SOBANIN ETRAFINDA RESİM KEYFİ; SOBArt - FİGEN ÖNER

SOBANIN ETRAFINDA RESİM KEYFİ; SOBArt - FİGEN ÖNER
29 Aralık 2017 Cuma 14:28

Doğalgaz hayatımıza girer girmez çoğu ev sobayı unutur oldu. Soba, birlik - beraberlik demektir. Sobanın etrafında olmak samimiyetin başka tabiridir. İnsanların sohbeti, sıcaklığı sobanın etrafında farklı olur. Bir de bunun yanına sanatı eklediğiniz zaman tadından yenmez.

İşte SOBART bunu gerçekleştirmiş. SOBART, Eskişehir’de yeni bir atölye. Birden fazla gönüllünün bir araya gelip resim tutkularını gerçekleştirdiği bir yer. Samimi ve bir o kadar da üretken bir atölye. Tabi ki bu fikir değerli eğitimci Figen Öner’e ait.

Bu haftaki konuğum Figen Öner…

Sobanın etrafındaki resmi anlatacak bizlere...

Figen Öner kimdir, kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

1969 yılında Eskişehir Mihalıççık ilçesinde eğitimci bir anne babanın şanslı çocuğu olarak dünyaya geldim. Neden şans diyorum çünkü hayat öğretmenlerim annem ve babamdı. Müzik, resim ve edebiyatla iç içe büyüdüm. Lisede resim öğretmenim Güler Arıöz dokundu hayatıma ve kendimi Anadolu Üniversitesi Resim İş Eğitimi öğretmenliği sınavında buldum. Tadı damakta kalan öğrencilik yılları ve hemen arkasından gelen iyi ki bu mesleği seçmişim dediğim 1991 yılında başlayan ve hala süren öğretmenlik yıllarım. Ama çok şanslıyım, hobisi mesleği olan nadir insanlardanım. Herkesin şans öyküleri vardır hayatta. Benim şansım mesleğim oldu. Minicik eller ama kocaman yürekler ile gökkuşağının renklerini yeryüzüne indirdik. Yurt içi ve dışında bir sürü çalıştay ve sergiye katıldım. Bir sürü resme imza attım. Ancak şunu söylemeliyim ki; bu dünyaya bıraktığım benim eserim diyebildiğim onurum gururum bir kız çocuğuna sahibim. Ömrüme aldığım, ömrüne girdiğim desteğini her alanda hissettiğim başta annem babam, sonsuz desteği ile hayat arkadaşım biricik kızım ve benim dünyaya getirmediğim ama yüreğimde büyüttüğüm bir sürü özel evladımla beraber hem öğretmenlik hem de atölye yaşamına devam etmekteyim

Atölyeniz o kadar samimi ve sıcak bir ortam ki; insanın orda huzursuz olması imkansız. Atölye fikri nasıl ortaya çıktı?

Çok teşekkürler ben koşarak geliyorum atölyeye ne kadar yorgun olursam olayım tüm yorgunluğum kapı önünde çıkardığım ayakkabının içinde kalıyor. Biliyorum ki az sonra soba yanacak üzerinde çay demlenecek. Boyalar fırçalar dile gelecek sanat, yaşam; yaşamsa sanat olacak. Ve şunu biliyorum ki kapı her çaldığında mutluluk hep hoş gelecek.

Neden Sobart? İsim konusunda iddialısınız... Farklı bir hikayesi olduğu belli...

Bizim çocukluğumuzda soba etrafında güzel sohbetler, birlik beraberlikler vardı. Karşılıksız çıkarsız sohbetler ve bölüşülen ekmekler vardı. Şimdi de yüreği güzel bir sürü insanla sıcacık bir soba etrafında birlikteyiz. O yüzden sobart...

Sobart ailesinin fertlerinden bahsedelim biraz. Kimler geliyor, nasıl bir eğitim süreci oluyor?

Aslında burası benim kendi çalışma atölyem. Güzel sanatlara hazırlanan ancak herhangi bir atölyeden ders alacak maddi gücü olmayan öğrencilerim benden yardım talep edince herhangi bir maddi kaygı olmaksızın onlara atölyemi açtım. Onlar benden ben de onlardan çok şey öğrendim bu süreçte. Öğrencilerimin bir kısmı şu anda üniversite talebesi ve yakın zamanda meslektaşlarım olacaklar. Atölyenin kapısı resme gönül veren herkese açık. Yaşam, cesurları; sanat onların da cesurlarını seçer. Cesaretli bir sürü insanla resim dostları grubunu oluşturduk. Beraber çalışıyoruz ve sergiler açıyoruz.

Yapılan eserler daha önce bir yerde sergilendi mi?

Resim dostları adı altında ilk sergimizi 2015 yılında Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’ne bağlı Özdilek Kültür Merkezinde, 2016 yılında Osmangazi Üniversitesi Mermer salonda olmak üzere 2 sergi açtık. Sergide satılan çalışmalardan elde edilen gelir ise resim dostları tarafından 13 tane üniversite öğrencisine bağışlandı.

Önümüzde bir sergi projesi var mı?

2018 yılı başında yeni bir sergi açmayı planlıyoruz. Yerini mutlaka size duyururuz.

Sobart ailesinin kendi içerisindeki misyonu nedir? Bir amaca doğru yönelme var mı?

Misyonumuz maddi gücü olmayan ve güzel sanatlarda okumak isteyen ve bunun için hazırlanan öğrencilere destek olmak ve dostlarımızla keyifli zaman geçirmek.

Sizin için sanatın anlamı nedir? Resmin bu anlamda hayatınıza etkisini anlatabilir misiniz?

Daha önceki soruda verdiğim cevabı vereceğim yine, yaşam cesurları sanat onların içinde ki cesurları seçer. Resim hayatıma mutluluk, cesaret ve güzellik katıyor.

ESGÜNDEM26 AİLESİ olarak teşekkür ediyorum. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ben de çok teşekkür ediyorum. Sobart’da huzur var. Herkesi Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi arkasındaki atölyemize bekliyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.