SORUN ÜCRETLER !

İŞKUR İl Müdürü Hasan Yoldaş: “2016 rakamlarında bizim işsiz sayımız 28.077 kişi. İşçi talebi ise 26.756 kişi. Bu rakamlara göre Eskişehir’de işsizlik yok gibi görünüyor” dedi ve ekledi: “Eskişehir’de ücretler çok düşük.”

SORUN ÜCRETLER !
27 Şubat 2017 Pazartesi 14:04

Röportaj: Gözde Çelik
Geçtiğimiz günlerde Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı “iş var işçi yok” dedi.  Sizin elinizdeki veriler ne diyor?
2016 rakamlarında bizim işsiz sayımız 28.077 kişi. İşçi talebi ise 26.756 kişi. Rakamlar 28 bin’e, 27 bin gibi. İşsizlik yok gibi gözüküyor. Hem işsizlerde, hem açık işte piyasanın biz tamamını tutamıyoruz; Yani açık iş 26 binden fazla, işsiz sayımız da 28 binden fazladır. Bu rakamlara göre Eskişehir’de işsizlik yok görünüyor. Piyasanın talebi ile bizim arz ettiğimiz arasında bir fark var. Bu farkı ortadan kaldırmamız lazım. Piyasanın istediği insanı bizim üretmemiz lazım bu bağlamda. Yetiştirme kursları açmamız lazım. Bunu içinde talep almamız lazım. Açtığımız kurslara ilgi olmadı; Bazı kurslarımızın oto boyacısı, mermer duvar kaplamacısı gibi hiç birine gelen olmadı. İşveren benden 50 adam istesin, 100 kişilik kurs açayım. Ama ben eğitecek 100 kişiyi bulamıyorum.
 
26 bin açık iş sizden hangi sektörlerden eleman talebinde bulunuyor?
Genelde imalat yani sanayide çalışacak eleman isteniyor.
En fazla açık işveren alanlar:
Çağrı Merkezi müşteri temsilcisi
Makine işçisi(sanayi’de)
Açık iş olan sektörlere bakarsak: İmalat sektörü yüzde 33.1’dir.  Hem yatırım açısından, hem açık iş açısından hem de işe yetiştirme sektörü açısından en önemli sektör imalat sektörüdür. İmalatta eleman sıkıntısı vardır.
 
28 bin iş arayan hangi sektörlerde çalışmak istiyor?
İş arayanların çoğu vasıfsız eleman.  Kayıtlı işsizlerden; makine, beden işçisi, temizlik işçisi, büro elamanı ilk dört sırada yer alıyor. 
 
Eğitim açısından sıraladığımız zaman işsizlik sıralaması nasıl?
İlk sırada lise ve dengi okullar yer alıyor. İkinci sırada ilköğretim ve dengi okullar. Üçüncü sırayı da üniversite mezunları yer alıyor.
 
İşsizlik nasıl çözülecek?
Kafalardaki konforu sarsmak lazım. Eskişehir insanı kaliteli. Türkiye sıralamasında bana göre birinci sırada yer alıyor. Eskişehir insanı tahsil açısından önemli iki üniversite olmasından dolayı. Eskişehir insanı beceri anlamında da önemli. Memur, asker, öğrenci kenti. Anne babası çalışan çocuklar zaten anne babadan 1400 lirayı her halükarda alıyor zaten.
 
Peki; bu eleman ihtiyacı olan iş yerleri neden eleman bulamıyor?
Eskişehir’de ücret sıkıntısı var, maaşlar çok düşük.  İşgücü çok ucuz.
 
 
İş Başı Eğitim Programı hakkında bilgi verir misiniz?
6 ay süre bitti. 3 ay İş Başı Eğitim Programına(İEP) başlıyoruz. 3 ay biz çalışma süresi veriyoruz. Bunun üzerine ilave istihdam ekleniyor. İEP döneminde asgari ücretten maaşları ve sigortalarını İŞKUR ödüyor. 3 aylık süre bitince Asgari ücretlerini işveren ödeyecek SGK ve Prim giderlerini (773)31 Aralık 2017’ye kadar İŞKUR ödeyecek. Yani 3 aylık İEP’ ye artı istihdam gelmiş oldu.
 
 
3 aylık İş Başı Eğitim Programına kimler başvurabiliyor?
Kurumlar ve tüm işverenler başvurabiliyor. Başvuruları devam etmektedir.
 
Toplum Yararına Program nedir?
Bu program kapsamında 1750 kişi alacağız. 6 aylık çalışan alacağız. Tüm belediyelere, kamu hastaneler birliğine, üniversitelere, ormana çalışan vereceğiz. 3 Mart’a kadar olan süreçte İŞKUR’a gelip, TYP’ ye müracaat edecek. Tüm müracaatlar alınıp 6, 7, 8 Mart’ta noter huzurunda çekiliş yapılacak. Çalışma şartları ise; asgari ücret ve sigortası tam yatacak 6 ay süreyle böyle devam edecek.
 
Toplum Yararına Programa kimler başvurabilir?
Bu programlardan daha önce faydalananlar yararlanamayacak.  Toplam 18 ay çalışmış birisi TYP’ye müracaat edemez. 70 yaşına kadar herkes başvurabilir. 15 Mart’ta iş başı yapacaklar.
 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.