Kazım Kurt: Lületaşı’nın yok olmasına izin vermeyeceğiz

Odunpazarı Belediyesi tarafından Tarihi Odunpazarı Meydanı’nda gerçekleştirilen Lületaşı Festivali, düzenlenen sergi ile sona erdi.

Kazım Kurt:  Lületaşı’nın yok olmasına izin vermeyeceğiz
17 Eylül 2018 Pazartesi 15:05

Lületaşı Festivaline katılan 17 sanatçının, festival boyunca nakış gibi işledikleri birbirinden güzel lületaşı eserler, Kurşunlu Külliyesi’nde bulunan Lületaşı Galerisi’nde sergilenmeye başlandı. Sergi açılışına Odunpazarı Belediye Başkanı Av Kazım Kurt, Lületaşı El Sanatları Derneği Başkanı Ramazan Bağlan, festivale katılan sanatçılar ile çok sayıda Eskişehirli katıldı.

 

Sergi açılışında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, 3 gün süren Lületaşı Festivali’nde lületaşı ile ilgili söylenmesi gerekenlerin büyük çoğunluğunun dile getirildiğini kaydetti. Öncelikle lületaşı yok olmasın dediklerinin altını çizen Başkan Kurt, “İkinci olarak lületaşı ocaklarının üstüne termik santral kurulmasın dedik. Üçüncü olarak lületaşını yerin 100 metre altından itibaren büyük bir emekle, çabayla çıkarmaya çalışan ustalarımızın iş güvenliği, can güvenliği, meslek güvenliği sağlansın istedik. Onların diğer madencilerle aynı kefeye koyulmasının doğru olmadığını vurguladık. Ele edilen taşların pazarlandıktan sonra lületaşı el sanatçılarının mesleki ve ticari güvenliğini de vurgulamaya çalıştık. Umarım; dikkat çekmişizdir, Eskişehirliler ve Türkiye bu işin farkına varmıştır, varmalıdır da” dedi. Lületaşı dünya rezervinin yüzde 80’i Eskişehir’de olduğunu vurgulayan Başkan Kazım Kurt,  lületaşının dünya da Eskişehir taşı olarak bildiğine dikkat çekti. “ Lületaşının yok olmasına gönlümüz razı olmaz” diyen Başkan Kurt,  bu nedenle de Lületaşı Festivali’ni düzenlediklerini anlattı.  Katılan

bütün sanatçı teşekkürlerini ileten Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Onlar el emeklerini, göz nurlarını ortaya koydular ve birer eser ortaya çıkardılar. Şimdi o eserleri burada sergileyeceğiz. Eskişehirlilerin beğenisine sunacağız. Ancak bazı konularda da sitemlerimizi, itirazlarımızı da bu vesile ile belirtmek istiyorum. Şu arkamda gördüğünüz tabelada 2008 yazıyor. Burası Lületaşı Müzesi olarak açılmış. 2018’de biz buraya müze diyemiyoruz, nedense. Kültür ve Turizm Bakanlığı aynı düşüncede, burası aynı mekan; içindeki malzemeler aynı, ama Kültür ve Turizm Bakanlığı Odunpazarı Belediyesi’ne buralara müze diyemezsiniz diye bir yazı gönderdi. Müze demiyoruz, şimdi galeri diyoruz ya da başka ne istiyorlarsa onu diyoruz. Bu tür yaklaşımlarla ne turizm geliştirilir ne de kültür varlıklarımız korunur. Odunpazarı Belediyesi olarak, içinde bulunduğunuz Kurşunlu Külliyesi’ne çok ciddi katkılar sunuyoruz, emek harcıyoruz. Ne yazık ki Vakıflar Bölge Müdürlüğü burayı her yıl bizden geri almak için bir hukuk mücadelesi başlatıyor. Bir kavga başlatıyor, anlayamadığımız bir biçimde gündeme getiriyor. Burası Odunpazarı Belediyesi’nden alındığı takdirde ne işe yarar, bunu da bir soru olarak herkesin hafızasına kazımasını istiyorum. Buranın düzenlenmesi, bakımı, onarımı tamamen bize ait. Üstelik vakıflara, kira parası da ödüyoruz. Buradaki alışverişin mantığını çözemediğimi her vesile ile söyledim. Şimdi bir kez daha söylüyorum. Lületaşı Festivali sonucunda elde ettiğimiz eserleri o nedenle burada sergilemekten korkuyoruz. Yeşil Efendi Konağı’nda Yeşil Efendinin bir lületaşı ustası ve tüccarı olduğunu düşünerek, orada sergilemeye çalışacağız. Umarım bütün Eskişehir ve Türkiye bunu izler.” Seneye bu festivali daha görkemli ve büyük hedeflerle yapmak istediklerini belirten Başkan Kurt, “İlk olması nedeniyle şunu gördük; ilgi odağı olma şansı fazla. Eskişehirlilerin buna katkı sunma şansı fazla. Daha çok da lületaşına sahip çıkma adına bu festivalin genişleyerek, büyüyerek Türkiye çapında bir festival olmasını öncelikle sağlamak. Eskiden burada uluslararası bir festival düzenlenmiş, 4-5 kez tekrarlandıktan sonra kalmış. Biz, öyle bir eksikliğe düşmeyelim diye zaman içerisinde bunu sindire sindire uluslararası bir hale getirmeye çaba göstereceğiz. İkinci Lületaşı Festivali’nde buluşmak üzere. Hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu. 

Başkan Kurt, konuşmasının ardından festivale katılan sanatçılara katılım belgesi ve plaketlerini verdi. Gerçekleştirilen açılışın ardından Başkan Kurt ve vatandaşlar, Lületaşı Galerisini gezdi. Eserleri inceleyen Başkan Kurt, sanatçılardan eserleri hakkında bilgi aldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.