İki ayda binlerce Eskişehirliye ulaştılar

Eskişehir Hayır Platformu, anayasa değişikliğine neden ‘hayır’ dediklerini ve çalışmalarını Gözde Çelik’e anlattı.

İki ayda binlerce Eskişehirliye ulaştılar
03 Nisan 2017 Pazartesi 14:48

Eskişehir’de, 52 sivil toplum kuruluşu referandum sürecinde hayır çalışması yürütmek amacıyla platform kurdu. ‘Eskişehir Hayır Platformu’ adı altında birleşen sivil toplum kuruluşları her gün mahalle mahalle gezerek, anayasa değişikliğine neden ‘hayır’ denilmesi gerektiğini anlatıyor.  Gözde Çelik, Kızılcıklı Caddesi’nde ‘Hayır’ İletişim Ofisi açan platform üyeleriyle sürecini konuştu.
Eskişehir Hayır Platformu Yönetim Kurulu üyelerinden KESK Temsilcisi Yalçın Mutlu, TMMOB İl Temsilcisi Oya Kiraz,  Kristal-İş Sendikası Şube Başkanı Erdal Akyazı, DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz ve Hacı Bektaşi-i Veli Derneği temsilcisi Hüseyin Kılıç ile platformun çalışmalarını değerlendirdik. 
 
Hayır, çalışmaları nasıl gidiyor?
 
KESK Temsilcisi Yalçın Mutlu: Kurulduğu günden itibaren hafta içi her gün toplanıyoruz. Hafta sonları için programlarımızı ayrı planlıyoruz. Bugüne kadar ortalama 20 tane Pazar, 6 tane salon toplantısı, 4 işçi şantiyesi ziyareti, 8 Mart ve 18 Mart’ta ikişer binlik lokma ve karanfil dağıtımı yaptık. Emek, Çamlıca ve Batıkent Mahallelerinde kapı kapı gezerek mahalle taraması gerçekleştirdik.
Kristal İş Sendikası Şube Başkanı Erdal Akyazı: İşçi sendikası Başkanı olarak işçiler ile görüşmek için fabrikalara gidiyorum. İşçiler için yeni anayasanın ne getirdiğini, ‘evet’ ve ‘hayır’ ın artı ve eksilerini anlatıyoruz.
 
Eskişehir merkezinde ‘hayır’ konusunda sıkıntı olmadığı, kırsaldaki insanlara daha fazla ulaşılması yönünde bir algı var. Kırsala ziyaretleriniz var mı?
 
KESK Temsilcisi Yalçın Mutlu: ‘Merkezde sorun yok’ algısına kesinlikle katılmıyoruz. Yani merkezden mahallelere çıktığımızda, mahallelerin ilçelerden farklı olmadığını görüyoruz. 2000 nüfuslu bir ilçeye ne kadar çalışırsak, ne kadar döner muamma ama şehir merkezinde binlerce nüfus var. Biz elbette ilçelere de gideceğiz. Muhtemelen referanduma son 1 hafta kala ilçe ziyaretlerinde de bulunacağız. Bilinçli bir kesimle karşı karşıyayız.  Önceden AK Parti’ye oy vermiş çok fazla insandan ‘hayır’ diyeceğini duymak elbette bizi mutlu ediyor.
TMMOB İl Temsilcisi Oya Kiraz: İnsanlar bunun bir parti seçimi olmadığını biliyorlar ve işin ciddiyetinin farkındalar. ‘Yeter artık’  lafını çok fazla duyuyoruz. Bu da bizi motive ediyor.
Kristal İş Sendikası Şube Başkanı Erdal Akyazı: İlçelerde zayıf olduğumuza inanıyorum ama merkezin kenar semtlerine çıktığımız zaman 71 Evler, Çamlıca, Emek bölgelerinde zayıf olduğumuzu düşünüyorum. Genel olarak çalışmalarımız iyi gidiyor ama özellikle bazı mahallelerde çalışmaları yoğunlaştırmamız gerekiyor.
 
Çalışma yaparken olumsuz bir tepkiyle karşılaşıyor musunuz?
 
KESK Temsilcisi Yalçın Mutlu:  Tabi ki arada oluyor bu tür karşılaşmalar. Fakat hiç kimse ile hiçbir tartışma ve münakaşaya girmeden orta yolu bulmaya çalışıyoruz. Herkesin fikrine saygı duyuyoruz.
TMMOB İl Temsilcisi Oya Kiraz: Baştan aldığımız kararlar ve çalışma prensiplerimiz var bizim. Kimse ile polemiğe ve tartışmaya girmiyoruz. Sadece kendi doğrularımızı anlatmaya çalışıyoruz. Kişiler ve partiler ile işimiz yok.
 
Gençlerin ülke gündemine ilgisi nasıl? Onlara dokunabiliyor musunuz?
 
KESK Temsilcisi Yalçın Mutlu: Hayır Platformu olarak ilk çalışmaya başladığımız zaman gençlere dokunamadığımızı test ettik ve gençlerin bizimle çok fazla muhatap olmadığını gördük. Gençler birbiri ile daha iyi anlaştığı için Hayır Platformu içinde bir de genç grubu oluşturduk. Her kesime hitap edecek bildiriler oluşturduk; kadınlar için, gençler için, işçiler için, genel bildirimiz var.
 
Görüşmelerinizde hayır oyu verecek olan kesimde bir kaygı seziyor musunuz?
 
Hacı Bektaş-i Veli Derneği Temsilcisi Hüseyin Kılıç: Görüştüğümüz vatandaşlar ülke genelinde hayırın çıkacağını düşünüyor ama sandık güvenliğinden şüphe ediyorlar. Bu anlamda kaygılarını dile getiriyorlar. Önemli olan sandıklara sahip çıkılması.
 
Hayır Platformu’nun referandumda sandık ile ilgili çalışmaları var mı?
 
TMMOB Temsilcisi Oya Kiraz: Okul görevlileri belirleyeceğiz. Her okulda bir arkadaşımız gönüllü olarak görev alacak. Avukat arkadaşlarımız ile irtibat halinde olacağız.
 
Referandum çalışmalarında genel sonuç ne olur?
 
KESK Temsilcisi Yalçın Mutlu:  Perdenin arkasında kimin ne oy vereceği elbette belli olmaz ama ben bu referandum sürecinde iktidar partisinin yalnızlaştığını düşünüyorum.Hayır cephesinin sözcüleri de, tabanı da net. Hayır, oyunun değişme şansı yok ama evet oyu vereceklerde bir karışıklık var. AK Parti’nin kendi içinde hayır oyu verecek olanlar var. Evet, oyu verecekler parçalanmış durumdalar ve bir bütün olamadılar. Ülkemizdeki duruma bakıldığında evet cephesinin yüzde 50’yi geçeceğini düşünmüyorum.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.