MÜZİĞİN EŞSİZ TINISI; FİGEN BAYRAKTAR

Hüseyin Akçar'ın bu haftaki konuğu Figen Bayraktar...

MÜZİĞİN EŞSİZ TINISI; FİGEN BAYRAKTAR
09 Şubat 2018 Cuma 15:53

Tüm Türkiye’de olduğu gibi, sanatın şehri Eskişehir’de de böyle sanatçıların sayısı çok. Mümkün olduğunca sizlerle buluşturmayı, o kişilerin hayatlarına tanık olmanızı sağlıyoruz. Tiyatro, sinema, heykel, resim, müzik ve daha bu sütunlara sığamayacak kadar sanat dalımızda başarı göstermiş/gösterecek sanatçılarımız mevcut.

Bugün sizlerin karşısına; Eskişehir’de çok başarılı, sevilen ve bir o kadar da sanatına aşık bir kadını getireceğim.

Figen Bayraktar.

Kendisi müzik öğretmeni. Bunun yanında aktif olarak konserlere katılan birisi. Çok sesli koro şefliği yürütmekte ve aynı zamanda müziğin teorik kısmına kitap yazarak da fayda sağlayan tam bir sanatçı. Üretkenliği ile Eskişehir’de fark yaratanlar arasında değerli Hocam.

Şunu da söylemeliyim çocuklarının isimlerini Sonat ve Serenat koyacak kadar sanatına aşık bir sanatçı.

Kendisine bu yoğunluğunda bana zaman ayırdığı için çok teşekkür ediyorum. Figen Bayraktar’ı dinlemediyseniz çok şey kaçırmışsınızdır. Bu sözümü dinledikten sonra anlayacaksınız.

Eşsiz müzik anlayışı ve ezgileri ile Figen Bayraktar karşınızda.

Figen Hocam, Eskişehirliler sizi yakından tanıyor, biliyor. Biz sizi kendi cümlelerinizle tanımak istiyoruz. Figen Bayraktar kimdir?



 Konya'da doğmuşum. ilkokul ortaokul ve lise yılları mı Konya'da tamamladım. Müzikle tanışmam ilkokul yıllarında oldu. Ailem müziğe ilgiliydi ve ben de buna bağlı olarak müzikle içiçe idim. O yıllarda okurken okul etkinliklerinin hemen hemen hepsinde yer alır şarkı söylerdim.

Güzel sesinize tüm Eskişehir’in hayran olduğunu biliyoruz. Bu konuda eğitim hayatınızdan biraz bahseder misiniz?

Lise yıllarında müzik öğretmenimin beni  yönlendirmesi hayatımın dönüm noktası olmuştur. Selçuk Üniversitesi müzik eğitimi bölümünün sınavlarına girdim ve o andan itibaren müzikle yaşamaya ve onunla şekillenmeye başladım. Artık öğretmen olup yurdun çeşitli yerlerinde öğrencilerimi müziği aşılamaya hazırdım. aynı okuldan mezun olan Mücahit Bayraktar ile evlendim. Sonat adında oğlumuz Serenat adında da bir kızımız var.

Neden müzik? Bir sürü sanat dalı arasında müziği seçmenizin bir anlamı, hikayesi vardır. Sizden dinleyelim?

Müziği küçük yaştan beri çok seviyorum ve ilgileniyorum. Şarkı söylemeyi ise tamamen bir ayrıcalık gibi görüyorum. Çocukken aile meclislerinde akrabalarımızla bir araya gelerek kendimizce müzik yapardık. O dönemler çok kıymetliymiş. Şimdi öyle ortamların olması neredeyse imkansız. Artık günümüzde maalesef samimiyet yok. Bugün İnsanlar bir telaşe ve koşturmaca içinde fırsat bulamıyor ya da öyle ortamlar oluşturamıyorlar.  Bu konuda kendimi çok şanslı görüyorum. Eğer müzisyen olmasaydım diye hiç düşünmedim aksine her zaman bu alanda kendimi geliştirmeye çalıştım.

Birden fazla konser verdiniz. Yaptığınız çalışmalarla ilgili biraz bilgi alabilir miyiz?

Eğitimimi ses alanında yaptığım için öğretmenliğimin yanı sıra değişik çalışmalar yaptım. Konser organizasyonlarında bulundum. Diyarbakır Güzel sanatlar lisesinde görev yaptığım yıllarda TRT'nin sınavlarına girdim ve kazandım. 1998 2008 yıllarında Diyarbakır TRT GAP radyosunda çok sesli çocuk korosunu çalıştırdım. Çocuk korosuyla birçok konser etkinliği ve TRT Bant kayıtları yaptım. Yine aynı yıllar arasında TRT GAP radyosu TSM korusunda korist olarak 10 yıl çalıştım. Yine TRT korosu ile birçok solo ve koro konserlerde ve kayıtlarda görev aldım. Diyarbakır'daki  görevim sırasında Şan resitalleri ve askeri bando ile solo konserler verdim. Daha sonra kendi isteğimiz doğrultusunda Eskişehir'e tayin edildik., şimdi Eskişehir Güzel Sanatlar Lisesi'nde şan ve koro öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Eskişehir'de de birçok konserlerde yer aldım en son 2017 kışında Anadolu Üniversitesinden Değerli hocamız Faris Akarsu eşliğinde birlikte Türk müziği solo konserleri verdim.

Yürütmekte olduğunuz projelerinizden bahseder misiniz?

 Bu yıl da yine birçok konser çalışmamız olacak Türk müziği konserlerimiz de bazı sivil toplum örgütleri yararına yapmayı planlıyoruz. Tarihleri açıklandıktan sonra tüm Eskişehir halkını mutlaka bekliyoruz.

Çok sesli koro denildiğinde Figen Bayraktar akla geliyor. Daha öncesinde bunlarla ilgili konserler oldu. Konserin tarz olarak farklı olması insanların da dikkatini çekiyor. Bunu belki de iyi yapanlar arasındasınız? Bununla ilgili neler söylersiniz?

     Çok sesli koro deyince akla sadece benim ismim gelmediği kesin. Çünkü kentimizde bir konservatuvar ve Opera var. Böyle kuruluşların yanında benim ismim kifayetsiz kalır. naçizane bu işi yapmayı seviyorum ve Eskişehir'e de bu anlamda hizmet vermeyi istiyorum. 



     İnsanın sesi en önemli iletişim aracıdır. Koro müziğinin ise insana kattığı o kadar çok şey vardır ki bunları anlatmakla bitiremeyiz. Koroda şarkı söyleyen insanlar birlik ve bütünlük içinde çalışmaya yatkın olur korolarda şarkı söyleyen bireyler koro çalışma kültürünün kazanımlarla; bilinçli, programlı, duyuşsal, devinişsel ve bilişsel alanlarda gelişim gösterirler toplum bilincinin bu şekilde gelişmesi ve şekillenmesi için koroların arttırılması ve koro kültürünün yaygınlaştırılması gerekmektedir Bu anlamda da yerel yönetimlere ve bizlere çok fazla gereksinim duyulmaktadır.

Ailenizin tamamının müzikle ilgilendiğini ve mesleklerini de bu yönde seçtiğini biliyorum. Aile fertleri ile adeta bir konser verilebilir. Bu nasıl bir duygu?

    Evet eşimle ikimizin de müzik öğretmeni olması bu anlamda Çocuklarımıza nasıl bir yol göstermemiz konusunda oldukça etkili olmuştur müziğin içinde olmaları onları da ister istemez etkilemiştir oğlumuz Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı kontrbas bölümünde eğitim görmekte. Kızımız ise önce Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Trompet bölümünde eğitimine başladı, ardından şu an lisans bölümünü Hollanda'da Codarts Müzik Akademisi'nde devam ettirmekte. Tabii ki ailenin bütün fertlerinin müzisyen olması evdeki o güzel müzikal havayı etkilemekte ve kendimizi müzik yaparken buluvermekteyiz. Durum böyle olunca da keyifli saatlerin yaşanması kaçınılmaz oluyor.

Müziğin uygulamasından öte teorik kısmı ile ilgili olarak da çalışıyorsunuz. Kitap yazma komisyonunda olduğunuzu biliyorum. Bununla ilgili bilgi alabilir miyiz?

     Milli Eğitim Bakanlığı'nın eşimle beni  görevlendirmesi sonucunda kendi okulumuzun ders kitaplarını yazma şansımız oldu. Bu çok güzel ve önemli bir görev bizim için. Bu komisyonda halen görev yapmaktayız Elbette bu işin mutfak kısmında biz olduğumuz için nasıl problemlerle karşılaşacağını da biliyor ona göre bir yol izliyoruz. Umarım Türkiye genelinde Güzel Sanatlar liselerinde okutulan bu kitaplarımız dan hem öğrencilerimiz hem de öğretmen arkadaşlarımız memnun kalır ve faydalanır. Tek isteğimiz bu doğrultuda.

Figen Bayraktar’ı dinlemek isteyenler için neler söylersiniz?

Figen Bayraktar'ı dinlemek isteyenler beni nerelerde bulacaklarını biliyorlar. Eskişehir'de bir çok mekanda sahne aldım. Yaptığım müziğin türü nedeniyle ailelerin gelip rahatça dinleyebilecekleri nezih mekanları tercih ediyorum. Türk müziğinin nadide eserlerinden, günümüzde çok sevilen türkülerimizden, pop şarkılardan ve diğer müzik türlerinden seçmeler yaparak tüm dinleyenlere hitap ediyorum.


Şarkılarımı ruhtan gelen duygularla müziğin ve sözlerin verdiği mesajları yaşatarak söylemeyi doğru buluyorum ve böyle yaptığımda daha mutlu oluyorum. dinleyenlerim de aynı duyguyu paylaştıklarını defalarca dile getirdiler. Önemli olan karşınızdakine o hissi, duyguyu ve dokunuşu verebiliyorsanız doğru müzik yapıyorsunuzdur.

Müzik sektörünün şu anki durumu ile ilgili olarak neler söylemek istersiniz? Gerçekten hak ettiği değer müziğe veriliyor mu?

 Günümüzde müziğin görsel ve yazılı medyanın elinde olduğunu düşünüyorum. Aslında gençlerimiz bu konuda oldukça duyarlı çok seçici ve hangi müzik türü olursa olsun en doğrusunu ve farklı olanını benimsiyor. Medya, sanattan başka, reyting ve magazinsel haberler peşinde olduğu için gerçek sanatçılar da maalesef geride kalıyor. Onun için Türkiye genelinde koroların, müzik gruplarının, orkestraların kurulması çoğaltılması ve diğer dalların geniş alanda yayılması gerekiyor. Sanat Ancak bu şekilde ayakta tutulabilir.

Yoğunluğunuz arasında Esgündem26 ailesine zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

      Sizin gibi sanata duyarlı ve çok yönlü birisiyle sanat adına konuşmak oldukça keyifliydi. Bana böyle bir fırsat tanıdığınız için ben teşekkür ederim. Size ve esgündem26 ekibine de ayrıca teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zamansız yağmur - 6 yıl önce
Hüseyin bey bildiğim kadarıyla siz avukatsınız. Neden isminizin başına Av. koymuyorsunuz.