TEMSİLDE ADALET SAĞLANACAK

AK Partili İsmail Hakkı Civelekler, yapılacak düzenleme ile yasama üzerindeki yükün artacağını o yüzden milletvekili sayısının artması gerektiğine vurgu yaptı.

TEMSİLDE ADALET SAĞLANACAK
30 Mart 2017 Perşembe 13:46

2. MADDE Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Dair Kanun Teklifi'nin ikinci maddesine göre milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak.

Avukat İsmail Hakkı Civelekler: Bu düzenleme ile temsiliyet genişleyecek, artan nüfusun Meclis’te temsili sağlanacak. Vatandaşımız kendi ilinde daha fazla temsilciye sahip olacak. Siyasette daha fazla temsil imkanı sağlanacak. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile yasamanın işi artacak. Yasama çok daha faal ve aktif olacak. Önemli bir görev üstlenecek. Bu görevi 550 değil 600 tane vekil ile yapmak daha kolay olacak. Nüfusun artmasıyla, çağın gelişmesi ve ilerlemesiyle yasamanın üzerindeki yük artıyor. Bu yükü, biz ‘550 değil de 600’e yayalım’ diyoruz. Aynı zamanda ‘temsiliyet artsın’ diyoruz. Nitekim Siyasi Partiler Kanunu’nda da eğer baraj değişirde, yüzde 10’dan yüzde 8’lere inerse daha fazla milletvekili, daha fazla siyasi parti olacak.  Avrupa Birliği’nin ortalaması kişi başı 53 bin. Yani 53 bin kişiye bir vekil düşüyor. Türkiye’de bu rakam 143 bin. 143 bin kişiye 1 tane vekil düşüyor. Bu dünyadaki model nüfusa oranla yapılan bir belirlemedir. Adil olanda esasında budur.
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.