Vedat Dalokay anıldı

Odunpazarı Belediyesi ölümünün 26’ıncı yıl dönümünde belediye başkanı ve mimar Vedat Dalokay’ı “Kent, Mimarlık ve Vedat Dalokay” başlıklı panel ile andı.

Vedat Dalokay anıldı
17 Mart 2017 Cuma 14:19

Ersin Arısoy, Cengiz Bektaş, Mustafa Dalokay, Ruşen Keleş, Doğan Kuban, Süha Özkan’ın konuşmacı olduğu panele,  Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediyesi Başkan Yardımcıları, daire müdürleri, Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı. Panel öncesinde ise Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde Vedat Dalokay’ın projeleri sergilendi. Ayrıca ESOGÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nde öğrencilerin projelerinin yer aldığı “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Sergisi” açıldı.
 Büyükerşen'den Kurt'a teşekkür
“Kent, Mimarlık ve Vedat Dalokay” panelinde konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Vedat Dalokay’ın adına bir etkinlik düzenlediği için Başkan Kurt’a teşekkür etti. “Vedat Dalokay bir mimar, bir siyaset adamı, bir belediye başkanı, bir yazar, bir önder, bir eş, bir baba ve gerçek bir insandır. Fakat Vedat Dalokay’ın ilginç tarafları var ben hiçbir zaman kendisiyle yüz yüze gelmedim ama basından ve yaptığı işlerden medyadan kendisini yakından takip eden akademisyenlerden biriydim, genç akademisyenlerden birisiydim. Onun belediyecilik anlayışı belediye başkanlığı sırasındaki sansasyonel sayılabilecek ve Türkiye’de dikkatleri çekecek bazı olguları vardı” diyen Büyükerşen, Vedat Dalokay’ın  belediye başkanıyken işçileriyle beraber grev ilan eden bir belediye başkanı olduğunu ifade etti. Vedat Dalokay’ın gerekli yardımları alamadığı için Ankara Belediyesine satılık belediye binası tabela astığını söyleyen Büyükerşen, “Bu herhalde Vedat Dalokay’ın ne tür bir yönetici ne tür bir siyasetçi olduğunu ne cesur bir insan olduğunu açıkça orta yere koyuyor ayrıca Vedat Dalokay’ın siyasette yerel yönetimlerde halkın isteklerine nasıl cevap verilir nasıl yenilikler yapılır nasıl yepyeni bir şehircilik anlayışı yerleştirilir bunun öncülüğünü yapan bir mimardı” dedi. Köprübaşı’nda yer alan Orduevi’nin mimarının Vedat Dalokay olduğunu ifade eden Büyükerşen, “Şimdi Orduevi olarak kullanılan Köprübaşındaki yapıt Hilton’u andırır. Hilton o zamanlar ilk modern otel ve mimari tarzı idi. Türkiye’de ona benzer şekli ön tarafında bir kubbesi vardır v harfleri üzerinde durur, iki v harfi üzerinde durur gelip geçerken dikkat ederseniz göreceksiniz. Emekli sandığının Eskişehir’e çağdaş bir otel, modern bir otel kazandırmak amacıyla yaptırdığı bir projedir” diye konuştu.
 “Dakokay'ın anımsanması gereken biri olduğunu düşündük''
Etkinlikte konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı  Kazım Kurt, Vedat Davokay’ın Türkiye’de bazı kesimler tarafından mimar, bazı kesimler tarafından ise siyasetçi olarak tanındığını belirtti. Başkan Kurt konuşmasına şu şekilde devem etti: “Niçin biz onu Eskişehir’de anıyoruz? Bu konuda sevgili belediye meclis üyemiz Gülten Seber hocamın teşvikiyle oldu. Davokay’ın gerçekten anılması gereken bir kişi olduğunu düşündük. Biz Eskişehir’de iz bırakanları, Türkiye’ye hizmet edenleri, belediyecilik hareketine katkı sunanları saygıyla anmak ve öğrenmek gerekir diye düşünüyoruz. O nedenle de yeni bir bakış, yeni bir dikkat çekme amacıyla bu toplantıyı gerçekleştirdik. Bizleri kırmadan katılan bütün bilim insanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Eskişehir’de iki üniversitemizin mimarlık fakülteleri bu noktada farklı bir bakışı yakalayabilsin istiyoruz. Eskişehirli mimarlarımız, Eskişehirli uygulamacılarımız  farklı bakış açılarını görsün istiyoruz. Ve biraz da politikacı olarak Ankara gibi önemli bir başkentin belediye başkanlığını yapmış bir şahsiyete de gönül borcumuzu ödeyelim istiyoruz.Aynı partiden belediye başkanı olmakla ben ona karşı kendimi borçlu hissediyorum ve bu borcu partim adına ödemeye gayret ediyorum. Umarım tartışmalar, değerlendirmeler iyi sonuçlar yaratır. Biz de Eskişehir’de bundan böyle farklı bir kent, farklı bir dertleşme anlayışını yakalarız diye düşünüyorum. Katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi. 
“Birçok şeye örnek oldu ama biz belediye başkanı olarak tanıyoruz”
Panelde konuşan isimlerden biri de Tepebaşı Belediye Başkanı  Ahmet Ataç oldu. Etkinliği düzenlediği için Başkan Kurt’a teşekkür eden Ataç, Vedat Dalokay’ın Türkiye’de birçok şeye örnek olduğunu ancak belediye başkanı olarak tanındığını kaydetti. Ataç konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Birçok ödüller kazanmış, sadece mimar değil edebiyatla resimle uğraşmış. Güzel sanatlarla uğraşmış, ama üniversiteyi kazanırken hem tıbbı kazanmış, hem mimarlığı kazanmış. Ama mimarlığı tercih etmiş. Eğer hekim olsaydı büyük bir hekim olurdu, ben öyle düşünüyorum. Allah onu öyle bir şey yapmış ki kent hekimi yapmış. Ankara’ ya gelmiş geçmiş en iyi belediye başkanlarından biri. Türkmenistan’da belediye başkanlarının ismi kent hekimi diye geçer, Vedat Dalokay’ın da gerçekten bir kent hekimliliği yaptığını biliyoruz. Tabi onun bence insanı tarafı çok ağır basıyor.”  
 “Herkes kıyıda koşarken, ne oluyor burada diye Anadolu Eskişehir’e koşuyor”
“Kent, Mimarlık ve Vedat Dokay” paneline konuşmacı olarak katılan Ersin Arısoy, Cengiz Bektaş, Mustafa Dalokay, Ruşen Keleş, Doğan Kuban, Süha Özkan Vedat Dalokay ile anılarını anlattı. Moderatörlüğünü Mustafa Dalokay’ın yaptığı “Kent, Mimarlık ve Vedat Dokay” panelde konuşan Süha Özkan, Eskişehir’e ilk kez yıllar önce geldiğini belirtti. Hayatında en çok fotoğrafı o gün Eskişehir’de çektiğini anlatan Özkan, “Bu kadar sevilen, bu kadar ülkenin gündemine oturmuş bir kent yarattıkları için hem Yılmaz Büyükerşen’e hem sevgili dostum Ahmet Ataç’a hem de Kazım Kurt’a teşekkür ediyorum. Öyle bir olay ki bu gerçekten herkes kıyıda koşarken, ne oluyor burada diye Anadolu Eskişehir’e koşuyor. Bu, bir bakıma doğru politikanın bir ürünü. Öte yanda da kendini adamışlığın doğru yolu, bilmenin ödülü. Umarım zaman içinde bir belediyecilik okulu açılır burada yeni belediyeciler yetişir” diye konuşur.Panel sonrasında ESOGÜ’de açılan sergiye katılan öğrenci ve öğretim elemanlarına katılım sertifikası verildi.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.