Zerdeçal İle tamamlayıcı tedavi

Acıbadem Eskişehir Hastanesi, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün yazdı…

Zerdeçal İle tamamlayıcı tedavi
19 Ocak 2020 Pazar 13:50

Zerdeçal yıllardır hem sağlıklı insanların sağlıklarını korumak için hem de hastaların sağlıklarına kavuşabilmeleri için kulandıkları bir bitkidir.

Zerdeçal ‘’Curcuma longa’’ adlı bir bitkiden elde edilen bir baharat olup Hindistan’da çok fazla kullanılmaktadır. Diğer isimleri Zerdeçöp, kurkumin, Hint Safranı, safran kökü ve sarı boyadır. Çin’den Hindistan’a kadar olan bölgede 3900 yıldır kullanılmaktadır. Sağlık alanı dışında yiyeceklerin korunmasında ve kumaşların sarıya boyanmasında da kullanılır.  Esas etkiyi yapan kurkumin toz haline getirilerek kullanılmaktadır. Köri olarak da bildiğimiz baharat gıda sektöründe sık kullanılanmaktadır. Zerdeçal ülkemizde taze, kurutulmuş ve toz halinde bulunmaktadır. Acımsıtadıyla yemeklere ve salatalara hoş bir lezzet katar. Zerdaçal suda erimediği için Türkiye’deki kullanım şekliyle vücutta emilimi yeterli olmadığından sağlık için çok faydası olmamaktadır. Hindistan’da köri yağda kavrulup yemekte yendiği için vücutta emilimi daha fazla olmakta ve faydası artmaktadır. Bu nedenle zerdeçalı yağda kavurarak yemeniz vücudunuz için daha faydalıdır.

Zerdeçalla ilgili bilimsel çalışmalar son 50 yıldır artarak devam etmektedir. Zerdeçalın içinde bulunan kurkuminin iltihap önleyici etkisi vardır. Eklem ve kas hastalıklarındaki ağrı ve iltihabı azalttığı, mide ve barsak hastalıklarında iyileşme sağladığı, bazı kanser türlerinde (meme, akciğer, baş-boyun, kolon, karaciğer, prostat) hücre gelişimini baskıladığı, Şeker hastalığında insülin direncini azalttığı, Kolestrol seviyesini dengelediği çalışmalarla da gösterilmiştir.

Kanser kemoterapisi sırasında yan etkileri azaltmakta ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Kanserde kullanımıyla ilgili çalışmalar artarak devam etmektedir.

Kurkuminin son yıllarda kanser tedavisinde kullanılmakta olan akıllı ilaçların engellediği tümör yolaklarını engellediği gösterilmiştir.

Zerdeçalın vücuttaki emilimi yetersiz olduğundan içindeki aktif bileşenin standardize edilmiş halde alınması yararlı etkilerini artırmaktadır.

Referanslar:

1. I. Chattopadhyay, K. Biswas, U. Bandyopadhyay, and R.K.Banerjee, Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Curr Sci 87, 44–50 (2004).

2. H.Ahsan, N.Parveen, N.U.Khan, and S.M.Hadi, Pro-oxidant, anti-oxidant and cleavage activities on DNA of curcumin and its derivatives demethoxycurcumin and bisdemethoxycurcumin. Chem BiolInteract 121, 161–175(1999).

3. M.Banerjee, L.M.Tripathi, V.M.Srivastava, A.Puri, and R.Shukla, Modulationof inflammatory mediators by ibuprofen and curcumin treatment during chronic inflammation inrat. Immunopharmacol Immunotoxicol 25, 213–224(2003).

4. R.K.Maheshwari, A.K.Singh, J.Gaddipati, andR.C.Srimal, Multiple biological activities of curcumin: A short review. Life Sci 78, 2081–2087(2006).

5. S.Singh and A.Khar, Biological effects of curcumin and its role in cancer chemoprevention and therapy. Anticancer Agents Med Chem 6, 259–270(2006).

6. F.H.Sarkar and Y.Li, Cell signaling pathways altered by natural chemopreventive agents. Mutat Res 555, 53–64(2004).

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.