RÜZGAR ESER ESENTEPE’DEN…

Bir mahalle, bir muhtar, bir esnaf (Esentepe)

Bir mahalle, bir muhtar, bir esnaf (Esentepe)



14 Mart 2017, 23:35

Duygularımızın yönlendirmesiyle geldik Esentepe’ye, çocukluğumuzun değil ama gençliğimizin heyecanlı yıllarının ilk zamanlarının hatıraları ve 1980 sonrasında ışık, bir parça alev aradığımızın günlerinin adresine gittik.  Mazinin hatıralarının olduğu Esentepe’nin sokaklarına, dikine Sakarya Caddesine enine ise uzayabildiğince uzun Esentepe sokaklarını adımladık. Rahmetli Faruk Ferahı tanımadık ama çok iyi bildik.  Rahmetli Fahrettin Süloyu çok iyi tanıdık ama hiç unutmadık. Kamil Şenyiğiti selamladık. Meşhur çıkıkçı Ali Osmanı bildi.  Soner Güncan kardeşimizin şiirlerini mırıldandık. Anne babamızın ilk öğretmeni ömür niyaz ediyorum Sabri Yurt hocayı hatırladık. Alpaslan Okulu’nun bahçesini, Ersin Dal rahmetlinin hatırasını, geçtiğimiz günler yitirdiğimiz Şerif Çavuşun oğullarından Nihat Erdoğan ağabeye bir kez daha rahmet diledik. Zeki ve Suat Erdoğan’a kalbi selamlar diyerek, Sait Ulualana selam diyerek unuttuklarımız affetsin bizim biz olmamızda, gönlümüzün vatan, millet aşkında sıra dağlar olmasında katkısı olan tüm kafa ve gönül dostlarının mahallesi Esentepe’deyiz.
KOMŞULUK ÖLMEMİŞ…
Muhtar İsmet Yıldız,  2004 yılında seçildiği görevinde üçüncü dönemini icra ediyor. Görev süresi uzun olunca yerleşik bir mahallede derler ya eciğini, çocuğunu ezbere sayacak durumda.   Muhtarlık duvarındaki panoda 1954 yılında seçilmiş muhtar fotoları ile başlayan tarihi olsa da Esentepe -Muttalıp arazisinde kurulmuş ve çok önceleri tapu kayıtlarına Kümesler mevki olarak yazılmış Bozdağ yöresi köyler, Emirdağ kökenliler, Söğütlüler, İnhisarlılar, Akköylülüler, Samrılılar, Muttalıplılar, Tatarlardan ağırlıklı oluşan bir nüfus yapısına sahip 8 bin 28 kişinin yaşadığı ve orta direk tabirli ekonomik emekli, işçi, memur aile yapısına sahip Esentepemiz klasik tek katlı bahçeli sokakları hala gökyüzüne açık ancak yavaş yavaş dönüşüm denen apartmanlaşmaya başlamış durumda. Komşuluğun, dostluğun kıymetli düğünün ve cenazenin sahipli olduğu mahalle kültürümüzün sıcacık yaşadığı bir yer.
ESENTEPE’NİN ‘EN’LERİ
Tanıtım yazısında Esentepe ile ilgili bazı enlerden bahsetmiştik, bu konuyu açmak istiyorum. En emniyetli oluşu İl Emniyet Müdürlüğü, Polisevi ve Büyükşehir İtfaiye gurubu Esentepe Mahallemizde. En stratejik olmasını TEİ TUSAŞ motor fabrikasından dolayı, sportif olması Eskişehir Spor tesislerinin mahallede olmasından dolayı, tarımsal oluşu meşhur Sakintepe bahçelerinin büyük bölümü Esentepe sınırları içinde her çeşit ürün yetiştirilmekte.
ADIM ADIM DÖNÜŞÜME DOĞRU
Sokaklarda adımlamamız devam ederken o güzel tek katlı sokak seviyesinde evlerden bazılarının boş olduğu, bazılarının ise yıkılmaya başladığını gördük. Adeta kültür, adeta tarih hoyratça sökülüyor ve beklenen anın geldiği, başlangıç düdüğünün çaldığını hissediyorsunuz. Bir süre sonra başınızı kaldırdığınızda doğrudan gökyüzünü gördüğünüz Esentepede,  sanırım bir süre sonra başımızı kaldırıldığımızda önce apartmanları göreceğiz.
DEĞİŞMEYEN TALEP VE BEKLENTİLER
Esentepe ile ilgili ön teknik çalışma yaparken bir yerel gazetemizin 2016 yılında yaptığı mahalle söyleşisinde, mahalle sakinlerin taleplerini özellikle not aldım ve bazı konularda basının etkisini görünce sevindim. Mahalleye talep edilen ATM ve su kartı yükleme cihazı bu yazıdan sonra konulmuş ve epey memnuniyet yaratmış. Bu konudan girdiğimizde değişmeyen talep ve beklentiler yine sıralanıyor muhtarımızın ağzından.
  • En öncelik talep 51 No’lu otobüsün güzergahının düzenlenmesi, Esentepe’den Tepebaşı Kaymakamlığı, Tepebaşı Belediyesi ve ESGAZ’a doğrudan ulaşım mümkün değil, bu konuda her türlü girişime rağmen sonuç alınamamış.
  • Hacıkadir Cami ve 100. Yıl Okulu önüne Eğitimciler Caddesi üzerinde hız önleyici tümsek isteniyor, çok sık kaza oluyor.
  • Özellikle Kumlubel Mahallesi tarafından projesi olan üst geçidin yapılması bekleniyor.
  • Beldeevi ihtiyacı var, düğün, toplantı ve her türlü kültürel etkinlik için salonu olan bir yapı bekleniyor.
  • OEDAŞ hizmetleri alımında hemen her mahallede dile getirildiği gibi Esentepe’de sıkıntılı.
  • Ulaşmada ve iletilen sıkıntıların çözümünde yoğun sorun yaşandığı iletiliyor, yanmayan ve bakılmayan sokak aydınlatmalarından dolayı mahalle geceleri zifiri karanlık durumda. Belli başlı eksiklik ve talepler Esentepe Mahallesinde bunlar elçiye zeval olmaz. Bizden iletmesi sonrasında konu muhataplarında diyerek sokakları adımlamaya devam ediyoruz.
GENÇLER BAKKALIN KIYMETİNİ BİLMİYOR…
Köşebaşı durumda üç sokağa bakan bir bina ve üzerinde dijital yazı ile 1964’ten beri ibaresini okuyunca selamı verip girdiğimiz bakkal dükkanında ilk anda bizi tatlı ve manevi bir hava ile samimi güler yüzü ile Yaşar Uçar karşılıyor. 1964 yılında rahmetli Muharrem Uçar ve eşi Ayşe Uçar tarafından açılan dükkan bugün oğul Yaşar Uçar tarafından yaşatılmaya çalışılmakta. Bakkal dükkanı tabirine tam uyan mekan eski ahşap rafları, sobası, tezgahı ve Sevgili Yaşar Uçar’ın duygularını kaleme döküp el yazısıyla duvara astığı felsefi sözleri ile tam anlamıyla otantik bir ortam yaşatıyor içerde bulunanlara. “Emekli, dul ve yetimler bize ait” diyerek söze başlıyor Yaşar Uçar ve gençlerin mahalle bakkallarını bilmediklerinden şikayet ile müşterilerinin tamamına yakınının babadan kalma olduğunu söylüyor. 
AVM’LERE KARŞI ‘YAŞATIN YAŞAR’I  
Sosyal ilişkisi olmayan birisinin bu mesleği yapmasının imkansız olduğunu ve pek çok noktada en büyük hazzın bir hayır duası ile yaşandığını dile getiriyor ve meşhur veresiye defterinin istikrarından bahsediyor.  Vali Hanefi Demirkol’un yanında çalışırken onun söylediği bir sözden çok etkilendiğini ve bu sözün bir anlamda meslek prensibi olduğunu “müşteri eksik verir tam verir, işini tam ister işte burada iş sende.” Şehir merkezine konumlanan ve bir ara şehir dışlarına çıkarılması gündeme gelip sonra ne hikmetse rafa kalkan AVM’ler ile artık sokak aralarına kadar giren zincir marketler ile yarışıp, rekabet etmelerinin mümkün olmadığını söyleyerek net bir mesaj veriyor. “Yaşatın Yaşar”ı derken bir anlamda tüm küçük esnafların sembolü oluyor.
HATIRADIR SENİN SOKAKLARIN
Yaşar ağabeyin oradan çok samimi duygular ile ayrılıyoruz ve çocukluğumuzda yukarı mahallede bizim ağız tadımız olan Yüksel Bakkal’ı görmüşçesine, ziyaret etmişçesine bir duygu ile çıkıyoruz o güzel kokulu dükkandan, işleri rast gelsin, her şey gönlünce olsun diyoruz. Ah Esentepe sen gerçekten sevilirsin, gerçekten sana tabi olunur ve senden ayrılması gerçekten zordur. Hatıradır senin sokakların, yüreği engindir yaşayanlarının. Yaşasınlar ve var olsunlar. Rüzgar hep essin Esentepe’den.




 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.