Pertev Ertün çizgileriyle anılacak

Eskişehirli karikatürcü Pertev Ertün, aramızdan ayrılışının 8’inci yıldönümünde karikatürlerinden oluşan bir sergiyle anılacak.

Pertev Ertün çizgileriyle anılacak
04 Ağustos 2017 Cuma 13:14

Sakarya Gazetesi, Odunpazarı Kent Konseyi ve Eskişehir Sanat Derneği’nin katkılarıyla 8 Ağustos’ta Espark Alışveriş Merkezi’nde açılacak sergi, 12 Ağustos tarihine kadar açık kalacak. Türkiye ve ağırlıklı olarak Eskişehir kent gündemindeki toplumsal çarpıklıkları çizginin diliyle eleştiren Pertev Ertün’ün sergisinde, farklı dönemlerde çizdiği güncelliğini yitirmeyen karikatürleriyle, çizdiği portre karikatürleri yer alacak.

PERTEV ERTÜN KİMDİR?
1921 yılında Eskişehir’de doğdu. İlk karikatürü 1944 yılında Sedat Simavi’nin Karikatür dergisinde yayımlandı.  1948-1949’da İstanbul’da yayımlanan Karadayı’ya karikatür çizdi. 1953 yılında Yılmaz Büyükerşen ve Beytullah Heper ile birlikte Saksağan adlı bir mizah gazetesi çıkardı. 60’lı yıllarda Yılmaz Büyükerşen ve Beytullah Heper ile birlikte karikatür sergileri açtı. Çarşaf mizah dergisinde karikatürleri yayımlandı. 1996 yılında Sakarya gazetesi tarafından “Pertev’den Çizgiler” adlı bir karikatür albümü yayımlandı. Eskişehir Gazetecileri Cemiyeti’nin kurucularından olan Pertev Ertün’e değişik yıllarda gazetecilik başarı ödülleri verildi. Son sergisini Beytullah Heper’le birlikte Aralık 2007 de Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde açtı. Karikatüre Necmi Rıza etkisiyle başlayan Pertev Ertün, özellikle kadın figürlerinde estetik vurgunun usta bir çizeriydi. Türkiye ve Eskişehir kent gündemindeki toplumsal çarpıklıklar, çelişkiler karikatürünün temel izleğiydi.
 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.