Türkiye’de 100 bin kişiye 261 hemşire düşüyor

Hemşireler Haftası nedeniyle açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Kararman, hemşirelerin birçok sorunu olduğunu belirterek, bu sorunların bir türlü çözülemediğine dikkat çekti.

Türkiye’de 100 bin kişiye 261 hemşire düşüyor
11 Mayıs 2017 Perşembe 11:52

Türk Sağlık- Sen Şube Başkanı Hüseyin Kararman, 12-18 Mayıs Hemşireleri Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. Kararman, Hemşireler Haftası’nın, hemşireler tarafından yine sorunlarla karşılandığını söyledi.  Hemşirelin sorunlarının ve taleplerinin görmezden gelindiğini belirten Kararman, “Ne yazık ki tüm sağlık çalışanları gibi hemşerilerimizin de sabrı taşmış ve çalışma hayatındaki sorunlar katlanılmaz bir hal almıştır. Taleplerin sürekli göz ardı edilmesi derin bir ümitsizliğe neden olmaktadır. Ağır iş yükü, mobbing ve şiddetin sürekli varlığını koruması ve ekonomik olarak sürekli bir geriye gidişin yaşanması nedeniyle hemşirelerimiz tükenmişlik sendromu yaşamaktadırlar. Sözleşmeli hemşire, vekil ebe hemşire gibi istihdam türleri ile çalışanlar özlük hakları açısından mağdur edilmektedirler. Geçici görevlendirmeler, görev dışı çalıştırmalar nedeniyle de sıkıntılar çekmektedirler” dedi.
 
Hemşire sayısında Avrupa’nın gerisindeyiz
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasına göre Türkiye’de 100 bin kişiye 261 ebe ve hemşirenin düştüğüne dikkat çeken Kararman, bu rakamın hemşireler üzerindeki iş yoğunluğunun kanıtı olduğunu dile getirdi. Sağlık alanındaki sorunları ‘sıradağlara’ benzeten Kararman, çözüm önerilerini sıraladı.
 
Torbanın ağzı bağlanmadan bize de sorulmalı
Genel Başkanları Önder Kahveci ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yaptığı görüşmeyi hatırlatan Kararman, “Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 5 yıla 1 yıl yıpranma payının verileceğini ifade etmiştir. Bu konuları içeren bir torba yasa hazırlığı olduğu da bilinmektedir. Türk Sağlık-Sen olarak bizim talebimiz bu torba yasanın çalışanların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde TBMM’ye sunulması ve kabul edilmesidir. Bunun içinde sosyal taraflarla istişare edilmelidir. Sağlık Bakanlığı ’da bu konuda hassasiyet göstermelidir.  Torbanın ucunu bağlamadan, son imzayı atmadan önce mutlaka sosyal taraflardan da görüş ve öneriler alınmalı, uyarılarımıza kulak verilmelidir” ifadelerini kullandı. 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.