Post Apocalyptic “Kaos ve Metamorfoz” Resim ve Heykel Sergisi açıldı

Odunpazarı Belediyesi, Çağdaş Sanatlar Galerisi’nin 7’inci, 2017’nin ise son sergisi olan Uğur Çalışkan’ın Post Apocalyptic “Kaos ve Metamorfoz” Resim ve Heykel Sergisi’nin açlışı gerçekleşti. Sanatseverler ile buluşan Uğur Çalışkan’ın Post Apocalyptic “Kaos ve Metamorfoz” Resim ve Heykel Sergisi Eskişehir’de sadece 26 gün açık kalacak.

Post Apocalyptic “Kaos ve Metamorfoz” Resim ve Heykel Sergisi açıldı
03 Aralık 2017 Pazar 13:18

Uğur Çalışkan’ın mekanik parçalardan yaptığı muhteşem heykellerin yanı sıra resimlerinin de yer aldığı Post Apocalyptic “Kaos ve Metamorfoz” Resim ve Heykel Sergisi’nin küratörlüğünü Mustafa Güneş yapıyor.

Sanatçı Uğur Çalışkan özel bir sunum yaptığı açılışa Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, meclis üyeleri, başkan yardımcıları, daire müdürleri ile çok sayıda Eskişehirli sanatsever katıldı.

“TERMİK SANTRALLE ESKİŞEHİR’E YAZIK ETMEYİN”

Açılışta konuşan Uğur Çalışkan, Eskişehir’e 50 yıl sonra geldiğini söyledi. Eskişehir, Odunpazarlı olduğunu belirten Çalışkan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Yarım asır sonra geri geldim. Eskişehir çok değişmiş. Porsuk çok bozulmuştu, sonra yeniden düzenlenmiş. Hayran kaldım. 2 gündür eşim, kızım ve oğlumla müzeleri geziyoruz. Eskişehir’de yaşamanız nime gibi bir şey olmuş. İnsanlar mutlu, kızım burada üniversite okumak istiyor. Sizleri görmekten çok mutlu oldum. Bunca yılın bir birikimi vardı, onları sergileyelim, kendi topraklarımıza geri dönüş yapalım dedim. Eskişehir çok müthiş olmuş, bir daha da zor gideriz gibi görünüyor. Başkanlarımıza çok teşekkür ederim. Küratör arkadaşımıza çok teşekkür ederim, müthiş bir sergi oldu. Alt yapısı insanlığın doğayı algılama çabaları, insanların var olma gayretine rağmen doğayı yok etmede bir yandan sürüyor. İnsanlık kendi kendini yok eden bir forma da gidiyor. Onun olmaması adına küçük örnekler sunuyorum. Yani artistik kurguları. Bir yandan doğayı algılama çabalarımız var, bir yandan da onu bozma çabalarımız sürüyor. Mesela Eskişehir’e kurulmak istenen termik santral buna kötü bir örnek olacak, ama olamaması için biz buradan nasıl bir refleks veriyorsak; biryandan bozma çabaları var, bir yandan karşı refleksler var. Bunların mücadelesi gibi bir şey. Ben bunların totalini algılayıp, artistik yapılar sokuyorum. Buna bilimsel zeminde, mitoslar da bulabilirsiniz. Doğayı algılamaya çalıştığımız yanılsamalar var. Hepsinin kurgusunda üste de canlı koyuyorum. Bu bir keçi olabilir, terliksi hayvan olabilir, bir insan figürü olabilir. İçinde can olan, yaradılışın içinde can bulmuş canlılar, şampiyonlardır. Bu kıt kaynaklar, ekosistem içinde yaşayabiliyorlarsa, bunlar aslında şampiyon canlılardır. En öne koyup bir dönem başrol oynatabiliyorum, ama onun arkasında doğayı anlama çabası, artistik uygulamalar var. Post Apocalyptic, bir yok oluştan sonra kitleselleşme gayreti içindeki bir canlı formları, bunun aksi formları diyebiliriz. Sosyal yapı içindeki bu tür deformasyonlar benim konu dahilimde olabiliyor. Hepinize geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen tüm başkanlarıma ve arkadaşlarıma sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

“YAŞASIN SANAT”

Sergi açılışında konuşan bir diğer isim Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Eskişehir’deki sanat yolculuğuna 4 Mart 2017’de başlayan Çağdaş Sanatlar Galerisinin kısa sürede sanatseverlerin uğrak yerlerinden biri olduğunu vurguladı. Çağdaş Sanatlar Galerisinde birbirinden farklı ve özel eserlerden oluşan seçkileri sizlerle buluşturmanın onurunu yaşadıklarını söyleyen Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Açtığımız bu 7 sergide, 300’e yakın sanat eserini on binlerce sanatseverle buluşturduk. Adeta bir köprü oluşturduğumuz bu sanat-hayat birlikteliğinde; binlerce hayale dokunduk, sanatın paylaşılır ve çoğaltılabilir olduğunu gösterdik.

Kent güzelliği sadece fiziksel değildir; kent, ruhuyla görünür hale gelir.  Bir kentin ruhunu da ancak sanatla kurtarabilirsiniz. Bu nedenle, açtığımız her sergide estetik zenginliğin yanı sıra,  vatandaşlarımızın entelektüel birikimlerine katkıda bulunuyoruz ve bu anlamda öncü bir rol üstlenmeye çalışıyoruz.

Zaten bu anlamda öncü olan Eskişehir, kültür-sanat kenti kimliğiyle sanatın devleriyle buluşmaya devam ediyor ve bunu hak ediyor.

Bu sergimizle de değerli sanatçımız Uğur Çalışkan’ı, üstelik Eskişehirli ve Odunpazarlı bir hemşehrimizi büyük bir kıvançla sizlerle buluşturuyoruz. Sanatseverlerimizin belki ilk defa deneyimleyecekleri bu sergiyle onun bu sıra dışı, aynı zamanda içinde bulunduğumuz dünyamız ve dünyamızın geleceği üzerine düşündüren, kendine özgü resimlerini ve heykellerini paylaşacağız. Memleketindeki bu ilk kişisel sergisi için kendisini kutluyor ve hoş geldin, diyoruz.

Sözlerime son verirken, öncelikle tüm hemşehrilerime, açtığımız tüm sergilere gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı bir kez daha huzurunuzda teşekkür eder 26 gün boyunca sürecek sergimizde sanat dolu günler dilerim. Yaşasın sanat.”

“ÇOK GÜZEL”

Sergi açılışına katılan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, sergiyi çok beğendiğini söyledi. Büyükerşen konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Matematik Bilimini çağdaş sanatların bir örneği olarak resimlendirmiş, heykel haline getirmiş bir sergi. Çok güzel. Uğur Çalışkan hemşehrimizi gerçekten kutluyorum. Bambaşka bir sitili var. Her biri ayrı değerde eserler. Kutluyorum.”  

Uğur Çalışkan’ın Post Apocalyptic “Kaos ve Metamorfoz” adlı Resim ve Heykel Sergisi’ni gezmek isteyen sanatseverler, sergiyi 27 Aralık 2017 Çarşamba Gününe kadar her gün 10.00-20.00 saatleri arasında gezilebilir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.