Yaşlılık dönemindeki unutkanlıklar Alzheimer habercisi olabilir

Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Vekili Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Yaşlılık dönemindeki unutkanlıklar Alzheimer habercisi olabilir
20 Eylül 2017 Çarşamba 14:26


Dünya nüfusunun giderek yaşlandığını belirten Uzm. Dr. Zeytin, yaşlılık dönemlerinde hastalıkların görülme sıklığının arttığını ifade etti. Bunamanın en önemli sebebinin Alzheimer Hastalığı olduğuna dikkat çeken Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Vekili Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, “Alzheimer hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte kalıtsal faktörler, beyin hücrelerinin ölümü, beyin hücrelerindeki sinirsel iletimin bozulması, çeşitli zehirli maddeler hastalığın ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Alzheimer hastalığı, sıklıkla 65 yaşın üzerinde görülmektedir. Alzheimer hastalığı, günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olma, günlük işleri yapamama, tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama, sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma, sorumluluktan kaçma, basit kelimeleri bulmada, pratik düşünmede, yargı ve karar vermede güçlük çekme, ruh hali, davranış ve karakterde değişiklikler gibi belirtilerle seyretmektedir” dedi.

“Her unutkanlık Alzheimer hastalığı belirtisi değildir”


Alzheimer’den uzak kalmanın yollarını da açıklayan Uzm. Dr. Melek Zeytin şunları aktardı:
“Alzheimer hastalığının tedavisi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve hasta üzerindeki bedensel, ruhsal ve sosyal olumsuz etkilerini azaltarak, hastanın yaşam kalitesini artırmaya yöneliktir. Sağlıklı yaşam davranış ve alışkanlıkları, uygun egzersiz, sağlıklı beslenme, hayvansal yağları az tüketmek, sigaradan uzak durmak, olumlu şeyler düşünmek, zihni aktif tutmak, sosyalleşmek, bireyleri Alzheimer hastalığından uzak tutmakta önem taşımaktadır. Her unutkanlık Alzheimer hastalığı belirtisi değildir. Ancak yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçı varsa sağlık kuruluşuna başvurulması önem taşımaktadır. Sağlıklı günler dileriz.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.