KADINLAR DİKKAT! BU HASTALIK SİNSİCE İLERLİYOR

Eskişehir Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Murat Boylu, yumurtalık kisti teşhisi konan hastaların durumu ihmal etmemesi gerektiğini söyledi.

KADINLAR DİKKAT! BU HASTALIK SİNSİCE İLERLİYOR
28 Ocak 2018 Pazar 15:06

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Murat Boylu, yumurtalık kanserlerinin, kadın genital sisteminde diğer kanser türlerine göre daha nadir görülmekle birlikte geç teşhis edildiklerinde en ölümcül olanlarından olduğunu belirtti. Yumurtalık kistleri her zaman kanser olarak görülmediğine dikkat çeken Boylu, "Yumurtalık kanserleri genellikle menopoz döneminde görülmekte ve 60’lı yaşların hastalığı olmakla birlikte, nadir de olsa genç ve üreme çağındaki bayanlarda da görülebilmektedir. Bu konuda internet bilgilerinden ve tedavilerinden önce doktorunuzun söylediklerini yapın ve ciddiye alın. Çünkü her kist aynı değildir ve aynı şekilde tedavi edilmezler. Doktorunuz sizin yaşınızı, yumurtalıktaki kistin ultrasonografideki özel görünümlerini, büyüklüğünü, kanda bakılan tümör belirteçlerini, ailenizde meme veya yumurtalık kanseri varlığını dikkate alarak yumurtalıktaki kistin nasıl yönetileceğine karar verecek ve bunu sizle paylaşacaktır” dedi.

TEDAVİSİ NASIL OLUR?


Hastalığın tedavisi hakkında bilgi veren Boylu, sözlerine şöyle devam etti:
“Kistlerin büyük bir çoğunluğu kanser olmayan fonksiyonel kistlerdir. Yani gelip geçen, çoğunlukla tedavi bile gerektirmeyen, 2 ay sonraki kontrolde kendiliğinden geçecek nitelikteki kistlerdir. Bu kistler yumurtalıkların çalışmasıyla ilgili kistler olup ameliyat da gerektirmezler. Ancak takiplerde sebat eden, geçmeyen veya büyüyen kistler için hem tanı hem de tedavi amaçlı ameliyat gerekebilir. Yapılacak ameliyatın şekli; hastanın yaşı, doğum sayısı, kistin niteliğine göre, sadece kistin veya yumurtalığın alınmasından rahim ve yumurtalıkların alınmasına kadar gidebilir” diye konuştu.
Riski azaltmanın da mümkün olduğunu söyleyen Boylu, “En az 1 çocuk doğurmak yumurtalık kanseri riskini yüzde 30-40 azaltmaktadır. Doğum kontrol haplarını 5 yıl süreyle kullanmış olmak yumurtalık kanseri riskini yüzde 50 azaltır. Tüpleri bağlatmış olanlar veya rahim alma operasyonu geçirenlerde de kanser riski azalmaktadır” dedi.

YILLIK MUAYENELERİ İHMAL ETMEYİN


Boylu, konuşmasının sonunda yıllık rutin muayenelerin önemine vurgu yaparak, "Maalesef yumurtalık kanseri uzun dönem hiçbir şikayet geliştirmeden ilerler. Ancak yumurtalıktaki kitlenin komşu organlara basısı ile kasık ağrısı, sık idrara çıkma, kabızlık şikayetleri olabilir. Bunun yanında alt karında baskı, cinsel ilişkide ağrı gibi şikayetler de gelişebilir. İlerlemiş hastalıkta şikayetler daha çok karında sıvı birikimi ve kanserin karın içine yayılımı ile oluşur. Bunlar; karında şişlik, kabızlık, bulantı, iştahsızlık, erken doygunluk hissi gibi belirtilerdir” diye konuştu.


 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.