ESKİŞEHİR’DE 7500 ÇÖLYAK HASTASI VAR!

Genetik yatkınlığı olan kişilerde bir buğday proteini olan ‘gluten’ ile ilişkili sistemik bir hastalık olarak görülen çölyak hastalığı günümüzde hızla artıyor.

ESKİŞEHİR’DE 7500 ÇÖLYAK HASTASI VAR!
10 Mayıs 2017 Çarşamba 13:13

Eskişehir Kent Konseyi Çevre Sağlık Çalışma Grubu,  “Çölyakla Yaşam” adlı konferans düzenledi. Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda gerçekleştirilen konferansa Prof. Dr. Ayşegül Harmancı Özakyol, Diyetisyen Anıl Çiğdem Uygur, Gıda Mühendisi İlkay Özel ve Eskişehir Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Hicran Niron konuşmacı olarak katıldı.
Kayıtlı olmayan 7 bin 500 hasta var
Prof. Dr. Ayşegül Harmancı Özakyol,  "Çölyak hastalığı bir ince bağırsak hastalığıdır. Eskişehir’de 7 bin 500 çölyaklı olması lazım. Ama 202 kişi kayıtlı. Çok fazla tanı almamış, atlanmış çölyak hastası söz konusu” ifadelerini kullandı.
Glutensiz ürün çeşidi az
Diyetisyen Anıl Çiğdem Uygur ise çölyak hastalarının üzerinde glütensiz yazan besinler tüketmesi gerektiğini belirtirken, Türkiye’de çok fazla glütensiz ürün çeşidi olmadığına dikkat çekti.
Glutensiz ürünlerde de bir miktar gluten var
Gıda Mühendisi İlkay Özel glütensiz ibaresi olan ürünlerde dahi bir miktar glüten olabileceğine vurgu yaparak, bu sebeple hastaların çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Biz de bu toplumda varız
Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Hicran Niron da bu hastalığın çok bilinmediğini kaydederek “Bu sebeple dernek kurduk ve sesimizi hep birlikte duyurmak istedik. Biz de bu toplumda varız ve fark edilmek istiyoruz” dedi.
 
 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.