Senfoni Orkestrası Büyükerşen’in, Türkiye’nin aydınlık geleceğine bir armağanıdır

EBB Senfoni Orkestrası Sanat Danışmanı ve Orkestra Şefi Ender Sakpınar

EBB Senfoni Orkestrası Sanat Danışmanı ve Orkestra Şefi Ender Sakpınar



22 Eylül 2017, 10:48

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası Sanat Danışmanı ve Orkestra Şefi Ender Sakpınar, Hüseyin Akçar’ın sorularını yanıtladı. Sakpınar, Eskişehir Senfoni Orkestrasını,2017-2018 konser sezonunu ve Eskişehir seyircisini anlattı.

Sayın Hocam, sizin ağzınızdan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrasını dinlemek istiyoruz. Sizin için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ne ifade ediyor?

Birlikte büyüyüp geliştiğimiz, çok yakından ilgilendiğim, yetenekli müzisyenlerden oluşan Türkiye’mizin kadrolu ilk ve tek Belediye Senfoni Orkestrası olması itibariyle çok şey ifade ediyor. Orkestrasının kurulma aşamasında olduğunu, eski talebelerimin çağrısıyla haberdar olmuştum. Daha sonra Sayın Yılmaz Büyükerşen’in daveti ve teklifi üzerine 2004 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sanat Danışmanı ve Orkestra Şefi olarak çalışmaya başladım.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, 2017-2018 yeni sezonunu prova sonrası pasta keserek kutladı

“Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası Türkiye’de bir ilktir…”

Özellikle kadrolu bir orkestra olması nedeniyle Türkiye’de ilk ve tek. Yapılanmayla ilgili tüm ihtiyaçları tereddüt etmeden karşılayan, her aşamasında yakından ilgilenen yılmaz kişilikli hocamız Sayın Yılmaz Büyükerşen’in, Türkiye’nin aydınlık geleceğine bir armağanıdır aynı zamanda bu son derece kıymetli orkestra.

‘Bu orkestranın bir yuvaya ihtiyacı var…’

Orkestra, konserlerini 2004 yılında Ergin Orbey salonunda seslendiriyordu. 170 koltuk kapasiteli ve çok küçük sahnesi olan bu salon, Eskişehirlilerin orkestrayla ilk defa tanıştığı mütevazi ve hala aktif olan bir salondur.

2003 yılında bugünkü Opera Binasının inşaat halinde olduğunu ilk defa duyduğumda, Yılmaz beye bu salonun ne amaçla kullanılacağını sordum. ‘’Çok amaçlı kullanılacağı’’ yanıtını verdi. Bu orkestranın gerçek bir yuvaya ihtiyacı olduğunu söylediğimde ise ‘’Bakalım, eğer iyi bir iş çıkarırsanız düşünürüz’’ dedi. Opera bina inşaatı 2004 yılında bitti. Açılış konserindeki orkestranın başarısı kendisini çok etkilemiş olsa ki sevgili hocamız, tebrik etmek için kulise geldiğinde, müzisyenleri kucakladıktan sonra, ilk söylediği şey şu oldu;  “Bakın çocuklar! Burası sizin mabediniz sayılır. Kıymetini bilin. Bundan böyle burası sizindir” dedi. O gün bugündür opera binası artık, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ve Şehir Tiyatroları olarak anılmakta. Bugüne kadar geçen 17 sene zarfında Orkestra gelişerek çok önemli başarılara imza attı. 2014 yılında 60 kişilik kadrosuyla ‘’Türkiye’de YILIN ORKESTRASI’’ seçilerek ‘’DONIZETTİ ÖDÜLÜ’’ne hak kazandı.  

Yurt dışındaki birçok orkestranın kurulmasına siz önderlik ettiniz. Yurt dışındaki orkestralarla karşılaştırdığınızda, ‘gözbebeğim’ dediğiniz Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’yla ilgili neler söylemek istersiniz?

Kurulmasına önderlik ettiğim her bir Orkestranın farklı bir anlamı var benim için. 1982 yılında Paris’te kurmuş olduğum, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen, yüksek lisans seviyesinde, Fransa’ya çok kıymetli hocalarla birebir çalışma yapmak üzere gelen ve o süre zarfında ‘’ENSEMBLE INTERNATIONAL de PARİS’’ Orkestrası’nda profesyonel olarak çalışan, dünyanın farklı ülkelerinden gelen burslu müzisyenlerden oluşan orkestra gibi.  Türkiye’de kadrolu ilk ve tek Belediye Senfoni Orkestrası olması ve 17 senedir birlikte çok güzel başarılara ve projelere birlikte imza atmış olmamız itibariyle de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası gözbebeğim sayılır.

Eskişehir seyircisi de orkestraya sahip çıkıyor…

Çok özel bir dinleyici profiline sahip Eskişehir. Programları yakından takip eden, görüş ve önerilerini, duygularını sözel ve yazılı olarak, Belediyeyle, müzisyenlerle paylaşan, Orkestrasını sahiplenen aydın bir izleyici profili ve bir o kadar da içten.

22 Eylül’de sezon açılacak. Şuanda bütün şehirde sezon açılışıyla ilgili billboardlar dönüyor.  Biletler tükendi… Ne söylemek istersiniz?

2017-2018 Sezonu açılış konserinin solistleri, son yıllarda Türkiye’de ve Avrupa’da adlarından övgüyle bahsedilen Selin ŞEKERANBER ve YUDUM ÇETİNER, Fazıl SAY’ın iki piyano ve orkestra için bestelemiş olduğu konçertosunun Türkiye’deki ilk seslendirilişini Eskişehir’de gerçekleştirecekler. İkinci yarıda Tchaıkovsky’nin 6. ve son senfonisi olan ‘’Patetik’’ başlıklı senfonisini seslendirecek orkestramız. Duygusal boyutu zengin bir programla 17. konser sezonumuzun açılış konserine sizleri de bekleriz.

‘Müslüman mahallesinde salyangoz satma’ hikayesine inanmıyorum…

Geleceğin dinleyicilerini hazırlamak açısından Eğitim Konserlerine çok önem veriyoruz. Evrensel boyutu olan çok sesli müziği insanlara tanıtmak, yaratıcılığın örneklerini interaktif olarak dinleyicilerin beğenisine sunmak ve bu heyecanı yaşamaktan zevk almak büyük bir ayrıcalık biz sanatçılar için. İlginç bir program, zengin bir içerikle interaktif olarak sunulduğunda çok doğal bir şekilde dinleyiciyle bütünleşilebildiğine defalarca şahit oldum. Dolayısıyla ‘’Müslüman mahallesinde salyangoz satmak’’ deyimi bana biraz yavan geliyor.

Opera ve bale gösterilerinin açılış ya da kapanışında bizim orkestramızın bir katkısı oluyor mu? 

Türkiye’nin farklı şehir operalarının davetli solistleri, koroları, bale gruplarına da her sene eşlik eden Orkestramız şehrimizin farklı etkinliklerinde de yer alarak hizmet vermektedir. Yakın bir zamanda ‘’Opera ve Bale Günleri’nin 2017-2018 Sezon programını duyurusunu da yapacağız.

Geçen yıl dünyaca ünlü solistler Eskişehir’e konsere geldi. Bu sezon da önemli isimleri Eskişehir’de ağırlayacak mıyız?

Bu senede dünyanın farklı ülkelerinden davet ettiğimiz ünlü solist ve şefler programımıza renk katacak. Bunlardan bazıları; ünlü Alman keman sanatçısı Nicolas KOECKERT, Avrupa Festivaller Birliği Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda ünlü flüt sanatçısı Massimo MERCELLİ, Brahm’sın ikili konçertosunda dinleyeceğimiz, ünlü Rus kemancı Maria SOLOZOBOVA ve Mee Hae RYO viyolonsel sanatçısının yanı sıra ünlü Orkestra Şeflerinden İtalyan Alfonso SCARANO, Fransız Orkestra Şefi Amaury De CLOSEL, Nicos HALIASSAS , yerli sanatçılarımızdan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konserinde dinleyeceğiniz harika çocuğumuz Bade DASTAN, şimdiden uluslararası 5 birinciliği olan tam bir Cumhuriyet çocuğu keman sanatçımız. Gülsin Onay, İdil BİRET ve daha niceleri…

Benim izlediğim, çok etkilendiğim projelerinizden ‘Anımsamak’ adlı konser çok keyifliydi. Sezonun son konseri ve çok ilginç bir projeydi. Seyircilerin çok etkilendiği, duygu yüklü bir konserdi. Senkronize görselleri ve anlatıcısıyla.  Bir diğer ilginç proje de Sevgililer Günü için hazırlamış olduğunuz ‘Beş Dilde Aşk’ projesiydi. ‘Anımsamak’ ile ilgili düşünceleriniz alabilir miyim? Bu sezon için de bu tarz projeleriniz var mı?

Anımsamak projesinin yaratıcısı ve uygulayıcısı Emre Basalak aynı zamanda çok yetenekli bir tiyatrocu dostumuzdur. Çoğu zaman iş birliği yaparız. Biz bu şehirde tiyatro ve senfoniyi ayrılmaz iki kardeş olarak görüyoruz. Türkiye’de belki de en çok işbirliği yapan iki kurumuz. Farklı kurumlar da olsak çok kaynaştık ve zengin içerikli projeler üretmeye koyulduk. Bunca sene boyunca birlikte çok güzel işler yaptık.

1987-2014 yılları arasında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın şefiydiniz. O süreçten de biraz bahsedebilir misiniz?

Fransa’da yüksek eğitimimi tamamladıktan sonra Paris’te, Kültür Bakanlığı’nın himayesinde kurmuş olduğum orkestra ile Avrupa’nın değişik ülkelerinde Uluslararası Festivallere davet edildik. Heyecanla geçen 9 senenin sonunda aynı orkestra ile İstanbul Uluslararası Müzik Festivalinin açılış konserini vermek üzere İstanbul’a davet edildik.  Konser sonrası, Kültür Bakanlığı’nın teklifi üzerine İzmir Devlet Senfoni Orkestrasının sürekli şefi olarak 2014 yılına kadar İzmir’de göre yaptım. 2014’ten bu yana, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın şefiyim.

Bu sezon için bir turne programınız var mı?

Türkiye’nin nitelikli festivallerine davetli olarak katılmış olan orkestramıza, son yıllarda yurtdışından da teklifler gelmekte.  Davet eden tarafın maddi yükünü paylaşmak için sponsor arayışındayız. Bu konuda sizin aracılığınızla da ilgililere bu duyuruyu yapmış olalım.

Değerli Hocam, bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Keyifli bir söyleşi oldu. 22 Eylül 2017 tarihindeki konserinizde sizin şahsınızda bütün sanatçılara başarılar diliyorum. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Belediye Orkestramız adına ilginizden dolayı teşekkür eder, 2017- 2018 sezonu açılış konserinde sevgili Eskişehirli izleyicilerimizle tekrar buluşmak üzere hoşça kalın.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.