İŞTE FESTİVALDE İZLEYEBİLECEĞİNİZ 22 FİLM

Eskişehir’de bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek olan ‘Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali , 22-26 Kasım arasında gerçekleşecek. Festivalde 5 gün boyunca 22 film yayınlanacak. Filmler Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak izlenebilecek.

İŞTE FESTİVALDE İZLEYEBİLECEĞİNİZ 22 FİLM
18 Kasım 2017 Cumartesi 14:10

FESTİVAL PROGRAMINDAKİ FİLMLER ŞÖYLE;

ANLAM PEŞİNDE

İki çocukluk arkadaşı, günümüzün en büyük düşünürlerinden bazılarıyla tanışmak için dünyayı dolaşıyor. Şüphe ve sevinç anları ile dolu bu inanılmaz yolculuk, onları Batı

Uygarlığını şekillendiren inançları sorgulamaya yönlendirecek. Bu film, şu anda gezegenin her yerinde insan bilincindeki değişimi ve kişinin kendiyle ve dünyayla uyum içinde yaşama arzusunu yakalıyor.

.

MUTLULUK ŞEHRİ

Mutluluk Şehri, ‘kadın olmak için dünyanın en kötü yeri’ olarak anılan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda yer alan ve filme ismini veren bir liderlik merkezi olan City of Joy’un ilk mezunları olan kadınların filizlenen liderlikleri ve azimlerine tanıklık ediyor. Korkunç tecavüzlere ve istismara maruz kalmış kadınların iyileşebileceği, açgözlülük ve sömürgeciliğin sebep olduğu bir savaşın içinde ülkeleri için değişimin güçlü birer sesi olabileceği bir yeri hayal etmiş kurucularının hikayelerini aktarıyor.

ŞİRKET ŞEHRİ

Bir zamanların özgür ruhlu şehri San Francisco artık bir Şirket Şehri, “paylaşım ekonomisi” nin teknoloji patronlarının oyun alanı. Airbnb en büyük otel. Uber ulaşımı özelleştiriyor. Ve şimdi bu firmalar siyasi güç de istiyor. Bu sırada, orta sınıf ve etnik topluluklar, hızla yükselen kiralar ve tahliyeler yüzünden kovulmuş durumda, bu da teknoloji oligarşisine meydan okuyan bir halk tepkisini ateşliyor. Dünyadaki tüm şehirlerin geleceği bu mu?

ÖLÜMCÜL TASARIM

Dijitale bağımlılığımızın bedeli ne? Ölümcül Tasarım bu soruyu araştırıyor ve tüm dünyada mahvolan hayatları, çevre tahribatını ve ölmek için dizayn edilmiş cihazların hikayesini ortaya çıkarıyor. Tüketiciler akıllı telefonlara, tabletlere ve dizüstü bilgisayarlara bayılıyorlar ve onlarsız yaşayamıyorlar. Yeni cihazlar ardı ardına piyasaya çıkıyor, hepsi de daha da iyi iletişim, aralıksız eğlence ve anında bilgi erişimi sözü veriyor. Rakamlar şaşırtıcı. 2020 yılına kadar, dört milyar kişinin kişisel bilgisayarı olacak. Beş milyar kişinin cep telefonu olacak.

KORKUTAN YÜK: DENİZ TAŞIMACILIĞININ GERÇEK BEDELİ

Batıda tükettiğimiz malların % 90'ı uzak diyarlarda üretiliyor ve gemilerle taşınıyor.

Gemi taşımacılığı olmadan sürekli artan taleplerimizi yerine getirmek imkansız olurdu.

Ancak, bu işin işleyişi ve yönetmelikleri büyük oranda birçok kişiden saklanmaktadır ve bu işin gizli maliyetleri hepimizi etkiliyor. Cesur bir soruşturmayla Korkutan Yük, ekonomimizin, çevremizin ve medeniyetimizin modelinin anahtarını elinde tutan ancak görünür olmayan yük taşımacılığının işleyişini ve tehlikelerini ortaya koyuyor.

HAYAT BAZEN

Şehir hayatı oldukça yıpratıcı. Birçok insan işi gücü bırakıp kırsala yerleşmenin hayalini kuruyor. Merve ve Haluk bu hayali gerçekleştirebilenlerden. Hayat Bazen onların İstanbul'dan kaçıp Bozcaada'da kurdukları yeni hayatın öyküsünü anlatıyor; kenti terk ederken öngöremedikleri birçok sorunu görünür kılıyor. Film süresince "Kente özgü alışkanlıklarından vazgeçebilecekler mi?", "Modern dünyanın kurallarını bozabilecekler mi?",

"İstanbul'a göre oldukça farklı olan iklime uyum sağlayabilecekler mi?” gibi soruların yanıtını arıyoruz.

YAŞAM KATİLİ

Ülkedeki su krallığına eleştirel bir açıdan bakan Yaşam Katili'nde, kuraklık, belirtileri, sembolleri ve sebep olan nedenler ve faktörler anlatılıyor. Sohani, İran’ın hızla azalan su kaynaklarından çarpıcı görüntüler paylaşıyor. En son kamera teknikleriyle çekilen bu kahredici arazi görüntüleri, ülkenin Urmasee Gölü gibi bazı kısımlarındaki İlerleyen çölleşmeyi kanıtlıyor. Geçmişten fotoğraflar ve uzman yorumları ile, problemin 1900 civarındaki başlangıcını ele alıyor, bu kötü duruma bazı sebepler sıralıyor ama hala yapılabileceklere ihtimal de veriyor.

YENİ DÜNYA

Yeni Dünya çevreci bir yolculuk filmi. Yapımcı 4 yıl boyunca, daha çok dayanışma içinde

olan bir topluluk hayali kuran insan ve yerel inisiyatiflerin ve iki çocuğu için daha iyi bir dünyanın arayışında Fransa'yı dolaşıyor. Toplumsal zekadan döngüsel ekonomiye, yerel para biriminden temel gelir fikrine, bu film bizi bu Yeni Dünya'nın keşfinde rehberlik ediyor.

NEHİR MAVİSİ

Uluslararası nehir aktivisti Mark Angelo'yu takip eden Nehir Mavisi, dünyanın en kirli endüstrilerinden olan moda endüstrisini incelemek üzere dünyayı dolaşıyor. Temiz su

savunucusu Jason Priestley'in anlatımı ile belgesel nehirlerimizdeki yıkımı, bunun insanlığın

üzerindeki etkisini ve sürdürülebilir bir gelecek için bize ilham veren çözümleri inceliyor.

Ağır kimyasal üretim süreçleri ve toksik kimyasal atıkların sorumsuzca doğaya atılması neticesinde simgeleşen favori ürünlerimizden birisi nehirleri mahvetti ve hayatta kalmak için bu su kaynaklarına ihtiyacı olan insanların yaşamını etkiledi. Film, tekstil endüstrisinde değişim yaratmaları için büyük markalara yönelik talebi dillendiriyor.  

KÜÇÜK İNSANLAR BÜYÜK AĞAÇLAR

Orta Afrika Cumhuriyeti. Burada, yağmur ormanlarının gölgesinde, dünyanın en kısa insanları yaşıyor, Baka pigmeleri. Yüzlerce yıl önce olduğu gibi et için avlanıyor ve büyük ağaçların meyvelerini topluyorlar. Ormanın ruhlarına Dua ediyor ve çocuklarına doğaya saygı duymayı ve sadece ihtiyaçları kadar almayı öğretiyorlar. Ama yavaş yavaş bu geleneksel modelleri “Büyük Dünya” kültürünün baskısıyla değişiyor.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ ATILIMI

Temiz enerji, birkaç kilit ülkenin çabaları sayesinde, giderek daha az yabancı ve daha çok uygulanabilir olmaya başladı. Toplu olarak, dünya çapında bir devrimin çarkını yağlıyorlar.

Çok beğenilen VPRO Backlight serisi tarafından hazırlanan belgesel Yenilenebilir Enerji

Atılımı bizi bu çığır açan işlerin yapıldığı şirket ofislerine ve üretim bantlarına götürüyor ve dünyadaki enerji tüketiminin geleceği için ne ifade edebileceğini inceliyor.

 

 

ÇİKOLATA DAVASI

Çikolata Davası, Hollandalı bir grup genç gazetecinin kakao endüstrisindeki çocuk köleliği ile mücadelesini konu alıyor. Kölelik olmayan bir kakao endüstrisine yolculukları 2003'de “Keuringsdienst van Waarde” isimli bir tv programı ile başlıyor. Film, arşivlenen eski çekimlerle yeni çekimleri birleştirerek ilham verici bir hikaye inşa ederken içinde yaşadığımız küresel sistemdeki temel hataları ve adaletsizlikleri bertaraf etmenin ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak imkansız değil! Mizahi yaklaşımları ve pes etmeyen azimleri ile ilk defa kendini “kölesiz çikolata” olarak ilan eden ürünlerini pazara sunmayı başarıyorlar.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YÜKSELİŞTE

Sürdürülebilirlik kavramı, 21. Yüzyıl gerçekliğinin tanımlayıcı özelliklerinden biri haline

geldiğinden dolayı son 20-30 yıl içinde olağanüstü bir şekilde popülerlik kazandı. Bugün

sürdürülebilirlik terimi, dünyaya ve bizim dünyadaki yerimize yaklaşımımızdaki değişikliği de kapsıyor. Bu yeni sürdürülebilirlik modeli, ekonomimizi her yönden etkileyeceği için

21. yüzyılda sistemleri nasıl yönettiğimiz ve tasarladığımız üzerinde temel ve yaygın bir

etkiye sahip olacaktır. Bu film, sürdürülebilir yeni bir ekonomi doğarken ekonomilerimizin

yapısında süregelen dönüşümü inceliyor.

KÖR SUŞİ

Film kör bir gezi yazarının, dünyanın ilk sürdürülebilir suşi şefiyle birlikte aydınlanma ve dünyayı yeni bir açıdan görme arayışıyla yemek peşinde dalış hikayesini anlatıyor.

Asyalı-Amerikalı şef Bun Lai sürdürülebilir yemek hareketinin lideri ve dünyanın ilk sürdürülebilir Suşi restoranının sahibi.

 

EID

Eid, İsrail işgali altında yaşayan Filistinli bir Bedevi. Hatırlayabildiği kadarıyla hep hurda materyallerden sanat yaratıyor. Eid’in yaratıcı sürecini takip ederken film, işgalin makinelerini, bireyselliğin ve umudun sanatsal ifadelerine dönüştürmesini olağan kılan iyimserliği ve dürüstlüğünü kutluyor.

 

SUYU GÖZLERKEN

Kabuklu deniz hayvanları, doğayla yakın bağını koruyan güzel ve vahşi bir yer olan

Güneydoğu Alaska'da yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Orada yerli halklar, uzun zamandır

yüzlerce adanın kıyı şeridinde kazılan ve toplanan istiridyelerle midyelere bel bağlamışlar.

Ancak yabani kabuklu deniz hayvanlarının yenilmesi giderek daha riskli. Gezegen ve okyanuslar ısındıkça toksik alg türlerine daha sık rastlanmakta ve özellikle de uzak kuzey

gibi daha önce nadiren görülen yerlerde görülmektedir. Mikroskopik bitkilerden gelen

güçlü nörotoksinler kabuklu deniz ürünlerinde birikebilir ve onları ölümcül hale getirebilirler.

Şimdi engin, ücra köşelerdeki yerli kabileler, kabuklu deniz hayvanları için bir toksisite test

ağı oluşturmak için kaynaklarını ve bilgilerini bir araya getiriyor. Laboratuvar bilimi ile kadim geleneksel doğa bilgisi, hayatları kurtarabilir mi?

 

KOKOTA

Doğu Afrika’da Pemba adasındaki Mbarouk Mussa Omar, on yıl önce Kokota adlı küçük bir komşu adayı ziyaret etti ve gördüğü şeyden şaşkına döndü.

Kokota çöküşe doğru gidiyordu ve Mbarouk, bunun sorumlusunun iklim değişikliği ve ormanların yok edilmesi olduğunu biliyordu. Çaresizce Kokota'ya yardım etmek istedi, fakat

Pemba'dan bir zavallı adam ne yapabilirdi? Kokota: Umut Adacığı, iklim değişikliğinin ön saflarında yaşayan dirençli insanları izleyicilere tanıtmakta ve bu beklenilmedik kahramanların adalarını ağaçlandırırken ısınan iklime yenilikçi bir şekilde adapte olmalarının hikayesini anlatıyor.



 

YENİ SİMYACILAR

Film bir Hint geleneği olan Jugaad’ı (ekonomik inovasyon) inceliyor ve “yıkma” kelimesiyle

birlikte yeniden yorumlamaya çalışıyor. Hindistan’ın katılımcı girişimci ruhunu tanıtıp övüyor.

 

YÜZ BİN KALP

Dördüncü nesil sığır yetiştiricisi Will Harris, endüstriyel, ticaret kovboyundan sürdürülebilir,

insancıl gıda üreticisine evrimini paylaşıyor. Giderek daha fazla sayıda insan, sığır eti tüketimine korkunç bir çevresel ve ahlaki tercih olarak bakıyor. Harris'in güneybatı

Georgia'daki çalışmaları, topraklarını yenileyen ve hayvanların doğal içgüdülerini ifade etmesine izin veren sağlıklı sığır etlerini nasıl ürettiğini gösteriyor. Yaptığı işler Will'in dediği

gibi tarımın sanayileşmesinden dolayı geride bırakılan ve unutulan bir topluluğa yeni bir soluk getiriyor.

 

BİRLİKTELİĞİN ADASI

Her yaz binlerce Avrupalı turist tatillerini değerlendirmek için Yunanistan’ın Midilli Adası’na

akın ediyor. Fakat, bu yaz adada başka bir grup da var: Türkiye’den Avrupa Birliği sularına

şişme botlarla girmiş olan çok sayıda Suriyeli ve Afgan sığınmacı. Film yapımcıları Philip Brink ve Marieke van der Velden bu kişilerin birbirlerini tanımalarına olanak veren bir ortam hazırladı. Suriyeliler ve Avrupalılar, parkta bir bankta ya da denize karşı oturarak, evleri, işleri, savaş, evlilik, arabaları ve evcil hayvanları hakkında birbirleriyle sohbet ettiler. Bu 23 dakikalık belgesel filminde sığınmacılar ve turistler arasındaki diyaloglara şahit olabilirsiniz.

 

ÇÖZÜMLERİN HİKAYESİ

Çözümlerin Hikayesi, ekonomimizi daha sürdürülebilir ve adil bir yöne götürebilmemiz için

kendimizi yeni bir hedefe odaklayarak başlayabileceğimizi gösteriyor. Şimdilerdeki “Daha Fazlası Oyunu”nda bize büyüyen ekonomiyi kutlamamız gerektiği söylenir; daha fazla yol,

daha fazla alışveriş merkezi, daha fazla şey! Hem de sağlık göstergelerimiz giderek kötüleşirken, gelir eşitsizliği artarken ve kutup buzulları erirken. Peki ya oyunun amacını

değiştirseydik? Ya ekonomimizin hedefi fazlası değil iyisi olsaydı? Daha iyi sağlık, daha

iyi işler ve dünyada hayatta kalmak için daha iyi olasılık? Kazanmanın anlamı bu değil mi?

 

PLASTİK OKYANUS

Plastik Okyanus, gazeteci Craig Leeson'un, nadiren görülebilen Mavi Balina'yı ararken

el değmemiş okyanusun ortasında plastik atıklar bulmasıyla başlıyor. Craig bu macerada

Serbest dalış şampiyonu Tanya Streeter ve uluslararası araştırmacı ve bilim insanlarından oluşan bir ekiple birlikte 4 yıl boyunca dünyanın farklı bölgelerinde 20 noktaya seyahat ediyor ve okyanuslarımızın kırılgan durumunu araştırıyor. Plastik kirliliği ile ilgili alarm veren gerçekleri ortaya çıkarıyor ve acilen devreye sokulabilecek çözümleri gözler önüne seriyorlar.

GÖSTERİM GÜNLERİ VE SAATLERİ İSE ŞÖYLE:

22 Kasım Çarşamba:

Çözümlerin Hikayesi/ Yenilebilir Enerji Atılımı 16:30

Küçük İnsanlar Büyük Ağaçlar: 18:15

Yeni Dünya:19:30

23 Kasım Perşembe:

Kör Suşi/ Sürdürülebilirlik Yükselişte: 15:45

Suyu Gözlerken/ Yaşam Katili: 17:15

Yüz Bin Kalp/ Yeni Simyacılar: 19:30

24 Kasım Cuma:

Birlikteliğin Adası: 14:45

Çözümlerin Hikayesi/Umut Adacığı:15:45

Hayat Bazen:17:00

Mutluluk Şehri: 19:00

25 Kasım Cumartesi:

Ölümcül Tasarım:12:30

Yüz Bin Kalp/ Yeni Simyacılar: 14:00

Şirket Şehri:15:15

Nehir Mavisi:17:00

Plastik Okyanus: 19:15

26 Kasım Pazar:

Eid/ Anlam Peşinde: 12:00

Korkutan Yük: Deniz Taşımacılığının Gerçek Bedeli: 14:30

Çikolata Davası: 16:3





 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.