Kararman: Döner sermayede kaybolup giden çalışanın emeği, alın teridir

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Hüseyin Kararman Yunusemre Devlet Hastanesi ile ilgili eleştirileri sıraladıktan sonra yetkililere çağrıda bulundu. Kararman biri bize anlatsın diyerek eleştirilerini sıraladı.

Kararman: Döner sermayede kaybolup giden çalışanın emeği, alın teridir
16 Ağustos 2019 Cuma 12:56

Karaman’ın açıklamalarında şu ifadeler yer aldı: “Yunus Emre Devlet Hastanesi ilklerin hastanesiydi, markaydı. Birer birer kapatılan birimlere seyirci kalanlar, özellikli birimlerin yok olmasına sus pus olan siyasiler, yetkililer, sizler sağlık çalışanlarının hak ve hukukunu koruyacaksanız işimiz Allah’a kalmış.

Sintigrafi ,Radyoterapi, Pet-cd, Kemoterapi ünitesi, 12 odalı uyku laboratuarı, Yanık ünitesi,

2 adet anjiyografi, KVC (ayda ortalama 20 açık kalp yapılıyordu)

Anevrizma ameliyatlarının rutin yapıldığı hastane idi Yunusemre

Biri bize söylesin dünyada da uyku laboratuar kurmak için milyon lira harcayan bir kurum nasıl oluyor da cihazları depoya kilitleyip üniteyi kapatabiliyor ve hiç kimsenin umurunda olmuyor.

Nasıl oluyor da ÜYTE (Tüp bebek merkezi) kurmak için milyonlarca lira harcayıp sonra kadın doğumun bir kısmı buradan gönderilebiliyor, tamamının gideceği dedikoduları ortalıkta geziyor.

Nasıl oluyor da bir zamanların bölge hastanesi 3 kat daha büyütülüyor, milyonlarca lira harcanıyor, yüz bin metrekarenin üzerine çıkartılıyor ama ve hizmet verdiği birimler teker teker kapatılıyor.

Biri bize anlatsın; hizmetleri kısıtlanan, birimleri kapatılan bir hastanenin gelirinin düşeceği ortadayken, performansa dayalı bir sistemde hekim dışı personel neye göre artıyor. Yatak başına düşen sağlık personelini kıyas ettiniz mi?

 2016 yılında Türkiye"nin en yüksek döner sermayesini dağıtan hastaneyi ne hale geldi. En iyisi burayı semt polikliniği yapın yada butik hastaneye çevirin herkes başının çaresine baksın. Acilen sayın başhekimden ve İdari Mali İşler Müdüründen sağlık çalışanlarına  brifing vermesini, bilgilendirmesini istiyoruz. Doktorundan tüm sağlık personeline kadar herkes sitem ediyor, şikâyet ediyor, bir açıklama bekliyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri de yaptığımız görüşmelerde bu konuda yönetmelik çalışması yaptıklarını ifade etmişlerdi. Fakat aradan aylar geçmesine rağmen hala bu konuda somut bir adım atılmamıştır.

Çalışanların artık sabrı kalmamıştır. Çünkü her hastaneden döner sermaye ek ödemeleri ile ilgili olarak çalışanların feryadı yükselmektedir.

Performansa dayalı döner sermaye ek ödemeleri neredeyse sıfırlanmıştır. Çalışanlar sabit ek ödemeye mahkum edilmişlerdir. Ekonomisini döner sermayesini de hesaba katarak yapan sağlık çalışanları mağdur olmuşlardır. 

10 yıl önceki ücretlerin bile mumla arandığı bir sistem artık çökmüştür.  Acil çözüm gereklidir. Mutlaka sabit ek ödemeler diğer kurumlarda olduğu gibi Maliye Bakanlığınca ödenmeli, çalışanların emeği zayi edilmemelidir. Acilen SUT (Sağlık Uygulu Tebliği) fiyatları gözden geçirilmeli, güncelleme yapılmalıdır.

Döner sermayede kaybolup giden çalışanın emeği, alın teridir. İstenen de lütuf veya ekstra değil, sadece çalışanın hakkıdır.  Bu hak teslim edilmelidir”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Rıza gündüz - 5 yıl önce
Şube Başkan'ı olan şudur devlet her alanda olduğu gibi sağlık alanındanda çekiliyorum çünkü hasta bizi idare edenler tarafından müşteri olarak görülüyor yani artık parası olmayan hastaneye dahi gidemeyecek bil Başkan önce parayı değil iş yerine sahip çık iyi bir sendikacı onu yapar .