EMİRDAĞLILAR ŞİMDİ DAHA GÜÇLÜ

‘Hemşerin Nerelisin’ adlı söyleşimizin ilk konuğu Emirdağlılar Vakfı oldu

EMİRDAĞLILAR ŞİMDİ DAHA GÜÇLÜ
13 Kasım 2016 Pazar 08:32

Emirdağ, Afyon’un en güzel ilçelerinden birisi. Resmiyette Afyon’a bağlı olsa da Eskişehir’in 13’üncü ilçesi konumunda. 1960’lı yılların sonunda Avrupa’ya başlayan işçi göçünde başı çekmiştir Emirdağ. Gurbetçilerin en az 150 bini Belçika’da bir o kadarı da Eskişehir’de yaşıyor. Eskişehir’de nereye gitseniz bir Emirdağlıyla karşılaşırsınız. Çoğu eğitimcidir. Eğitime ve sanata verdikleri önem, cesur ve vatanseverlikleri ile tanınırlar.
 ‘Hemşerin Nerelisin’ adlı söyleşimizin ilk konuğu Emirdağlılar Vakfı oldu. Vakfın tarihi Odunpazarı bölgesindeki Emirdağ Kültür Evi’ne konuk olduk.  Odunpazarı Belediyesi tarafından Vakfa tahsis edilen ama bugüne kadar ihmal edilen Kültür Evi, yeni yönetim sayesinde bambaşka bir hale gelmiş. Her bir odası müzeye dönüştürülmüş mekanda Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı H. Murat Kahya ile buluştuk.  Biz sorduk, H. Murat Kahya okuyucular için yanıtladı.
 
VAKIF NE ZAMAN KURULDU?
Emirdağlılar Vakfı ilk defa Eskişehir’de 1987 yılında, Emirdağlılar Derneği olarak Muammer Başer(merhum), Cemal Koyuncu, Necdet Çelik, Yılmaz Karaca, Mehmet Barlas, Hilal Sağlam, Ekrem Koca, Erol Sezer ve Özcan Özgür tarafından kurulmuştur. Dernek, 1997 yılında Emirdağlılar Sosyal Dayanışma Kültür ve Eğitim Vakfı’na dönüşmüştür. Vakfın kurucu üyeleri, Sabahattin Sarı, Emel Mutlu Dokuzlar, Elif Bağcı, Reşat Bağcı, Fikret Akın, Prof. Dr. Necdet Sağlam, Yüksel Yüksel, Ali Çıraklı, Osman Özgüler, Kadir Poyraz, Gülendam Atar, İhsan Avcı ve Musa Erdağ’dır. İlk genel kurulda başkanlığa Uz. Dr. Sefa Halaç (merhum) seçilmiştir. Daha sonraki genel kurullarda sırasıyla, Sebahattin Sarı, Özcan Özgür ve Op. Dr. Orhan Özkır Vakıf başkanlığı yapmışlardır. 27 Mart 2016 tarihinde yapılan genel kurul ile H.MuratKahya Başkanlığında, Mesut Acet, Ayhan Türkseven, Bilen Özel, Habib Umutoğlu, Hulusi Ayrancı, Serkan Er, Prof.Dr. Necdet Sağlam, İzzet Aslan, Lütfi Acet, Mustafa Karakuş, Murat Köken ve Sibel Erenoğlu’dan oluşan yönetim kurulu görev almıştır.
KURULUŞ AMACI NEDİR?
Vakfın amacı, üyeleri ve Emirdağlıların ekonomik, sosyal, kültürel açıdan gelişmesini sağlamak, eğitim seviyesini yükseltmek amacıyla, çeşitli projeler üretmek, yörenin ekonomik yapısını canlandırmak, çevreyi güzelleştirmek, yöredeki potansiyel yatırım alanlarını tespit etmek veya ettirmek ve yöreye ve üyelerine hizmet edici faaliyetlerde bulunmak ve bu tür faaliyetlerin yapılmasını teşvik etmektir.
Bu amaçla;
-Köylüsüyle kentlisiyle hangi ekonomik ve sosyal yapıdan olursa olsun tüm Emirdağlıları aynı çatı altında toplamak, Emirdağlılar arasında tanışma, kaynaşma, sosyal ve kültürel alanda yardımlaşma sağlamak, Türk kültürü içinde önemli bir yer tutan Emirdağ kültürünü genç kuşaklara tanıtmak ve bu konuda gerekli tedbirleri almak.
-Üyelerin ve yörenin gelişmesini ve ekonomik potansiyelini canlandırmak için kültür, sanat, sağlık, turistik, dinlenme tesisleri kurmak ve işletmek suretiyle Emirdağlılar arasında ekonomik dayanışmayı sağlamak.
-Üyelerine, yöreye fayda sağlayacak her türlü bilimsel çalışmaları desteklemek ve bunlara ait telif haklarını satın almak, her türlü yayını yapmak ve yaptırmak.
-Üyelerinin ve yörenin gelişmesi için planlar yapmak, yapılan planları geliştirmek, yöredeki kişi ve kuruluşlara her türlü danışmanlık ve eğitim hizmeti sunmak.
-Vakıf ihtiyaç sahibi yüksek öğrenim ve orta öğrenim öğrencilerine burs verir veya sağlar, eğitim imkanları bulur, ödüller ve yarışmalar ihdas eder, festivaller düzenler.
-Yurt dışındaki işçilerin sorunlarını araştırmak, Avrupa Birliği kurum ve kuruluşları ve diğer uluslararası kuruluşlarla vakıf amaçları çerçevesinde, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, mevcut projelere katılmak vakfın belli başlı başlı amaçları arasındadır.
 
VAKFIN YÖNETİM KURULU LİSTESİNDE KİMLER VAR?
Ayhan Türkseven-Eğitimci
Mesut Acet-E.Alb/Elk-Elktronik Müh.
Bilen Özel-Op.Dr/KBB Uzmanı
Necdet Sağlam-Prof.Dr./Akademisyen
Habib Umutoğlu-İşadamı
Hulusi Ayrancı-Ecz.
Serkan Er-Çevre Müh./Biyolog
Murat Köken-Müteahhit
İzzet Aslan-Avukat
Sibel Erenoğlu-Gazeteci
Lütfi Acet-Maden Müh.
Mustafa Karakuş-İşadamı
 
VAKIF BÜNYESİNDE KAÇ DERNEK BULUNUYOR?
Vakfımızda, Onur Kurulu ve Danışma üyelerinden oluşan iki kurulumuz var. Onur Kurulunda ilçemizin mevcut kaymakamı ve belediye başkanının yanı sıra, daha önce görev yapan ve iz bırakan kaymakamlarımız ile daha önce görev yapan ve yaşayan bütün belediye başkanlarımız, vakfımızın kurucuları, daha önce görev yapan vakıf başkanları ile ilçemizin gömü ve davulga beldelerimizin belediye başkanları, yurt içi yurt dışındaki parlamenterlerimiz, tanınmış ve hizmeti geçmiş bürokratlarımız, eskişehir’deki üniversitelerde görevli prof. ve doç. ünvanındaki bütün akademisyenlerimiz ve vakfeden işadamlarımız bulunmaktadır. Danışma kurulunda ise, yurt içi ve yurt dışındaki tüzel kişiliğe sahip bütün derneklerimizin başkanları ile Emirdağ ve Eskişehir’deki Emirdağlı meslek odaları ve sendikaların başkanları ile yazarlarımız, kültür ve sanat adamlarımız bu kurulda yer almaktadır.
Belçika’da faaliyet gösteren,
EYAD (Emirdağlılar Yardımlaşma Derneği)
BEB (Belçika Emirdağlılar Birliği)
Afyon’daki Afyon Emirdağlılar Derneği,
İzmir’deki İzmir Emirdağlılar Derneği,
Emirdağ’daki EKDAD 8Emirdağ Kalkınma ve Dayanışma Derneği) ,
Eskişehir’deki;
Emirdağ ve Çevre Köyleri Derneği
Ümraniye ve Çevre Köyleri Derneği
Örenköylüler Derneği
Eskişehir-Emirdağ Kültür ve Sanat Derneği
Bu dernekler tüzel kişiliğe sahip derneklerimiz ve bunların başkanları Vakfımızın Danışma kurulu üyesidir.  Bağlıcalılar Derneği, Boynuyoğunlular Derneği ve Yeniköylüler Derneği de tüzel kişilik kaazanmamış olmakla birlikte Vakfımız bunlarla da işbirliği halinde çalışmaktadır.
Onur Kurulumuz ve Danışma Kurulumuz üçere aylık periyotlarla toplanıp, Vakıf yönetimine yol gösterici kararlar alırlar.
 
EMİRDAĞ DENİNCE İNSANLARIN AKLINA İLK NE GELMELİ?
Öncelikle Horasan’dan gelme Yörük-Türkmenlerin kurduğu bir yurt gelir akla. Emirdağ’ın herkes tarafından kabul edilmiş ve beğenilmiş olan simgesi ‘’Topakev’’ de Yörük-Türkmen kültürünün somutlaştırılmış bir yansımadır. Aynı zamanda vakfımızın logosu da “Topakev”dir. Zengin folklor ve kültüre sahip olan Emirdağ’ın zengin bir mutfağa ve çok geniş türkü repertuarı vardır. Yoğurdu, kaymağı, tereyağı meşhurdur. Çok özel yöresel lezzetlerimiz vardır. Ama bütün bunların yanı sıra Emirdağ’ımız gurbetçisiyle tanınmaktadır. Siz de duymuşsunuzdur Belçika’da “Türkiye’mi büyük, Emirdağ’mı büyük?” diye sorarlar. Hatta size bir anekdot anlatayım, insanımız gittiğimiz yeri öylesine yurt edinmiş, yeni vatan eylemiştir ki, Belçika’da bir Türk ailenin kiralık evi vardır.  Belçikalı bir aile evi kiralamak üzere talip olur. Ev sahibi hanımefendi o aileye “Yok, biz yabancıya ev vermiyoruz” der. Gurbetçilerimizin en az 150 bini Belçika’da, bir o kadarı da Eskişehir’de yaşamaktadır.
 
EMİRDAĞ KÜLTÜRÜNÜ HANGİ YOLLARLA TANITACAKSINIZ?
Üç ayda bir yayınlanan Emirdağ dergimizin yanında, Emirdağlılar Vakfı koromuz çalışmalarına devam etmekte olup elli kadar türkümüzü repertuarımıza kazandırmışlardır. Konserlerimiz, kültür ve sanat gecelerimiz, Emirdağlı şair ve yazarların yayınladıkları kitap tanıtım ve imza günlerimiz devam edecektir.
 
VAKFIN ÇOK KONUŞULACAK BİR PROJESİ VAR MI?
Öğrenci yurdu işletmeciliği, düğün salonu ve otopark işletmeciliği gibi, Vakfımıza sürekli gelir sağlayacakbir işletme kazandırma çalışmalarımız devam etmektedir.
 
EMİRDAĞLILARIN SİYASETE YÖN VERDİKLERİNİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Elbette hemşerilerimizin siyasete yön verdiklerini düşünüyorum. Bundan sonra da her partiden hangi Emirdağlı hemşerimizin destekleneceğini, Onur Kurullarımız ve Danışma Kurullarımız alacakları kararlar ile bize bildirecek. Daha koordineli bir şekilde hemşerilerimizin siyasette de aktif rol almalarında katkı sunacağız.
 
EMİRDAĞLILAR, ESKİŞEHİR’İN HANGİ MAHALLELERİNDE DAHA YOĞUN YAŞIYOR?
Şu anda Eskişehir’de on üç mahalle muhtarı hemşerimiz. Bildiğiniz gibi özellikle Şarhöyük, Fevzi Çakmak, Emek, 71 Evler mahalleleri yoğun olmakla birlikte hemen hemen her mahallede hemşerilerimiz yaşamaktadır.
 
ESKİŞEHİR’DE NE KADAR EMİRDAĞLI VAR?
Emirdağ nüfus kütüğüne kayıtlı olup da Eskişehir’de yaşayan 90 bin Emirdağlı olduğu söyleniyor. Nüfus kütüğünü Eskişehir’e aldıranlar ile birlikte rakamın 150 hatta 200 binlere yakın olduğunu düşünüyorum. Buzluca, Kaldırım, Sığırcık gibi Sivrihisar’a bağlı köyler ile Alikel, Kadıkuyusu gibi Çifteler bağlanan köyler ve Han ilçesi, Çifteler ve Mahmudiye’de önemli miktarda Emirdağlı ve Emirdağ kültürü ile iç içe yaşayan insanımız olduğunu biliyoruz. Kültürümüze ait her insanımızı kucaklıyoruz.
 
YILDA NE KADAR ÖĞRENCİYE BURS DESTEĞİ SAĞLIYORSUNUZ?
Geçen yıl 125 öğrenciye burs verdik. Burs miktarını bu yıl %50 artırdık. Sanırım 200 kadar öğrenciye burs vermeyi planlıyoruz. Hayırsever hemşerilerimizin desteği ile bu rakama ulaşacağımızı ümit ediyorum.
 
EMİRDAĞ KÜLTÜR EVİ HAKKINDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ?
Emirdağ Kültür Evimiz daha önceki dönemlerde Odunpazarı Belediyemiz tarafından Vakfımıza tahsis edilmiş. Maalesef burası bugüne kadar işletilememiş. Biz yeni yönetim olarak burayı müze haline getirip, kafeterya olarak işletmeye açtık. Burayı ziyaret eden hemşerilerimiz daha da geliştirilecek olan müzemizde kültürümüzü yansıtan objeleri görebilecekler. Kültür ve sanat faaliyetlerimiz, şiir ve musiki dinletilerimiz, türkü gecelerimizin bir kısmı Kültür evimizde yapılacak.
 
 

 NOT: Başta Murat Kahya olmak üzere Başkan Yardımcısı Mesut Acet ve yönetim kurulu üyeleri ile Kültür Evi Kafeteryası’nda bizleri ağırlayan güler yüzlü işletmecileri ile Fikret Akın’a çok teşekkür ederiz.  
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.