ESKİŞEHİR KENDİNE YAKIŞANI YAPTI

Büyükerşen, 16 Nisan’da alınan sonuçları değerlendirerek, “Şehir merkezi yüzde 60’lara ulaşmış ancak kırsal nedeniyle oylar yüzde 58 olmuştur” dedi.

ESKİŞEHİR KENDİNE YAKIŞANI YAPTI
19 Nisan 2017 Çarşamba 15:15

RÖPORTAJ: AYŞE KAYTAN UÇAK
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile referandum öncesini ve sonrasını konuştuk.
 
Hocam, Eskişehir’de referandum süreci nasıl geçti?
Eskişehir olaysız bir referandum süreci yaşadı. Bu da bizim açımızdan memnuniyet verici. Eskişehir’in nasıl olgun bir hemşeri topluluğuna sahip olduğunu gösteriyor. Olgun bir seçim süreci yaşandı. Asayiş berkemaldı diyebilirim. Barış ve huzur içinde geçmesinin diğer bir nedeni de emniyet ve jandarmanın iyi çalışması olarak gösterilebilir. Provokasyonlara karşı tüm önlemler alınmıştı. Seçmen sandığa güvenlik içerisinde giderek, oy kullandı. Hayır ve evet cephesi ise bir bayram, şenlik havasında propagandalarını yaptılar. Yan yana kurulan çadırlar aslında sonucu da veriyor gibiydi. Hayır çadırlarında büyük bir insan kalabalığı ve coşku varken, evet çadırında bu coşku ve insan sayısı yoktu. 
 
Eskişehir’deki referandum sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
İlçeleri, genel seçimlerle karşılaştırdığınız zaman CHP oylarının arttığını görüyoruz. MHP tabanının büyük kısmı ve ülkücü camia ile DP, DYP, Saadet Partisi, DSP ve Vatan Partisinin seçmen kitlesinin de hayırı desteklediğini zaten biliyorduk. Kaldı ki bu partilerin eski ve yeni il başkanları, ilçe başkanları, bu partilerde vaktiyle iktidarda bulunanların bakanlık yapmış eski milletvekilleriyle gruplar halinde hayır oyu için çalıştılar. Ayrıca, Eskişehir’deki sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları birlik halinde ve bugüne kadar görmediğimiz bir şekilde rejim değişikliğini öneren referandum maddelerine karşı çıktılar. Eskişehirliler demokrasi, özgürlük, hukuk ve adalet anlayışları ile batı ülkelerindeki insanlardan farklı değiller.
 
Peki erken seçim olur mu?
Tahmin etmiyorum. Oylamada yaşandığı iddia edilen skandal nedeniyle Sayın Recep Tayyip Erdoğan, erken seçime karar vermesinin AKP’nin iktidardan düşüp, MHP’nin de parçalanması sonucunu doğuracağını düşünüyor” olabilir. O nedenle çok ihtimal vermiyorum.
 
 Referandum sonucu için iddiaya girdiniz mi? Yüzde 58’i nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben kimseyle iddiaya girmedim. Zaten geçmişteki seçimlerde tahminde bulunmaktan hep kaçınmışımdır. Referandumda ise basın mensuplarının ısrarlı soruları üzerine ise ‘yüzde 60 hayır çıkacak, bazı yerlerde bu yüzde 70’lere çıkabilir’ demiştim. Sonuçta, şehir merkezinde yüzde 60’lara ulaştı. Fakat kırsaldaki ilçeler nedeniyle hayır oyu yüzde 58 oldu. Nihai sonuç olarak, hayırlara karşı evetler yüzde 42’de kaldı. Diğer bir deyişle hayır oyları evetlerden yüzde 16 fazla oldu. Şehir merkezinde Odunpazarı bölgesi yüzde 60 hayır oyu ile ezici bir çoğunluk  sağlarken, evetler yüzde 40’larda kaldı. Tepebaşı’nda ise Odunpazarı’na çok yakın bir yüzde ile hayırlar önde bitirdi.
 
Hocam, praponganda sürecinde sahada çok fazla görülmediğiniz söyleniyor. Bu eleştiriler doğru mu?
544 köyün hepsini dolaşmadım ama bir bölümünü ziyaret ettim. Ziyaret ettiğim köylerde hayır oyunun yükseldiği görülüyor. Ayrıca şehir merkezinde gezdiğimiz mahallelerde ve kahvelerde hayırın önde çıkacağını görüyorduk.
 
AK Parti’nin son iki referandumda Eskişehir’de kaybetmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
AKP artık aşınmış, yorulmuş ve inişe geçmiş bir partidir.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.