor. Şirket kurabiliyor mu? Bu gencimiz ülkenin cumhurbaşkanını, milletvekilini seçebiliyor mu? Seçiyor. Ama seçilme dediğiniz zaman muhalefet diyor ki bu seçilmez. Bu gencimizi yolara çıkarıp, eylemler yaptırmayı biliyorsun. Bizde diyoruz ki bu gençlerimiz gelsin düşüncelerini mecliste anlatsın. Gençlerimiz eğer seçiyorsa seçilme hakkını hak ediyordur.” dedi.
 
“O zaman milletvekili sayısını 100’e düşürelim”
 
Milletvekili sayısının 600’e çıkması halinde meclisin temsil kabiliyetinin daha da artacağını belirten karacan maliyet hesaplamasını da eleştirdi “şayet maliyet hesabı ile bu işlerli konuşacaksak o zaman Milletvekili sayısını 100’e düşürelim. Avrupa’da bir milletvekili 45 bin vatandaş düşüyor Türkiye’de bu sayı 100 bin” diye konuştu.
 
 
Ayrıştırmadan yolumuza devam edeceğiz


Referandum süresince yaşan ayrışmaları yanlış bulduğunu belirten Karacan, “Halkımızı bir birinden ayırt etmemek gerekiyor. Vatandaşlarımız bir şekilde düşünceleri doğrultusunda oy kullanacak. Biz mümkün olduğu kadar kimseyi ötelemeden doğru bildiklerimiz anlatmaya çalışıyoruz. Vatandaş hepimizin vatandaşı yarın yüz yüze bakacağız. Bunu unutmamak gerekiyor.” dedi.
 
 
Bunlar küçük işler
 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sonrasında yaşanan mektup krizinin sorulması üzerine Karacan, “”Mektup çok önemli değil. Yazmış, yazmamış. Zaten il Başkanımız gerekli açıklamayı yaptı. Bizim önümüze bakmamız lazım. Bunlar ufak konular” diye konuştu.
 
 
İnsanlar yapılanları görüyor
 
Bakan Nabi Avcı’nın belediyelerin Hükümetin yapmış olduğu hizmetleri sahiplenmesi ile ilgili olarak söylediği sözlerin hatırlatılması üzerine Karacan, “Güneş balçıkla sıvanmaz. Bugün hızlı trenin kimin yaptığını çocuklar bile biliyor. Bugün tren yolun yer altına alınmasını kimin yaptığını herkes biliyor. Birileri belki nemalanmak istiyor ama bizim öyle bir derdimiz yok. İster tabela assınlar istese afiş. 2002’den beri ülke iktidarı AK parti’ye veriyor demek ki yapılanlar görünüyor” diye konuştu.
 
 
Hayalim gerçekleşiyor

Milletvekilliği döneminde en büyük hayalinin Karadeniz doğrudan Akdeniz bağlayacak yolu Eskişehir’e kazandırmak olduğunu belirten Karacan, “Ulaştırma bakanımız şuanda Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak karayolunu karayolları ağına aldı. Önemli olan bu. Bundan sonrası hal olur biz görürüz görmeyiz önemli değil” dedi.
 
ETO seçimlerin de tavrı ne olacak?

 
Cihan yıldırımın oda seçimleri ile ilgili olarak sorduğu soruyu da yanıtlayan Karacan, “O kurum denilince adımın geçmesi gayet doğal yıllarca o kuruma hizmet ettim. Ama ben şuanda milletvekiliyim. Herkesin vekiliyim. Artık siyasi bir kimliğe sahibim. Şuanda oda seçimleri ile ilgilenmiyorum. Ülkenin geleceği ile ilgileniyoruz. Birilerinin aklına gelmemiz doğal ama ülkenin gerçek gündemleri ile ilgileniyoruz” dedi.
 
 
Hedefi ne?
 

Murat Taşkın’ın bundan sonraki hedefiniz ne olacak sorusunu da yanıtlayan Karacan, “Şuanda milletvekilliği görevini yapıyorum. Genel seçime kadar bu görevimin başındayım. Bu şehre illa hizmet etmek için bir makam sahibi olmak gerekmiyor. Eğer ihtiyaç duyulursa görevimizi sürdürürüz. Biz de bir gelenek vardır hiçbir zaman bir göreve talip olunmaz. Benim için şuanda en önemli şey vicdanımın rahat olması. İhtiyaç varsa devam ederiz ihtiyaç yoksa kendi işimize bakarız” dedi.
 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.