Tedavi edilmeyen verem hastası her yıl 10-15 kişiye hastalığı bulaştırıyor

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Eskişehir Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Bilge, tedavi edilmeyen her hastanın yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırdığını söyledi.

Tedavi edilmeyen verem hastası her yıl 10-15 kişiye hastalığı bulaştırıyor
08 Ocak 2018 Pazartesi 16:00


Her yıl ocak ayının ilk pazar gününden itibaren başlayan hafta, “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” olarak kutlanıyor. Tüberküloz diğer adıyla ise verem, hala dünya genelinde önemli bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor. Dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden birisi olan verem ile ilgili Eskişehir Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Bilge bilgilendirmelerde bulundu. Veremin nedenini açıklayan Bilge, "Veremin etkeni 'mikobakteriyum tüberkülozis' mikrobudur. Verem mikrobunun kaynağı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Hasta insanların öksürmesi ve hapşırması ile ortama yayılan mikrobun solunması ile bulaşır. Verem hastalığı vücudun bütün organlarını tutabilir ancak en çok akciğerlerde görülür. Şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı, sigara, madenci hastalığı ve diğer bazı kronik hastalıklar da vücut direncini düşürür. Bebeklerde ve yaşlılarda da vücut direnci düşük olduğundan hastalanma fazla olur. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi gibi genel bulgular ya da öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt yan ağrısı, nefes darlığı, ses kısıklığı gibi etkilenen organa özel şikayetler görülebilir" dedi.

"Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır"
Veremin önlenmesi için ilaç tedavisinin önemli olduğuna vurgu yapan Bilge, "Balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile kesin tanı konulur. Tanı konulan tüm verem hastaları verem savaş dispanserinde kaydedilir. Verem Savaş Dispanseri (VSD) birimlerinde veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Tüberküloz ilaçları bir sağlık personeli veya hastanın yakınının kontrolünde, Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) şeklinde kullanılmaktadır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda mikrop yayılmasını sürdürmektedir. Tüberküloz tedavisinde ilaçlar eksik ya da düzensiz kullanılırsa hastalık iyileşmez. Tam tersine tedavisi güç bir duruma gelir. Bu duruma dirençli tüberküloz denir. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Verem hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları dispanserlerde ücretsiz olarak muayene edilir ve gerekli tetkikleri yapılır, gerekirse tedaviye başlanır. BCG aşısı kanla yayılan ve ağır seyreden verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere aile sağlığı merkezleri ve verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.