ŞEHİR TİYATROLARI YENİ SEZONU 4 YENİ OYUN İLE AÇIYOR

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Korel Cezayirli

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Korel Cezayirli



12 Eylül 2017, 14:09

Eskişehir’in göz bebeği olan Şehir Tiyatroları’nı anlatmak, öyle kolay değil.

Üzerine roman yazılır. On altı yıllık kurumdan bahsediyoruz. Dile kolay.
 
İlgiyle izlenen bir Kurum ; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları.
Bu hale gelmesinde başta Şehrin Mimarı Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in çok büyük bir rolü var. Kendisine bu şehirde yaşayan ve tiyatroyu takip eden bir vatandaş olarak teşekkür ediyorum.  Yılmaz Hocanın tiyatroya vermiş olduğu değer ve ileri görüşlü davranışları ile Şehir Tiyatroları, tüm Türkiye’nin ilgiyle takip ettiği bir tiyatro haline geldi. Bunun ötesinde; bu değeri anlayıp, geliştiren değerli sanatçı ve teknik kadro da var.  Birbirinden değerli ve bir o kadar da kurumuna bağlı olan sanatçılar, Şehir Tiyatrosu’nu büyüttü. Bu günlere gelindi. Bütün sanatçı ve teknik kadroyu kutluyor ve yeni sezonlarının hayırlı olmasını diliyorum. Yeni sezon demişken; acaba neler olacak Şehir Tiyatroları’nda? Fabrika gibi işleyen Şehir Tiyatroları’nda neler oluyor? İşte bütün bu soruların cevabını bulacağınız, samimi bir röportajı huzurlarınıza sunuyorum. Umarım beğenirsiniz, keyifli okumalar…
 
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Korel Cezayirli ile yeni sezonu konuştuk.
 
Eskişehir Şehir Tiyatroları 2017-2018 sezonunu 4 yeni oyun ile açıyor. 16 yıl önce ‘Bir Şehnaz Oyun’ isimli oyunla perdelerini açan Şehir Tiyatroları, aynı oyunu 16 yıl sonra yeniden sahneye taşırken, usta yönetmen Haldun Dormen ‘Oyunun Oyunu’ ile Eskişehirlilerle buluşuyor.
 
Sayın CEZAYİRLİ; 2017-2018 sezonunda Şehir Tiyatroları’nda ne izleyeceğiz?
 
Bizim için önemli bir sezon. On altıncı yılımızı doldurup, on yedinci yıla giriyoruz. Bu sene 100’üncü yeni oyunumuzu sahneleyeceğiz. 16 yıl önce tiyatroyu açtığımız ‘Bir Şehnaz Oyun’, bu sezon tekrar 100’üncü oyunumuz olarak sahnelenecek.Harika bir oyun. Kusursuz bir yazım. Şehir Tiyatroları sanatçıları olarak o zaman da büyük bir heyecan içinde oyunumuzu oynadık, şimdi de oynamaya hazırız.
 
İKİNCİ MÜZİKAL GELİYOR
 
‘Bir Şehnaz Oyun’ tiyatro severlerle ne zaman buluşacak?
 
İlk gösterim 20 Ekim’de, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde olacak.  Ayda üç kere, Lüküs Hayat ile birlikte dönüşümlü olarak oynayacak. İki tane büyük müzikalimiz olmuş olacak. İstanbul’u, Türkiye’yi bu oyunumuzla da fethetmeye çıkacağız. 
 

16 YIL SONRA YİNE AYNI KADRO
 
16 yıl sonra yine aynı kadroyu görebilecek miyiz bu oyunda?
 
Tamamıyla aynı kadro.
 
Yeniler de eklenmiştir mutlaka…
 
O zaman 13 kişiyle yaptık bu oyunu. Şimdi 45 kişiyle yapıyoruz. O zaman beş tane enstrümanımız vardı... Hatta üçtü galiba yanlış hatırlamıyorsam. Şimdi Senfoni Orkestrası ile birlikte yapıyoruz. Cem İdiz geldi yine bestecisi. Şimdi yukarıda çalışıyor. Gümbür gümbür hazırlıyoruz.  Oyunun yönetmenliğini Devlet Tiyatrolar’ında ve pek çok özel Tiyatro’da çalışmış olan Murat Atak  yapacak. Koreografımız İhsan Bengier. Orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen üstlenecek. Provalarımız başladı, çok heyecanlıyız.
 
 
ENGİN ORBEY VE TURGUT ÖZAKMAN ANISINA
 
20 Ekim’de, ‘Bir Şehnaz Oyun’ ile ilgili, bir prömiyer gerçekleşecek. Prömiyer ile birlikte anladığım kadarıyla büyük bir anmada olacak. Onun için ayrıca planlanan bir şeyler var mı?
 
100’üncü oyundan ziyade, Engin Orbey ve Turgut Özakman’ı anmak için hem dostlarını hem de onları bizim gibi saygıyla ananları, herkesi davet edeceğiz. Eskişehir için Engin Orbey ve Turgut Özakman çok önemli. Onların buraların oluşumundaki yerlerini anlatabilecek bir takım şeyler planlıyoruz.
 
HALDUN DORMEN’DEN ‘OYUNUN OYUNU’
 
O zaman ‘Oyunun Oyunu.’ Başka bir duayen, Haldun Dormen’e geçelim…
 
Bizim için müthiş bir şey. Haldun abiyi ben böyle kelime kelime anlatmayayım. Ne kadar değerli bir insan olduğunu herkes biliyor. Oyunların, farsların, vodvillerin piri ‘Oyunun Oyunu…’ Hep hayalimizdi. Bu seneye nasipmiş. Olağanüstü. Kadrosu da çok güzel.
 
YENİ SEZONA DÖRT YENİ OYUN
 
Bu arada bu sezonu biz ilk kez dört oyunla açıyoruz. Büyük bir atılım. Çok zor. Çünkü imkanlar
kısıtlı. Fakat insan gönül verdiği zaman gerçekten beş kişilik iş yapabiliyor. Şu teknik kadronun değerini sana anlatamam, paha biçilemez. Milyon dolarlara alamayacağın bir teknik kadromuz var.  Sadece gönülden iş yapıyorlar. Kırk iki sanatçımız var. Şuanda boşta kalan oyuncumuz yok. Otuz iki tane de sözleşmeli sanatçımız var.


 

1 EKİM VE PERDE…

Oyunların sahneleneceği tarihler belli oldu mu?

Sezonu 1 Ekim’de, Memleketimden İnsan Manzaraları ile açıyoruz. Büyük şairimiz Nazım Hikmet’in bu önemli eserini sahneye taşıyor olmak bizim için çok anlamlı. Oyunu, birlikte çalışmaktan keyif aldığımız değerli yönetmenimiz Yunus Emre Bozdoğan sahneleyecek. Yeni sezona sıkı bir oyunla başlayacağız. 1 Ekim ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’, 7 Ekim ‘Oyunun Oyunu’, 14 Ekim ‘Evcil’, 20 Ekim ‘Bir Şehnaz Oyun.’ Olağanğüstü bir açılışımız var. Allah utandırmasın.
 
 
KADINA YÖNELİK ŞİDDET TİYATRO SAHNESİNDE
 
‘Oyunun Oyunu’ 7 Ekim dedik. Sonra…?
 
Sonra ‘Evcil.’ ‘Evcil’ dünya prömiyeri yapacak. Daha önce oynadı ama kurumlarda oynamadı. Evcil tek kişilik bir oyun. Konya’dan Tolga ÖzençÖzençel hem yazdı, hem de yönetmeye geldi. Ben çok seviyorum. Bakalım seyirciyle buluşunca, inşallah seyirci de sever. Kadına şiddete yönelik bir oyun. Ve bizim çok ihtiyacımız var bu devirde… Tek kişilik olması ayrıca bir avantaj.
 
 
SULTANDERE SAHNESİ DE AÇIK OLACAK
 
Bu senenin yeniliklerinden biri olarak, Sultandere Sahnesi’nin haftada bir kez muhakkak açacağım. Çok zor olacak. Her gelen denedi. Benim için de bakarsan Amerika’yı yeniden keşfetmek. İnat etmek istiyorum. Niye? Şehirden gidiyor seyirci, orada bir sorun yok. Oradaki seyircinin de haftanın bir günü burada bir oyun olduğunu bilmesini istiyorum.Orayı canlandırsın istiyorum. Bıkmadan, yılmadan, haftada bir gün orayı açmak gerekiyor.
 
‘LARGO DESOLATO’ ARALIK’TA
 
Bunlar biter bitmez Largo başlıyor. Largo Desolato’da, VaclavHavel’in müthiş bir eseri. Sistemin aydın üzerinde yarattığı baskıyı anlatan, olağanüstü bir oyun. Yine Türkiye’de bir kere ya da iki kere oynanmış, hani uzun süredir oynanmayan çok özel bir oyun. Bilge Emin geliyor ona da. Bilge Emin’e çok güveniyorum. Çok iyi bir yönetmen. Kasım’da provası başlayacak. Aralık ayında da prömiyeri gerçekleşecek.
 
Dizilerin de aranan yüzüsün. Var mı yeni bir proje?
 
Yok. Kapattık dükkanı. (Gülüyor) Burayla ilgileniyoruz. Gerçekten şu dört oyunu çıkartmak büyük bir mesai.
 
Turne tarihleri belli mi?
 
Muhakkak olacak. Tarihler belli değil. İstanbul Zorlu Performans Sanatları Merkezi’ne  muhakkak gideceğiz. Aslan AskerŞvayk çok güzel bir oyunumuz. Gittiği her yerde olağanüstü bir ilgi görüyor. Geçen sene iki kere gitti. İkisi de fuldü. Bir ŞehnazOyun  çıktığında muhakkak isteyecekler. Lüküs Hayatı çoktandır istiyorlar. Burayı aksatmayacak şekilde turnelerimiz olacak.
 
 
Devlet Tiyatroları ile protokolümüz devam ediyor mu?
 
Devam ediyor. Çok önem veriyoruz. Bu sene daha planlı olacak. Geçen sene yeni bir protokol yaptık. Onun içine de birçok şeyi ekledik. Devlet Tiyatroları nereden bakarsanız bakın bu ülkenin en büyük sanat kurumudur. Bizlerin de, yerelin de onlardan destek alması kaçınılmazdır.
 
Senin oyun yönetmenliğin olacak mı?
 
Hazır. İki tane oyunum var. Ama mesele kişisel mesele değil. İyi olacak olanın sırası kendiliğinden gelir zaten.
 
 
Yeni sezonda çocuk oyunları var mı?
 
Mevsimler diye bir oyunumuz var. 24 Ekim’de provaya başlayacak.30 Kasım’da da sahnelenecek. Güray Dinçol ile görüştük. Güray ile yeni oyun için Aralık gibi provaya başlayacağız. Tiyatro Makinesi devam edecek.


 
İLÇELER İÇİN ÇOCUK OYUNU
 
İlçeleri gezecek bir oyun yapacağız. İlçeler bizim için önemli. Bizim ana misyonumuz Eskişehir geneline yönelik. İlçeleri muhakkak gezmemiz ve bizim oraya bu hizmeti götürmemiz gerekiyor. Sahne olmadığı için portatif oyunları düşünüyoruz.
Bir düşüncem daha var. Kukla Tiyatrosu. Kukla Tiyatrosunu burada yükseltmemiz gerekiyor. Kukla Birimi kurmak istiyorum.
 
Zaman ayırdığın çok teşekkür ediyorum. Bu kadar yoğun bir program içinde, beni kırmadın. Biz de heyecanla yeni sezon oyunları bekliyoruz. Son olarak söylemek istediğin şeyler varsa, onları da alabilirim?
 
Eskişehir Şehir Tiyatroları, Eskişehir için bir kültür. Bırakın Eskişehir’i, tüm Türkiye’ye hitap eden bir kurum. Ben de sana çok teşekkür ediyorum. Yeni sezonda herkesi oyunlarımıza bekliyoruz.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
dilek kalkan - 7 yıl önce
sultandere sahnesinde oyun olacağına çok sevindim başarılar