‘TARAFSIZLIK’ YAZILI METİNDE KALACAK

CHP’li Emre Genç, yargının bağımsız ve tarafsızlığını zedeleyecek hükümlerin Anayasa değişikliğinde yer almasının ‘tarafsızlık’ ifadesine zarar vereceğine dikkat çekti.

‘TARAFSIZLIK’ YAZILI METİNDE KALACAK
29 Mart 2017 Çarşamba 01:50

Hazırlayan Ayşe Kaytan Uçak:
1.MADDE

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Dair Kanun Teklifi'nin birinci maddesine göre, Anayasa'nın "Yargı yetkisi" başlığında değişikliğe gidilecek. Buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "Bağımsız ve tarafsız" mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek. (Mevcut halinde Anayasanın 9. Maddesi: Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.)
Avukat Emre Genç:
Anayasa metnine böyle bir ekleme yapılmasında, prensip olarak herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak, yapılacak değişiklikte asıl dikkat çekilmesi gereken husus yargının bağımsız ve tarafsızlığını zedeleyecek hükümlerin Anayasa değişikliğinde yer almasıdır. Şöyle ki; Türk Yargı sistemi içersinde görevlendirilen Hakimler ve Savcılar, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından atanmaktadır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun başkanı Adalet Bakanıdır. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da bu kurulun doğal üyesidir. Anayasa teklifinde Adalet Bakanını Siyasi Partisini temsil eden Cumhurbaşkanı atayacak, Müsteşarı, Adalet Bakanı belirleyecek en önemlisi HSYK üyelerini de Partili Cumhurbaşkanı belirleyecektir. Yargı tek bir kişinin keyfi idaresine bırakılacaktır. Böyle bir durumda yargının bağımsız ve tarafsız kalması beklenemez. Tarafsız ibaresinin eklenmesi sadece yazılı metinde kalacak olup, hiçbir önem ifade etmeyecektir.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.