ETO MECLİS BAŞKANI BAYAR: Eskişehir ticaretine yön verenler zekidir, kimin iş yapıp yapmayacağını anlayabilecek kapasitededir

Eskişehir Ticaret Odası Meclis Başkanı İskender Bayar, Eskişehir ekonomisi ve 7 Nisan'da yapılacak olan Ticaret Odası seçimleri hakkında önemi açıklamalarda bulundu.

ETO MECLİS BAŞKANI BAYAR: Eskişehir ticaretine yön verenler zekidir, kimin iş yapıp yapmayacağını anlayabilecek kapasitededir
03 Nisan 2018 Salı 11:23

Eskişehir Ticaret Odası Meclis Başkanı İskender Bayar, Ayşe Kaytan Uçak’ın sorularını yanıtladı.


 

İskender Bayar ticarete nasıl başladı?

Ben 1976 yılında Eskişehir Maarif Koleji’nden mezun oldum. Aklımda hep girişimci olmak vardı. Babam tüccar terziydi. Ailemin tüm karşı çıkmalarına rağmen hem Anadolu Üniversitesi işletme fakültesinde okudum hem de gülsuyu imalatı, deterjan pazarlama, baharat paketleme ve Eskişehir’deki ilk tam otomatik akü separatör döküm imalatını yaptım. Okulu bitirip 1981 başında askerlik görevini yedek subay olarak tamamladım. 1983 yılında Sanko’nun bayiliğini alarak konfeksiyon işine girdim. Ardından 2005 yılında tekstil sektöründen çekilerek iletişim sektörüne geçtim. Halen Turktelekom yatırımcı bayi olarak hem 2 Eylül Caddesi hem de İsmet İnönü caddesinde 2 mağaza ile ticaret hayatına devam ediyorum.


 

Son meclis toplantısında 1992 yılından bu yana Ticaret Odası’nın yönetim kademelerinde görev aldığınızdan bahsettiniz bu süreç nasıl başladı?

1992 yılında Suat Kutlu’nun ekibinde ilk kez seçimlere katıldım. Kazanılması zor bir grup olan konfeksiyon grubundan başarıyla çıkınca yönetime girdim. İkinci yılın ardından başkan vekilliğine seçildim.



1992’den bugüne kaç başkanla çalıştınız?

Suat Kutlu, Vedat Yücesan ve Harun Karacan dönemlerinde başkan vekilliği yaptım. Cemalettin Sarar döneminde TOBB Ticaret konsey üyeliğine seçildim. 2004 yılından bugüne görevim devam etmektedir.  Şu an da Metin Güler’in yönetim kurulu başkanlığı yaptığı 2013 -2018 döneminde Meclis Başkanlığı görevini yapıyorum.




 

Sırasıyla beş başkana baktığınızda Metin Güler`i nereye koyarsınız?

Ticaret Odası başkanlığına seçilen her başkan, odanın imkanları ve kendi vizyonlarına göre katkı yapmışlardır. Ancak Metin Güler, Eskişehir Ticaret Odası tarihinde hiç unutulmayacak başarılara imza atmıştır. Şehrimize kazandırdığı fuar, kongre ve hizmet binası için bulunan sponsorlar, Kalkınma Bakanlığından alınan hibe Metin Güler’in şahsında Ticaret Odasına duyulan güvenin eseridir. Elbette bu dönemde görevde olan yönetim kurulu ve Meclis üyeleriyle tarihe geçen Meclis’in başkanı olarak gurur duyuyorum. Ayrıca şehrinizin ticaretinin hafıza kaydı olan ve geleceğin ticaret vizyonunu güçlendirecek kısa süre içinde 40.000 kişinin ziyaret ettiği müzenin oluşumu için harcadığı emek çok önemlidir.  


 

Son meclis toplantısında 7 Nisan’da gerçekleşecek seçimde görev almak istemediğinizi ancak Metin Güler’e desteğinizin devam edeceğini açıkladınız. Görev almama düşünceniz arkasındaki neden nedir?

Ben hep gençlere fırsat verilmesi düşüncesindeyim. Daha öncede seçime katılmamayı düşündüğüm halde başkan adayı arkadaşların ısrarıyla, tecrübelerimden faydalanmak adına onlarla birlikte oldum. Ancak Metin Güler ve ekibinin vizyonları ve çalışkanlıklarıyla Eskişehir’e yapacakları katkıya güvenerek gözüm arkada kalmadan makamı genç arkadaşlarıma devretme düşüncesine girdim.

Eskişehir Ticaret Odası 7 Nisan’da seçime gidiyor. Seçime yönelik mecliste “ETO hiç böyle bir seçim süreci yaşamadı” dediniz ve sağduyu çağrısı yaptınız. Seçim atmosferi nasıl sizce?

ETO bir sivil toplum örgütüdür. Maddi kazanç için değil gönüllülük esasına göre çalışır. Siyaset ve şahsi çıkarların önündedir. Onun için seviyeyi düşürmeden, yüz yüze bakamayacak hale gelmeden saygı çerçevesinde bu seçim sürecinin bitirilmesini, meclise girecek her üyenin hangi başkanın listesinden girdiğini unutup bu şehir ve oda için çalışmasını gerektiğini dile getirdim.



 

Fuar merkezi ile ilgili çok fazla eleştiri yapıldı. ETO’nun değil Sanayi Odasının yapması gerektiğini ifade edenler oldu siz bu konuşulanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Seçim için üretilmiş ama üyenin dikkate almadığı eleştiriler bunlar. Dünyada bütün fuarları ticaret odaları yapar. Ülkemizde de hangi fuarların yapılacağına sadece TOBB karar verir. Fuar ile ilgili çok ayrıntılı çalışmalar yapıldı, anketler düzenlendi. Zaten fuar yapılacak alan Cemalettin Sarar döneminde fuar kongre ve hizmet binası yapılmak üzere ETO’ya tahsis edilmiştir.  Ülkemizde ne yazık ki seçim süreçleri yanlış yönetilmektedir. Görevdeki başkan adayları yaptıkları ve yapacakları projeleri anlatırken, bu göreve talip olan diğer adaylar gelecek için ortaya hiçbir proje koymadan sadece geçmişte yapılanları kötüleyerek prim yapma peşindeler. Eskişehir ticaretine yön verenler zekidir, kimin iş yapıp yapmayacağını anlayabilecek kapasitededir.


 

Fuar merkezi için para ödüllü bir proje yarışması düzenlendi. Daha sonra kazanan proje uygulanmadı, parası ödenen bu projeden neden vazgeçildi?

Bu proje 2006 yılında yapıldı. O günden bugüne fuarcılık anlayışı değişti. Ayrıca yapılan proje görselliğin ön planda olduğu yazın soğutması, kışın ise ısıtması çok büyük maliyetlere ulaşacak projeydi. Yeni projede hep ilkler ve enler uygulandı. Emsallerine göre en yüksek tavan ve kolonsuz bir fuar alanı oluştu. Böylelikle havacılık ve raylı sistemler sektörleri de dahil pek çok konuda fuarcılık hizmeti verilebilecek, uzun yıllar değerini yitirmeyecek bir eser oluşturuldu.


Seyitgazi yolu üzerindeki taşınmaza gelirsek burası arsa mı yoksa tarla mı? Burası için ne planlanıyor?

1995 yılında alımına katkıda bulunduğum bu toprak parçası sonradan değiştirilen deprem yönetmeliği sebebiyle ne tarladır ne arsadır. Ancak özel bir imar izni alınarak doğasıyla, deprem riskinden uzak binalarıyla Eskişehir Ticaret Odası üyelerinin yaşlılıklarında keyifli günler geçirmesini sağlayacak yaşam merkezi de Metin Güler’in projelerinden biridir.

7 Nisan’da nasıl bir seçim yaşarız? Sonrasında neler olur?

Bu seçime girecek tüm arkadaşlara başarılar diliyorum. Eskişehir Ticaret Odası çıkar ve kavga yeri değil gönüllülük anlayışıyla hizmet etme yeridir. Kim kazanırsa kazansın, kazanan Eskişehir olmalıdır. Siyasetten her zamanki gibi uzak kalınmalıdır. Ticaretin siyaseti olmaz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.