2018, sağlık çalışanları için kayıp bir yıl oldu

Türk Sağlık-Sen Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Kararman, 2018 yılının sağlık çalışanları için kayıp bir yıl olduğunu belirterek, “Umarız ki 2019 yılı, ek zam başta olmak üzere taleplerin karşılandığı, beklentilerin yerine getirildiği bir yıl olur” dedi.

2018, sağlık çalışanları için kayıp bir yıl oldu
02 Ocak 2019 Çarşamba 11:17

Türk Sağlık-Sen Eskişehir Şube Başkanı Kararman, sağlık çalışanları açısından oldukça zorlu geçen bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, 2018’de ekonomik sıkıntıların ortaya çıkardığı sorunları fazlasıyla hissetiklerini söyledi.

-Yıpranma payı ile ilgili düzenleme söz verilenin çok gerisinde kalmıştır-

2018 yılının sağlık çalışanlarının beklentilerinin karşılanmadığı bir yıl olduğunu aktaran Kararman, “Yıpranma payı ile ilgili bir düzenleme yapılmış fakat düzenleme beklenenin ve söz verilenin çok gerisinde kalmıştır. Bazı sağlık meslek mensuplarının kapsam dışında bırakılması, geriye dönük çalışmaları kapsamaması ve fiilen çalışmayan günlerle hesaplandığında 9 yıla 1 yıl olması hem kabul edilemez hem de çalışanlar için bir fayda getirmemektedir” dedi. 

-Döner sermaye sisteminin çalışanlar için revize edilerek yenilenmesi şarttır-

Sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirlerinin 2018’de de azalmaya devam ettiğini belirten Kararman, “Döner sermaye sisteminin çalışanlar için revize edilerek yenilenmesi şarttır. Performansa dayalı döner sermaye gelirleri tüm çalışanlar için makul bir seviyeye çıkartılmalı adaletsizlikler ve belirsizlikler sonlandırılmalıdır. Döner sermaye ile ilgili tüm çalışanların beklentisi karşılanmalıdır” ifadelerini kullandı.

-Sözleşmeli istihdam modeli terk edilmelidir-

“2018 yılında bitmeyen bir başka çilede sözleşmeli çalışmadır” diyen Kararman, “Türk Sağlık-Sen olarak beklentilerin karşılanmasını istediğimiz bir diğer husus vekil ebe,4/b’li, 4+2’li, 4924 ve kamu dışı aile sağlığı çalışanı gibi farklı istihdam modellerinin tümden terkedilerek bu arkadaşlarımızın hepsinin kadrolu statüye geçirilmesidir. Hiç kimsenin eşi ile işi arasında tercihe zorlanmadığı, geleceğe güvenle bakabildiği bir çalışma düzeni için bu gereklidir. Ayrıca yıllardır sadece yaptıkları işin kadrosu olan memurluğu talep eden Yardımcı Hizmetler sınıfınında beklentisi karşılanmalıdır” ifadelerini kullandı. 

-Şiddete karşı somut ve caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır-

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete tepki gösteren Kararman, “2018 yılında sağlıkta şiddet artmaya devam etmiş ve adeta bir terör halini almıştır. Ne yazık ki çözüm olmazsa bu halin önümüzdeki yılda da sürüp gideceği çözüm olmazsa aşikardır. Bu nedenle sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sorununa dair somut ve caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır. Tutuklu yargılama, acil olmayan sağlık hizmetlerinden kademeli men edilme, sıfır toleranslı alan uygulaması çözüm noktasında öncelikli adımlar olmalıdır” dedi.

-Atanmayı bekleyen yüzbinlerce sağlık çalışanının feryadına da kulak verilmelidir-

Kararman, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Çalışma hayatında iş yükü başta olmak üzere birçok anlamda sıkıntıya neden olan personel eksikliğinin çözümü için yeterli istihdam yapılmalıdır. Atanmayı bekleyen yüzbinlerce sağlık çalışanının feryadına da kulak verilmelidir. Kısacası 2018 senesi, kamu ve sağlık çalışanları açısından beklentilerin karşılanmadığı ve ekonomik kayıpların kendisini fazlasıyla hissettirdiği bir yıl olmuştur.  Umarız ki 2019 yılı, ek zam başta olmak üzere taleplerin karşılandığı, beklentilerin yerine getirildiği bir yıl olur.”

                                                          

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.