Güçlü bir ekibimiz, çok iyi bir hocamız var

Eskişehir Sanayi Odası Başkan Adayı Nadir Küpeli: “Savaş Bey usta bir öğreticiydi. Bana ve arkadaşlarıma çok ciddi şeyler öğretti. Biz ondan aldığımız bayrağı daha ileri götürmekte kararlıyız…”

Güçlü bir ekibimiz, çok iyi bir hocamız var
25 Ağustos 2017 Cuma 01:28

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve ESO Başkan Adayı Nadir Küpeli ve EOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Saraç,  Esgündem26’yı ziyaret etti. Esgündem26’nın sorularını yanıtlayan Küpeli ve Saraç, vesayet eleştirilerine, “Çıraklığını yapmadığınız hiçbir işin ustalığını yapamazsınız” ifadeleriyle yanıt verdi.


 
Sakarya Gazetesi’ne yaptığınız ziyarette sorulan bir soruya verdiğiniz cevap çok tartışıldı. Sonrasında ise yanlış anlaşıldığınızı ifade ettiniz.
 
Nadir Küpeli: Ömrümün büyük bir kısmını kız çocuklarının eğitimine adadım. Verdiğimiz burslarda da ağırlıklı olarak kız öğrencileri tercih ediyoruz. Kız çocuklarının okuması için büyük gayret sarf ediyoruz. Çalışanlarımızın büyük kısmını da kadınlar oluşturuyor.
 
Seçim çalışmaları kapsamında üye ziyaretlerine başladığınız. Ziyaret ettiğiniz yerlerden size gelen tepkiler nasıl?
 
Nadir Küpeli: Bu iş bitmiş diyorlar. Ama biz rehavete kapılmıyoruz.
 
Çetin bir seçim süreci yaşanıyor. Sizin dışınızda bir aday daha var. Bu rekabet seçim sonrasında Sanayi Odası’na nasıl yansır? Olumsuz bir yansıması olur mu?
 
Nadir Küpeli: Biz projelerimizi konuşuyoruz. Bizim karşımızda birileri olsa da, olmasa da projelerimiz hazır. Kendimizi Sanayi Odasına adadık. Gönlümüz orada. Gönlün sığdığı yere her şey sığar. Birisi olsa da, olmasa da hiçbir şey fark etmez. 26 vizyon, alt başlıklarıyla birlikte 36 projemiz var. Bu projelerin hepsini arkadaşlarımızla birlikte, çalışılarak yaptık. Sadece benim fikirlerim yok. Çok ciddi bir ekibimiz var. Buraya yapabileceklerimizi yazdık. Başka fikirlerde geldi. Yapabileceklerimiz ve yapamayacaklarımız üzerinde tartıştık. Yapabileceklerimizi ortaya koyduk.
 
Sizinle ilgili vesayet eleştirileri yapılıyor. Mevcut yönetim tarafından vesayetçi bir anlayış ile aday gösterildiğiniz söyleniyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 
 
Nadir Küpeli: Siz gazetecisiniz değil mi? Hiç eğitim görmeden gazetecilik yapabilir miydiniz? Bu bir eğitim. Organize Sanayi Bölgesi, özellikle Sanayi Odası ciddi bir birikim istiyor. Bugün bir belediyeye avukatın, öğretmenin ya da doktorun birini belediye başkanı yapsanız, hiç tecrübesi de yoksa sizce yönetebilir mi? Çok zor. Anadolu da bir kültür vardır. Nedir o? Ahilik kültürü. Eğitim görmeden, bu işin çıraklığını yapmadan o kaftanı giydiriyorlar mı? Savaş Bey usta bir öğreticiydi. Bana ve arkadaşlarıma çok ciddi şeyler öğretti. Ama artık o kenara çekildi. Biz ondan aldığımız bayrağı daha ileri götürmekte kararlıyız. Savaş Bey’in vizyonu ve misyonu belli bir yere kadardı. Biz onun iyilerini aldık. Diğer arkadaşlarımızla birlikte, fikir birliği ile o bayrağı daha ileriye götürmek için çalışıyoruz.
 
Sanayi Odası ciddi bir tecrübe ister, her istediğinizi yapamazsınız
 
Metin Saraç: O bayrağı çok yüksekte aldık. Sanayi Odamız Türkiye’nin ilklerini yaşamıştır. Türkiye’nin ilk Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Organize Sanayi Bölgesi içinde oluşturulmuştur. İlk fiber optik altyapı burada oluşmuştur. Türkiye ilk kendi elektriğini üreten Organize Sanayi Bölgesiyiz. Burası hep ilkler arasındadır. Dolayısıyla vizyonsuzluk kişiye göre tartışılır ama önemli bir vizyon ile yola çıkılmış. Çıraklığını yapmadığınız hiçbir işin ustalığını yapamazsınız. Hepimiz birer sanayiciyiz. Kendi şirketlerimizde fabrika müdürleri, üretim müdürleri çalışır… Ben asla kendi şirketimi tecrübesi olmayan kişiye teslim etmem. Nadir Bey’de etmez, Celalettin Bey’de etmez, kimse etmez… İlk önce o basamaklardan tırmanmasını bekleriz. Burası da benzer. Sonuçta burası için de ciddi bir tecrübe gerekiyor. Burada kurallar ve kanunlar zincirleri var. Her istediğinizi yapamazsınız. Mevzuatı iyi bilmeniniz gerekiyor. Dolayısıyla kurumlar arası ilişkiler, sanayiciler ile ilişkiler, mevzuat, hepsi bu işin temel noktasıdır. Aksi halde Organize Sanayi’yi çalıştıramaz hale gelirsiniz. Tecrübe inanılmaz önemli. Bizim çok değerli bir ekibimiz var. Güçlü bir ekibimiz var. Çok iyi bir hocamız var. Kendisinden çok şey öğrendik. Bu iş vizyon işidir, tecrübe işidir. Bu grupta, bu saydıklarım fazlasıyla var.
 
Bağımsız bir grubun çıkma ihtimali var mı?
 
Nadir Küpeli: Burası demokratik bir ülke. Bu bir seçim. Adaylar çıkabilir.
 
 
Bu seçimde siyaset belirleyici olacak mı sizce?
 
Nadir Küpeli: Katılmıyorum. Neden? Ben bugüne kadar hiçbir partinin üyesi olmadım. Bizim grubumuzun içerisinde düşünce olarak AK Parti’ye, Cumhuriyet Halk Partisi’ne, Milliyetçi Hareket Partisi’ne yakın birçok isim var. Hiç birisini de fikirlerinden dolayı eleştirmiyoruz. Vizyon sahibi, misyon sahibi, bu şehre hizmet edecek kim varsa, başımızın üstünde yeri var. Bugüne kadar bu kuruma siyaset sokulmamış. Biz de kararlıyız, siyaseti bu işin içine sokmayacağız. Siyaset ile işimiz yok. Derdimiz bu bölgeye, Eskişehirliye, sanayiciye hizmet etmek.
 
Metin Saraç: Bizim grubumuz içerisinde herhangi bir partiye doğrudan üye olan kimse yer alamaz. Düşünce olarak olabilir. Sonuçta hepimiz bir partiye oy veriyoruz. Sanayi Odası’nın kendi görevleri vardır. Siyaset, siyasi parti kanalları ile yapılır. Dolayısıyla bizim işimiz aş, ekmek.
 
 
Bu seçim sürecinin adil bir ortamda yürüdüğünü düşünüyor musunuz?
 
Nadir Küpeli: Düşünüyoruz. Şuanda Sanayi Odası’nın hiçbir imkanını kullanmıyoruz. Gittiğimiz yerlere kendi arabalarımızla gidiyoruz. Yaptığımız toplantıları kendi bütçelerimiz ile karşılıyoruz. Millete hizmet için geldik, hava yapmak için gelmedik. Biz bu şehre borcumuz olduğunuz düşünüyoruz ve hizmet etmek istiyoruz.
 
Bir sanayici olarak ülke ve Eskişehir ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Nadir Küpeli: İşlerimizde geçen seneye göre belirli bir artış var. Bir nakit sıkıntısından bahsediliyor. Ben onu da yaşamadım. Ülke için herhangi bir sorun gözükmüyor. Eskişehir içinse hiç yok. Eskişehir sanayicisi ve tüccarı genel olarak çok namuslu ve dürüst. Ortalama olarak ekonomi iyi gözüküyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Erhan Nailoğlu - 7 yıl önce
Kalite ortada söylenecek söz yok.Adam kimseye çamur atmıyor sadece yapabileceklerini anlatıyor.Yolun açık olsun Başkanım.